Karadeniz Pet

Hangi vitaminler kullanılmalı

Papağanlar çok zeki ,ona hayvan yerine birey olarak davranırsanız , sizi sevmesini sağlarsanız tabakta yemek yediginizi bardakta bir şeyler ictiginizi , çatalla bir seyler yediginizi vs anlayabiliyorlar . Sizinle bir seyler yapmak istiyor ise de bu şekilde neyin yiyecek olduğunu ona göstermeniz ve tanıtmanız münkün.Suan faydalı bir çok şeyi yedirmeyi başardım, bazılarını görür görmez korkuyordu ancak yediğimi gördükçe korkmayıp ısırık almayı tercih etmeye başladı... Pelet yem hariç şu durumda diyetinde olması gereken çoğu şeyi yedirebiliyorum.
Hocam bende muhabbet kuşu var dediğinizi yapsam başarılı olurmu yum sizce
 
Insanlar deli gibi alkol sigara içiyor ama kısa vadede zararını görmüyor ;) Maalesef bazı şeylerin zararı zamanla oluyor. Bende kuşuma seviyor diye fındık, ceviz ve benzeri şeyleri verdim severek yiyor diye sonuç ortada büyümüş bir karaciğer... kısa vadede etkisi olmadı aradan yıllar geçince sonuç ortaya çıktı.

Çok doğru bazı şeylerin zararı zamanla ortaya çıkıyor. Aslında vitamin ürünleri kullanmak yerine doğru bir beslenme oluşturursak (gerçekten kapsamlı bir beslenmeden bahsediyorum) çok daha iyi olur. Bütün vitamin mineral amino asitleri direk yiyeceğinden alınmasını sağlayabiliriz. Biliyorsunuzki sadece darı ve tohumla beslenme çok yetersiz. Vitamin ürünleride düzenli olarak değilde sadece kuşların hasta olduğu zamanlarda kullanabilirz.

Aşağıdaki linkini verdiğim konudaki gibi bir beslenme programı hazırlayabiliyorsanız hiç bir vitamin katkısını kullanmaya gerek yok ;)


@eyunal probiyotik konusu hakkında notlarımdan bir makale buldum onu burayada kopyalıyorum. Kuşların hangi probiyotik bakterileri alması gerektiği ile ilgili bilimsel bir çalışma. Bir önceki mesajımdaki kuş probiyotiklerinin içeriğini insan probiyotikleriyle karşılaştırdıysan zaten arada bir fark olmadığını yani kuşların vücuduna aykırı bir bakteri olmadığını görmüşsündür. Makaleyide ek bilgi olarak ekliyorum ;)

Kullandığınız probiyotik desteğinin içinde hangi bakteri veya bakteriler karışımı var bilmeniz lazım. Bazı probiyotikler bağışıklığa iyi gelirken bazıları da gaz sorununa çözüm üretiyor. Yani farklı probiyotik bakterilerin farklı marifetleri olabiliyor.

Probiyotik bir desteğin gücü koloni oluşturan birimlerin (CFU) sayısı ile ölçülüyor. CFU değeri arttıkça (yani doz yükseldikçe) daha iyi sonuçlar alınıyor. Ama bazı probiyotiklerde 1-2 milyon CFU ile de netice alınabilirken bazılarında aynı netice için 20-30 milyon CFU gerekebiliyor. Şu da önemli; CFU değeri arttıkça probiyotiğin fiyatı da artıyor.

Dünya Sağlık Örgütü, probiyotikleri “ yeterli miktarda uygulandığında, konakta bir sağlık yararı sağlayan canlı mikroorganizmalar ” olarak tanımlamaktadır . Sözünü ettikleri yarar, mikroorganizmaların (bakteri) topluluğu olan bağırsak florasını içerir. Probiyotikler besinleri sindirmeye yardımcı olan ve istemediğimiz kötü bakterilere karşı koruma sağlayan yararlı bakterilerdir.

