Karadeniz Pet

Erkek mubiş bakımı özet

ciko0607

Yeni Üye
Katılım
17 Tem 2022
Mesajlar
14
Tepkime puanı
1
Herkese merhaba tüm kuş sever dostlar. İki senedir erkek bir mubişim var Allah bağışlasın, sağlıklı uzun ömrü olsun.
Hem forumdan hem veterinerden hem de internetten edindiğim bilgileri yeni mubiş edinen kardeşlerime özetlemek için başlığı açtım.

Arkadaşlar her şeyden önce kuşumuzun memleketi neresi onu soruyoruz. Benimli Avusturalya'nın kurak topraklarından kopup gelmiş bir yiğido. Muhtemelen sizinki ile hemşehridir, çünkü tüm muhabbet kuşlarının anavatanı Avusturalya. Bu güzel, sevimli, cana yakın, hoş sohbet, akıllı dostlar ta bizim memleketimize kadar gelmişler (getirilmişler).

1. Öncelikle kuşumuzun yaşını tayin ediyoruz. Muhabbet kuşlarında göz etrafındaki halkalara ve gaga rengine bakarak bebek mi erişkin mi olduğu anlaşılıyor. Yoksa erişkin bir mubişe bakıp bu kaç yaşındadır demek neredeyse mümkün değil.
- Gaga rengi eğer siyah ise bu bebek muhabbet kuşu olduğuna işaret.
- Göz etrafında beyaz halkalar varsa, bu da erişkin olduğunun işareti.
Forumdaki yaş tayini başlıklarındaki fotograflara bakarak sizinkinin kaç yaşında olduğunu kestirebilirsiniz.

2. Kuşun cinsiyeti. Erken bebeklikte kuşun cinsiyeti anlaşılmıyor. Erişkin olmaya başladığında kuşun gagasının üstünde çere denilen burun deliklerinin olduğu yerin rengine göre dişi mi erkek mi bakıyoruz. Mavi ise erkek, pembe-krem renk ise dişi kuş.

