Karadeniz Pet

Eve yeni gelen yavru muhabbet kuşu bakımı

barisarslan

Meraklı Üye
Katılım
21 Eki 2016
Mesajlar
214
Tepkime puanı
52
Eve yeni gelen muhabbet kuşlarında görülebilecek hastalık ve davranış sorunları şunlardır;
  • İshal
  • Halsizlik
  • Yem yememek, su içmemek
  • Sessizlik ve korku
  • Tüy dökümü (2 aydan daha büyük yavrularda görülür)
Eve Yeni Gelen Yavru Muhabbet Kuşunda İshal
İshal eve yeni gelen yavru muhabbet kuşlarında en sık görülen hastalıktır. Bu konuda ziyaretçilerimiz tarafından sık sık sorular alıyoruz. Yavrular için ishal çoğu zaman tehlikeli bir durum olmamasına rağmen, ciddi hastalıkların belirtilerini ishal ve nezle gibi durumlarla gösterdikleri düşünüldüğünde dikkat edilmesi, öğrenilmesi gereken bir durumdur.

Nedenleri
Yavru muhabbet kuşları çok hızlı bir şekilde büyümelerine rağmen ilk birkaç ayda bağışıklık sistemleri tam olarak gelişmemiş olabilir. Eve yeni gelen yavru muhabbet kuşlarında ishal durumunun en büyük nedeni, kuşların yediği yem ve içtiği suyun değişmiş olmasıdır. Fabrikasyon ürünü olan kuş yemlerinin içeriğinde birçok zararsız katkı maddesi ve yağ bulunur. Bu yağın oranı ve türü değiştiğinde, bağışıklık sistemi henüz tam gelişmemiş olan yavru kuşların sindirim sistemleri geçici olarak bozulur.

Çözümleri
Nedenleri kısmında “Geçici” kelimesinin altını çizdik çünkü, her ne kadar zayıf da olsa tüm yavruların bir bağışıklık sistemi vardır ve hızlı şekilde güçlenmeye devam eder. Kısa süre içerisinde yavrunun sindirim sistemi içtiği yeni suyu ve yediği yeni yemi tanıyacak, bağışıklık sistemi de önlemini alacaktır. Ancak özellikle dikkat etmelisiniz ki, birçok ciddi hastalık ilk belirtilerini ishal olarak gösterebilir.

Eve yeni gelen yavru muhabbet kuşunda ishal vakasını kısa sürede atlatmak için altta sıraladığımız çözümleri uygulayabilirsiniz.

  • Yağ oranı düşük yemler kullanın.
  • İshal sizi çok rahatsız ederse tamamen yağsız ve katkısız olan dal darı verebilirsiniz.
  • İçme suyunu sürekli temiz ve taze tutun.
  • İshal durumu düzelene kadar sebze ve meyve vermeyin.
  • Kafesi sabit sıcaklığı olan yerde tutun.
Eve Yeni Gelen Muhabbet Kuşlarında Halsizlik
Yeni sahiplenilen yavru muhabbet kuşlarında yine sık rastlanılan bir durumdur. Tıpkı ishalde olduğu gibi yavru muhabbet kuşlarında doğal karşılanacak bir durum olmasına rağmen, başka bir sorunun belirtisi olmasına da dikkat etmek gerekir. Kuşun halsizliğinin bir sorundan mı yoksa, doğal sebeplerden mi olduğunu birkaç basit gözlem ile öğrenebilirsiniz.

Nedenleri
Ev ortamında doğmuş yavru muhabbet kuşları dünyaya gözlerini açtıklarında sadece anne, baba ve kardeşlerini görebilirler. Ancak üretimhanelerde veya evcil marketlerde dünyaya gözlerini açan yavru muhabbet kuşları çok kalabalık ortamda 10’larca belki 100’lerce muhabbet kuşu görürler ve siz sahiplenene kadar buna çoktan alışırlar. Bu nedenle eve yeni gelen yavru muhabbet kuşları aniden yalnız kalmaya alışamayabilir. Ani gelişen bu yalnızlığa ek olarak başka birçok neden daha yavru kuşun halsizliğine neden olabilir. Örneğin, alıştığı kafesin değişmesi, yaşadığı alanın sıcaklığının değişmesi, hatta tüneğinin ve oyuncaklarının değişmesi gibi.

