Dişi Muhabbet kuşu kızgınlığa girmesi

nimoliiii

Yeni Üye
Muhabbet kuşum kızgınlığa giriyor bir burnu kahverengi sürekli diğeri ara sıra açık mavi oluyor ve aşırı agrasif sürekli bağırıyor.Kafesin kapısı açık içeri giriyor sonra tellere yapışıp bağırıyor çıkar diye ama kafesin kapısı açık biz çıkartıyoruz kuşum 14 aylık ne yapmam lazım.Arkaşın 2 erkek muhabbet kuşu var 2-3 günlüğüne yanına koyalım diyorum ama deprosyona girer diye korkuyorum .

Merhaba, kuşunuz 14 aylık ve tek bakıyorsanız kızgınlığa girip yer yer agresifleşmesi normal.

Arkadaşınızın kafesine atarsanız depresyona girmez. Fakat 2-3 gün durması da agresifliğini atmaya yardımcı olmuyor maalesef. Yumurtlaması gerekli kuşunuzun. Beğendiği erkekle tek kafese koyup yuvalık asarsanız hem yavru alırsınız hem agresifliği gider. Fakat yaza girdik. Bu sıcak havada yumurtalar cılk olabilir. Yavru alamasanız bile kuşun agresifliği gider. Bu durumu şlyle açıklayayım. Muhabbet kuşu üreticileri mamalarla, vitaminlerle, minerallerle sürekli takviye yaparlar kuşlarına kızışsın diye. Çünkü onların 14-15 ay kuş balacak zamanları yoktur kabaca. Sizin kuşunuz ise bu kızışmaya doğal yollardan gelmiş. Şimdi de vücudundaki biriken enerjiyi yumurtlayarak atması gerekli.

Sakinlemesi için yapabileceğiniz pek bir şey yok yumurtlatmaktan başka. Hayır ben üretim düşünmüyorum derseniz bol bol uçurun, daha sakin gölge bir yere alın kafesi, yem bakımından biraz fakirleştirin. Kalamar kemiği falan varsa kafesten çıkarın. Yeni yeni oyuncaklar alıp ilgisini dağıtın. Fakat yine de bunlar geçici çözüm bence. İçgüdüleri önünde sonunda yeniden tetiklenecektir.

Daha bilgili arkadaşlar yine yardımcı olacaktır size. Benim de seneler önce başıma geldi bu durum. Bana da kuşunu yumurtlat demişlerdi. Hatta eski postlarımda vardır bu yazışmalar. Kuşu biraz daha kuvvetli besleyip yuvalık takmıştım. Kuş 2-3 hafta sonra boş yumurta attı. Benim yanına erkek kuş atma imkanım yoktu sizin gibi. Hayvan öyle bir agresifleşmişti ki üzerime uçarak sorti yapıyordu. Habersiz gelip ısırmak gibi huyları oluşmuştu. Hayvancağız yumurtladı da sakinlemişti. İçgüdüsü tatmin olsun diye de 20 gün falan almamıştım o boş yumurtaları.

Umarım sorununuz hallolur.

Normal böyle yapması,kızgınlık döneminde agresif olabilirler. Arada elma verebilirsiniz ve banyo yapsın. Eşi yoksa eş almalısınız ama eşini kendisi seçmeli. Ayrıca başka birinin kuşunun yanına atıp çiftleştirip sonra eve kendi başına tekrar gelmesi de kısa süreli bir durum olur bu onun psikolojisini de bozabilir. Kuşlar ara ara kızgınlık serüveninden geçerler bu normaldir,her zaman mı başka birinin kuşuna götüreceksiniz? Kuşlar da eş seçerler ve hemen öyle her erkeği kabul edecek diye bir şey yok,dişi kuş çiftleşmek istediği eşi kendi seçer. Her erkek kuş olmaz yani. Eş alın ona.

Geri