3. Kuşum ne yesin ne içsin
- Tabi ki güzel kaliteli bir yem yesin. Piyasada veya pet shopta ucuz olan veya açyıkta satılan içinde boya ile renklendirilmiş ekmek parçaları olan yemlerden almayın. Benim tercihim versele laga. Paketi açınca bile kalite alıyor mübarek. Kuşlar da çok seviyor. Yemliğe koyduğunuz yemin ne sıklıkta bittiğini kontrol ederek kuşumuzun yem takviyesini düzenli yapmalıyız. Piyasadaki akıllı yemlik gibi yemliklere tek seferde fazla yem koyup birkaç hafta kendi kendine bitirmesini de bekleyebilirsiniz. Kuşumuzun alışkanlığına göre mutlaka yemin bitip bitmediğine bakmamız lazım. Ne az ne çok orta kararda beslenmeleri şart. Zayıflık da kötü şişmanlık-yağlanma da kötü kuşlar için. Yemleri muhabbet kuşları kırarak, kabuğunu çıkartarak yer arkadaşlar. Bebeklikte bu şekilde yem yemeyi öğrenirler. Benimki gibi bazıları kabukları yemlik dışına çitlemek yerine içine de çitleyebilir. Sizinki de böyleyse arada yem kabuklarını yemlikten atıp yem ne kadar kalmış bakmak gerekli.
- Kum. Kuşlar yemi yedikten sonra kursaklarında biriktirir ve muhabbet kuşları normalde doğada bulunan otları-bitkileri yerken taş da yuttukları için yediklerini öğütür. O yüzden bizim mubişimiz doğasından geri kalmasın, yemini güzelce öğütsün diye kum koyuyoruz. Kumu yemliğine yemin içine veya ayrı bir yemliğe sadece kum olarak koyabilirsiniz. Birçok markanın kumu var, siz yine mümkün olduğunca kaliteli bir kum almaya çalışın. Benim kuşum oldum olası kum yemiyor. Bunun yerine mineral blok denilen organik taş bloğunu kemirmeyi seviyor, bir yandan da gagasını törpülüyor. Piyasadaki muzlu çilekli süt gibi kireçten yapılan ucuz mineral blok değil. Gri renkli küçük küçük taşların topak halinde birleşmesinden oluşan mineral blok yani. Açıkta satılanları da var ama kapalı kutuda olanlardan almak daha mantıklı, açıkta olan şeylerden mikrop kapabilir kuş.
- Su. Tabi ki her canlı için vazgeçilmez temiz içme suyu mubişimizin de hakkı. Bu yüzden kuşumuzun suyunu mutlaka düzenli aralıklarla tazeliyoruz, suluğunu temiz tutuyoruz. Özellikle yaz aylarında en geç 2 güne bir, kış aylarında 3-4 güne bir mutlaka suyunu değiştirmek lazım.
- Beslenme takviyesi: Mubişlerimizin tüy dökme, hastalanma gibi bazı dönemlerde vitamine minerale daha fazla ihtiyacı olur o yüzden piyasada birçok vitamin-mineral takviyesi şişelere göreceksiniz. En bilinenler kırmızı kutudaki ufak şişeler ama veteriner hekim tarafından içinde farklı yağların kullanıldığı söylendi bize. O yüzden kuşun karaciğerini yormamak için mümkün olduğunda kaliteli bir şey kullanmak gerekir. Röhnfried isimli Alman üretimi bir markanın ürünleri tavsiye edilen genellikle. Fiyat olarak pahalı ama 100-200 ml gibi büyük şişelerde satılıyor. Bazı internet pet shopları bu markanın ürünlerini bölerek de satıyor. 100 ml Röhnfired Multifit vitaminin şişe fiyatı 160 lira. Bundan kuşumuzun suluğuna ortalama 6-7 damla haftada bir damlatırsak gereken vitamini de almış olacaktır kuş.
- Ek gıda: Her mubiş gibi ne zaman yemek yeseniz, elinizde bir yiyecek olsa kuşunuzun pırrr diye uçup omzunuza gelip meraklı meraklı baktığını göreceksiniz. Hem bu yüzden hem de düzenli bir barsak sağlığı için kuşumuza ara ara destek gıdaları vermeliyiz. En önemli bilinmesi gereken şey: ASLA avokado vermeyin. Avokado içinde bulunan bir madde kuş için toksin-zehir etkisi yapıyor ve zehirlenmesine neden oluyor. Bunun haricinde maydanoz, tam pişmiş yumurta, havuç, portakal gibi vitaminden besinleri kuşumuza rahatlıkla verebiliriz. Marul, biber gibi bazı fazla su içeren sebzeleri yedikten sonra kuşumuz biraz sulu dışkılayabilir, bu yüzden bunlardan az miktarda verin.

4. Uyku dengesi
- Normalde muhabbet kuşlarının 12 saat uykuya ihtiyacı olduğu söyleniyor. Akşam ezanı okumaya başladığında hafif rehavet çöken kuşumuz yavaş yavaş tek ayağını tünekten kaldırır, gecenin ilerleyen saatlerinde kafasını 180 derece sırtına gömer ve uyumaya başlar. Konuşan kuşlar uyku öncesi son kez bir ezber yapıp söylene söylene uyur. Ama kuşumuzun uykusu çok hafif, adeta tilki uykusu demek yalan olmaz. O yüzden kuş uyumaya başladığında mümkün olduğunca yanına gitmemek, rahatsız etmemek lazım. Gece uyurken tercihen karanlık bir ortamda uyumaları gerek, gerekirse loş bir gece lambası da açabilirsiniz. Kış dönemi haricinde değilseniz kapalı ortamda kuşumuzun gece üstünü örtmemize gerek yok. Sabah güneşin doğuşuyla beraber muhtemelen cik cik sesini duyacaksınız çünkü güneşin doğuşuyla kuşumuz uyanacaktır.

