Yumurtanın çıkış tarihinde kontrol?

Brichardi

Yeni Üye
Merhaba,
Bu soru can sıkıcı bir soru olacak ama doğrusunu öğrenmek için sormak zorundayım. Bu sezon hayatımda ilk defa bir kuştan yumurta/yavru alma deneyimini yaşıyorum. Öğrendiğim kadarı ile üreticilerin çoğu yumurtaları işaretliyor. Bunun sebeplerinden biri çıkış tarihi gelen yumurtayı bilmek, belki çıkışa yardımcı olmak vs imiş. Bazı kişiler çıkış tarihi gelen yumurtadan cikleme seslerinin duyulabileceğini de yazmışlar.

Soruma gelirsem;
Bu sezon bir çiftim 6 tane yumurta yaptı. İşaretleme yapmadım ama tarihleri hatta neredeyse saatleri not aldım. Yavrulardan 5 tanesi tam günü hatta saatinde çıktılar. Bunu görünce demek ki saati geldiğinde yavrular çıkmalı diye düşündüm. Ama 6. yumurta belki 5-6 saat fazladan geçmesine rağmen çıkmadı. Bende yavrunun çıkmasına yardım edilebildiğini yazan kişilerden aldığım örnek ile yumurtayı kontrol ettim. Ses gelmiyordu ama sanki incecik bir delik oluşmuştu. Yumurtayı açmaya başladım. Kabuğu ben açtım ama zarı benim yırtmadığıma neredeyse %100 eminim. Yavru gagası ile zarı delmişti. Yavrunun canlı ve o halini görünce açmaya devam ettim. Fakat açtıkça yavrunun göz çukurlarının renginin silikliğinden tam gelişmemiş olduğundan şüphelenmeye başladım. Yavru bir kaç saat sonra öldü. Aklımdan atamadığım soru ise şu?
1) Doğru mu yaptım, yanlış mı?

Tarih tam olarak doğruydu, yavru zarı delmişti. Cikleyebiliyordu ama tam gelişmemiş gibiydi..

2) Ben yumurtayı açarak hata yaptıysam yumurta işaretleyip, çıkış tarihini hesaplamanın mantığı ne?

Son olarak 5 yavru çıktıktan sonra anne kuş genel olarak yuva dışında kalıp yuvaya yem taşımaya başladı ve bazen bu yumurtanın diğer yavrulardan uzak kalabildiğini farkettim. Acaba bu sebeple yeterli sıcaklık sağlanamadığı için mi tam gelişmemişti diye de merak ediyorum. Eğer böyle ise;

3) Bundan sonra yavrular çıkmaya başladığında açılmamış yumurtaları soğumasınlar diye yavruların ortasına mı toplamalıyım?

Uzun bir soru oldu, kusuruma bakmayın. 🙏🏻

Müdahale etmeseydiniz çıkar yaşar mıydı buna emin olamam kimse de olamaz. Ama kuşların saati saatine çıkması diye birşey yoktur. 3 gün erken 3 gün geç çıkma bile olabiliyor. Bunun sebebi bir değil bir çok sebep olabilir. Ortamın sıcaklığı, ebeveynlerin beslenmesi annenin yumurtayı iyi çevirip çevşremediği vs vs vs sayamayacağım bir sürü sebep var.

Sağlıklı kuluçka süreci için en önemli şey ebeveynlerin dengeli beslenmiş olmalarıdır. Yani vitamin mineral ve protein eksikliği veya fazlalığı olmamalı.
İkincisi stres yaşamamaları stres kuluçka sürecini kesinlikle olumsuz etkiler.
Üçüncüsü ise çevre koşulları sıcaklık, nem temiz hava vs. Mesela Sıcak havalarda yavrular erken soğuk havalarda geç çıkarlar yumurtadan.
Ben olsam müdahale etmezdim. En fazla yumurta üzerine bir damla ılık su döküp kabuğun yumuşamasını sağlar yavrunun kolay kırmasına yardımcı olurdum. Hatta sizin oralar nemli olduğu için bunu bile yapmazdım. 2 gün kadar bekleyip sonra müdahale ederdim.
Yumurtayı yavruların ortasına almak da iyi fikir değildir. Yumurta içindeki yavruda kabuk gözeneklerinden oksijen alır. Yavrular gözenekleri kapatabilir vücut yağlarıyla vs.

Sonuç tavsiyem : müdahele etmeyin 😀 zamanla ne zaman müdahale etmeniz gerektiği konusunda tecrübe kazanacaksınız. Bu seviyede müdahale etmeniz olumludan çok olumsuz sonuçlanır genelde.

Müdahale etmeseydiniz çıkar yaşar mıydı buna emin olamam kimse de olamaz. Ama kuşların saati saatine çıkması diye birşey yoktur. 3 gün erken 3 gün geç çıkma bile olabiliyor. Bunun sebebi bir değil bir çok sebep olabilir. Ortamın sıcaklığı, ebeveynlerin beslenmesi annenin yumurtayı iyi çevirip çevşremediği vs vs vs sayamayacağım bir sürü sebep var.

Sağlıklı kuluçka süreci için en önemli şey ebeveynlerin dengeli beslenmiş olmalarıdır. Yani vitamin mineral ve protein eksikliği veya fazlalığı olmamalı.
İkincisi stres yaşamamaları stres kuluçka sürecini kesinlikle olumsuz etkiler.
Üçüncüsü ise çevre koşulları sıcaklık, nem temiz hava vs. Mesela Sıcak havalarda yavrular erken soğuk havalarda geç çıkarlar yumurtadan.
Ben olsam müdahale etmezdim. En fazla yumurta üzerine bir damla ılık su döküp kabuğun yumuşamasını sağlar yavrunun kolay kırmasına yardımcı olurdum. Hatta sizin oralar nemli olduğu için bunu bile yapmazdım. 2 gün kadar bekleyip sonra müdahale ederdim.
Yumurtayı yavruların ortasına almak da iyi fikir değildir. Yumurta içindeki yavruda kabuk gözeneklerinden oksijen alır. Yavrular gözenekleri kapatabilir vücut yağlarıyla vs.

Sonuç tavsiyem : müdahele etmeyin 😀 zamanla ne zaman müdahale etmeniz gerektiği konusunda tecrübe kazanacaksınız. Bu seviyede müdahale etmeniz olumludan çok olumsuz sonuçlanır genelde.
Yazınız o kadar güzel ki Selçuk hocam, bir sürü çok değerli bilgiyi tek bir mesajda öğretmiş oldunuz. Çok teşekkür ederim.

Özeleştiri konusunda biraz mazoşistimdir ama anlamsız yere kendimi üzmekte istemiyordum. Cevabınız üzdü tabi beni ama öğrenmek için de sormalıydım. 3 günlük gecikme bilgisi çok değerli. Demek ki bunun için de numaralandırma yapılıyor. Örneğin 3. yumurta gününde çatlamadıysa 2 gün bekledikten sonra kontrol edilebilir demekki. O kadar bilgi kirliliği olan konular ki ne kadar öğrenmek için çaba sarf etsek de bazı tecrübeler can yakıcı oluyor ne yazık ki..

Geri