Kuşlarda hangi tür bakterilerin meydana geldiği hakkında bilgi ararken, farklı kaynaklar bazen farklı cevaplar verirler. Bu şaşırtıcı değildir, çünkü kuşlar radikal olarak farklı diyetlere sahip olabilir ve çok farklı yaşam alanlarında yaşayabilir.

Hayvanların stresli olmadığı, uygun bir diyete sahip olduğu, aşırı kalabalık ortamda yada aşırı sakin ortamda olmadığı, ilaç verilmediği, enfeksiyon hastalıklara bulaşmadığı ve temiz bir ortamda yaşadığı yerlerde, ideal bir bağırsak bakteri popülasyonunun seviyesi istikrarlı bir şekilde korunabilir.


Klinik çalışmalar;

Yetişkin sultan papağanlarına, yerli lactobacilli bakterisini bağırsak yolunda ortadan kaldırmak için doksisiklin verildi. Fekal kültürler, 10 gün boyunca 5 ml içme suyu başına 500,000 canlı probiyotik uygulamasından önce lactobacilli için negatif olmuştur. Tedaviden sekiz hafta sonra geri kazanıldı.

ABD'de Martin tarafından hazırlanan 2011 tarihli bir makalede , 25 veteriner probiyotiğinden sadece ikisinin, içeriği doğru olarak tanımlayan etiketler olduğu bulunmuştur (yani 23 üründe etiket ile içerik birbirinden farklı çıkmış).

1950'li yıllarda araştırmacılar, tavuk ve hindilerde çeşitli laktobasil ve anaerobik kokoid bakterilerinin ana normal bakteriler olduğunu tespit etmişlerdir.

1970'lerin sonlarında araştırmacılar, evcil kuşların normal bakteriyel florasını araştırmaya başladılar. Çoğu bildiri ağırlıklı olarak gram pozitif bakteriyel flora ve kümes hayvanlarında olduğu gibi en sık çeşitliliği lactobacilli ve gram pozitif kok türleri göstermiştir. Gram negatif bakterilerin evcil hayvan kuşlarına anormal ve potansiyel olarak zararlı olduğu belirlenmiştir.

Bir çalışmada da; farklı yaştaki çeşitli sağlıklı evcil kuşlarda farklı bakteri sayıları incelendi. Genç kuşların en yüksek sayıda normal bakteriye sahip oldukları ve daha yaşlı kuşların daha az normal bakteriye sahip oldukları görüldü. Aynı zamanda genç kuşlar daha az gram negatif bakteriye sahipti ve daha yaşlı kuşlar da daha fazlaydı.

Yaşın yanı sıra diğer faktörler de bir kuşun normal bakteriyel florasını etkileyebilir. Stresin insanlarda, hayvanlarda ve kuşlarda normal bakterilerin sayısını azalttığı bulunmuştur.

Antibiyotik tedavisi sadece anormal veya patojenik bakterileri değil aynı zamanda normal bakterileride azaltır.

Ebeveyn kuşlar, yavruları beslediklerinde normal bakterileri ile dozlandırırlar. Eğer ebeveynler yaşlı, stresli veya antibiyotiklerle tedavi edilmişlerse, yavrularına geçirmek için ihtiyaç duydukları normal bakterilere sahip olmayabilirler. Elle beslenen yavrular ebeveynlerinin normal bakterilerini alamazlar. Elle beslenen yavruların, ebeveynler tarafından yetiştirilenlere göre, gram negatif bakteriyel enfeksiyonlar ve mantar enfeksiyonları ile ilgili daha fazla probleme sahip olmasının bir nedenidir.(kursak sütü niçin önemlidir ve neden mecbur kalınmadığı sürece anne baba beslemelidir sorusunun cevaplarından biri).

Probiyotik normal bakteri florası haline gelip diğer normal bakterilerin büyümesini destekleyerek bir kuşa yardımcı olur. Bunu yaparken normal bir bakteriyel floranın sağladığı tüm doğal savunmaları güçlendirir.