5. Vücut sıcaklığı
- Kuşumuz Avusturalya gibi oldukça sıcak bir memleketten geldiği için bize göre vücut sıcaklığı 2-3 derece daha fazla. Zaten kuşumuz elimize gelince ayak ısısından da ateşi varmış gibi gelebilir bu yüzden bize. Soğuk kış döneminde kuşumuzu bu yüzden kendimize göre daha sıcak tutmak lazım. Çünkü bizim üşümediğimiz havalarda bile mubişler üşüyebilir, soğuktan hasta olabilir.

6. Aile ve çoluk çocuğa karışma
- Her canlı gibi kuşumuzun da üreme iç güdüsü olduğu için kuşumuz bazı dönemlerde fazla hareketlenebilir. Eşi olmayan erkek kuşlar oyuncağıyla veya sizle fazla oynayabilir. Lütfen kuşunuzun bu gibi özel anlarını videoya çekip instagramda reels olarak paylaşmayın. Hayvanın özelidir. Bizim de keşfetimizi çöplüğe çevirmeyin.
- Özellikle eşi olmayan erkek kuşların kafesinin içine ayna koyarsanız aynadaki aksini eşi olarak benimseyeceği için aynayla konuşup yediği yemleri sanki beslermiş gibi aynaya kusabilir. Eğer kötü kokulu, salyalı değilse bu yem kusma normaldir. Bu yüzden muhabbet kuşlarının kafes içine ayna konması önerilmez. Ayna koyarsanız ilgisini eşine de göstereceği için kuş sizden uzaklaşabilir.

7. Vücut bakımı
- Banyo: Kuşlar kendiğinden yıkanır arkadaşlar. Eğer yıkanma ihtiyacı hissediyorsa derin olmayan bir kabın içine 1-2 cm derinliğinde su koyarsanız kuşunuz kendiğinden girer ve bıcı bıcı vücudunu kanatlarını yıkamaya başlar. Bazı kuşlar yıkanmayı sevmez, o yüzden yıkanmayı cazip hale getirmek için maydanoz gibi sevdikleri gıdaları suyun içine atınca suya girmesini teşvik edebilirsiniz. Kimisi buna da aldanmaz, gerçekten yıkanması gerekiyorsa sprey ile hafif hafif yağmurlama usulu korkutmadan yıkayabilirsiniz. Vücut sıcaklığını göz önünde tutarak kuşu asla soğuk suyla yıkamayın özellikle kış aylarında ılık su ile banyo yaptıktan sonra kafesin hafif yakınına ısı kaynağı koyarak çabuk kurumasını sağlayabilirsiniz. Uzaktan da olsa asla saç kurutma makinesi gibi bir şey kullanmayın. Hayvan çok korkar ve ısı etkisiyle cildini yakabilirsiniz. Banyo suyuna sabun şampuan gibi bir temizleyici koymanıza da asla gerek yok, tam tersine kuşunuz zehirlenebilir.
- Tırnaklar: Zaman geçtikçe kuşumuzun pençelerindeki tırnakların uzadığını görebilirsiniz bu yüzden ara ara tırnaklarını kesmek veya kestirmek gerekir. Eğer tecrübeli değilseniz kendiniz bu işi yapmayın, derinden kesip büyük kan kaybına sebep olabilirsiniz, hayatı tehlikeye girebilir. Tırnak bakımı için hayvanın sanki doğadaki ağaçlarda olduğu gibi kendiliğinden tırnaklarını törpülemesini sağlayan kumlu tünekleri kullanabilirsiniz. Kullandığınız tüneğin üzerine kumlu tünek geçirirseniz faydası olabilir. Mümkün olduğunca ahşap tünek kullanmanızı öneririm. Hem doğal hem de plastik gibi üzerinde deri döküntüsü biriktirmez ve kuşunuzun daha sağlıklı kalmasına yardımcı olur.
- Gaga: Kuşumuzun tüm organları gibi gagası da zaman içinde uzar. Bu yüzden gagasını törpülemesi için kalamar kemiklerini pet shoptan alabilirsiniz. Aynı zamanda kalsiyum da içerdiği için bazen kalamar kemiğini kenarında çıtır çıtır yer kuşumuz.

8. Hastalık
- Allah hepinizin mubişine sağlıklı uzun ömür versin. Maalesef kuşumuz ne yapsak da bazen hastalık kapabilir. O yüzden mutlaka kuşumuzun günlük hareketini, dışkılarını kontrol gözlemeliyiz. Dışkısı sıvı kıvama geldiğinde, rengi değiştiğinde mutlaka veteriner veya yoksa tecrübeli bir kuş dostuna kontrole götürün. Bu dönemlerde mutlaka sıvı almasına dikkat edin. Kokulu, bulanık kusuyor, halsizce kafesinde duruyorsa mutlaka vakit kaybetmeyin.
- Stres. Özellikle eşi olmayan kuşlar yalnızlık durumunda çok kolay strese girip bağışıklığı zayıflayıp hasta olabilirler. Bu yüzden eşi olmayan kuşlarınızı bir günden fazla yalnız bırakmayın. Onun ailesi sizsiniz. Siz yanında yokken seslikte kalmamasına dikkat edin. Mümkün olduğunca bir radyo sesi bile olsa onları rahatlatır. Yanında olduğunuzda mutlaka onunla konuşun, elinize geliyorsa tane tane kelimeler öğretmeye çalışın. Korktuklarında veya sinirlendiklerinde gözünün etrafındaki beyaz halka büyür, sinirlendiği davranışları bir daha kuşunuza yapmamaya çalışın. Stresli veya hasta olduğunda kuşun kuyruğu yere dik bir hal alır, böyle olduğunda hasta olup olmadığını dışkısına, diğer hal ve hareketlerine bakarak kontrol edin.

Bu foruma destek veren, bilgilerini paylaşan mubiş sever tüm kardeşlerime teşekkür ediyorum.
 
Edit:

Deprem: Bazen kuşumuz aniden kanat çırpıp korkmuş bir şekilde kafesin tabanına inip bir köşe sinip durabilir. Bizim hissetmediğimiz depremi kuşlar hissettiği için bazen böyle anlık tepki verebilirler. Kandilli rasathanesinin sitesinden kontrol edince gerçekten de deprem olduğunu fark ederiz.

Aniden geceleri çırpınma: Mubişlerimiz koca yüreklerinin yanında oldukça ürkek oldukları için özellikle derin uyurken kafesine yanlışlıkla çarparsak aniden kafesin dört bir yanında kanat çırpıp çok korkarlar. Bazen geceleri uyurken de aniden kanat çırpma sesini duyabilirsiniz. Bulunduğu odaya gidip ışığı açıp kuşunuzla konuşup rahatlatmaya çalışın. Muhtemelen odada bulunan ufak bir sinek veya kelebek uyurken yanından geçti. Karanlıkta uyurken etrafından sivrisinek geçince çok korkuyorlar.

Ele alma: Eğer kuşunuz küçüklükte ele gelmeye alışmadıysa kafesin dışında neredeyse tutmanızın imkanı yok. Eğer kafes içinde yakalamaya çalışırsanız aydınlık ortamda pençeleri ve gagasını sert bir şekilde ellerinize geçirecektir. Veterinere götürdüğümde ışıkları tamamen kapatıp kafesin içinde öyle yakalamıştı kuşu. Tırnak keseceğinizde elinize almak için bu şekilde yapabilirsiniz.
 
Edit2:

Ayak bakımı: Tırnağını kesmek için mubişimizi elimize aldığımızda ayak derisinin kuruduğunu görürsek badem yağı da sürebiliriz. Derisini yumuşattığını görecesiniz.

Probiyotik: Eğer kuşumuz biraz sulu dışkılamaya başlamışsa veya bulanık yem kusmaya başlamışsa, halsizliği yok ve hareketleri sağlıklıysa barsak düzenini rahatlatmak için yemine çok az toz şeklinde probiyotik serpebilirsiniz. Röhnfired'ın İntestifit probiyotiği memnun kaldığım bir ürün.
 
Edit3:

Kraker: Çubuğa yapışmış yemden oluşan krakerleri üretirken tutkal kullandıkları için veterinerler önermiyor arkadaşlar. Benimki bağımlısıydı. Azaltarak kestik tiryakiliğini.
 
Geri
Üst