Tek Türlü Probiyotiklere Karşı Çoklu Türler;

Satılan bazı probiyotik ürünler birkaç farklı bakteri türü içerir ve bazıları sadece bir bakteri türü içerir (genellikle bir lactobacillus yada bacillus türü içerir).

Bazı araştırmacılar farklı bakteri türlerinin her birinin, kuşu korumada kendi rolünü oynadığı zaman, en iyi genel yararın elde edilebileceğine inanmaktadır. Diğer araştırmacılar, laktobasili türlerinin pozitif özelliklerini taramak için yöntemler geliştirdiler. Ve çalışmalar da iyi bir lactobacillus türü kullanılırsa eğer en iyi sonuçların alınabileceği ortaya konulmuştur. İki görüşü de destekleyen bir çok çalışma var.

Günümüzde çoklu türler için probiyotikler genellikle; laktobasili (sıklıkla birkaç farklı türü), Streptococcus türleri, Bifidobacterium türleri, Enterococcus türleri ve Bacillus türleri kombinasyonuna sahiptir.

Uygun probiyotiğin kullanılması, hem bağırsak hastalıklarını önleyebilir hem de bir kuşun mevcut enfeksiyonlara karşı savaşmasına yardımcı olabilir. Probiyotikler hastalıkları ''önleme'' de daha etkilidir, tedavi için antibiyotik ilaçlar yerine probiyotikler kullanılmamalıdır. Ek yardım olarak probiyotiği kullanarak, teşhis ve tedavi edilen hasta bir kuşa devam etmelisiniz.

Kanatlı hayvan endüstrisinde, büyük kuşlarla temas etmeyen yeni yavruları tedavi etmek için probiyotikler tavsiye edilmektedir. Bu sağlıklı bir bağırsak florasının kurulmasına ve bağışıklık savunmasını geliştirmelerine yardımcı olur. Psittacines'de yuvadaki yavru kuşları besleyen ebeveyn kuşlar, yavrularını beslerken normal flora sağlarlar. Ebeveynler antibiyotiklerle tedavi edilmiş veya stresli bir dönem geçirdiyse, ebeveynlere probiyotik verilmesi gerekebilir.

Psittacines'te yaşla birlikte gram negatif bakterilerin sayısı arttıkça ve laktobasil sayısı azaldıklarından, normal bakteri florasını yenilemek için probiyotik ile periyodik tedavi tavsiye edilebilir.

Kuşlar çevrelerinde önemli değişiklikler olduğunda veya rahatsızlık verici koşullara maruz kaldıklarında stres yaşarlar. Çalışmalar stresin normal bakteri sayısını azalttığını ve bağırsak sisteminde anormal veya patojenik organizmaların sayısını arttırdığını göstermiştir. Probiyotikler bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olduğundan ve bağırsak hücrelerinin iyileşmesine yardımcı olduğundan, hastalığın önlenmesi için stres zamanlarında kullanılmalıdır.
 
Açıkçası yıllarca meyve sebze yedirmeye çalıştım ama yemiyor avisol multivitamin kullanıyodum bi süre sonra onu da bıraktım tüy döneminde falan sadece veriyordum. Hastalandığında vet trocan verdi bi nebze iyi gelmişti o dönem ilaçla birlikte kurtuldu en azından sonrasında götürdüğüm baska veteriner bir vitamin verdi şırınga içinde verdi ama marka falan sormadım ben o zaman pişmanım çünkü o vitamin bizim kızı hayata döndürdü diyebilirim uçması falan o sayede düzeldi. Şimdi ise yeni veterinerimizin verdiği aminoasit omegamix kalsiyum probitoyik kullanıyoruz. Arada ev yapımı yoğurt yiyebilir dedi benimki bayılıyor zaten o da probiyotik diye düşünüyorum. Meyve sebze çok önemli aslında vitaminden ziyade. Ben kendim de vitamin kullanmam hiç çok şükür hiç bir eksiğim de yok demekki her şeyden yersen ilaç şart değil diye düşünüyorum yanlışsam düzeltin :)
 
Geri
Üst