Çözümleri
Yavru muhabbet kuşlarında halsizliğin tek gerçek çözümü zamandır. Eve yeni gelen yavru muhabbet kuşu yeni ortamına alıştığında emin olun bu halsizliğini size arattıracak kadar hareketli olabilir.

Eve yeni Gelen Muhabbet Kuşlarında Yem Yememe – Su İçememe Durumu
Bazı ziyaretçilerimiz yeni sahiplendikleri yavru muhabbet kuşlarının yem yemeyip, su içmediğinden şikayet ediyor. Daha önce sıraladığımız sorunlar gibi bu da eve yeni gelen yavru muhabbet kuşları için doğal bir durumdur. Üstelik bu durumun ishal ve halsizlik gibi ciddi hastalık belirtisi olma ihtimali de yoktur.

Nedenleri
Yavru muhabbet kuşları 1 aylık olduklarında yem kabuklarını kırmayı öğrenirler ve bu andan itibaren kendi başlarına yem yemeye başlarlar. Yem yemeye yeni başlayan yavrular için kafeslerin zeminine yem dökülür. Bunun nedeni minik yavruların henüz yemlikleri tanımaması, yemliklerin içerisinde yem olduğunu ve oradan yem alınabildiğini tam olarak anlamadıklarıdır. Eve yeni gelen yavrular da henüz yemlikleri tanımıyor olabilir, tanısa da kafesindeki yemliğin şekli ve hatta rengi farklı olduğunda onu farklı bir nesne olarak algılayabilir. Aynı durum suluklar için de geçerlidir. Sulukların içerisinden su içilebildiğini kolay anlayabilmeleri için suluktan su içen kuşları görmeleri gerekir. Bu sebeple yemliği ve suluğu tanıyana, onun içerisinden yem yiyebildiğini, su içebildiğini öğrenene kadar yememesi, veya çok az yemesi, içmemesi doğal bir durumdur.

Çözümleri
Su içmesi için ayrıca bir çözüm üretmenize gerek yoktur. Muhabbet kuşları uzun süre susuzluğa dayanabilirler. Kafesindeki suluğa elbet kısa zamanda alışacaktır. Yem yemesini kolaylaştırmak için ise bir süre kafesin zeminine yem dökün. Göreceksiniz ilk başlarda zeminden yem yiyen yavru, yemliği keşfettiğinde yerden yemeyi kendiliğinden bırakacaktır.

Eve Yeni Gelen Muhabbet Kuşlarında Sessizlik ve Korku
“Yavru kuşu seçerken evcil markette çok hareketli ve canlı görünüyordu, ama eve getirdiğimizden beri çok sessiz ve korkuyor.” diye şikayet eden yavru muhabbet kuşu sahibi çok ziyaretçimiz var. Merak etmeyin minik yavrunuzun herhangi bir sorunu yok. Bu çok doğal ve basit çözümlü bir durum. Tehlikeli herhangi bir durum da yok.

Nedenleri
Tüm hayatınızı aynı oda içerisinde geçirdiğinizi ve hep aynı birkaç kişiyi, nesneyi gördüğünüzü düşünün. Ardından da çok farklı bir odaya, çok farklı nesnelerin olduğu, daha önce hiç görmediğiniz bambaşka bir dünyada olduğunuzu düşünün. Nasıl olurdu? Tıpkı eve yeni gelen yavru muhabbet kuşu gibi sessiz ve ürkek olurdunuz değil mi?İşte yavru muhabbet kuşunun eve yeni geldiğinde sessiz ve ürkek olmasının nedeni bu kadar basit. İlk kez dış dünyayı tanıyor, o minik yüreği ile yeni dünyaya alışmaya çalışıyor.

Çözümleri
Eve yeni gelen yavru muhabbet kuşunuza karşı nazik ve sabırlı olun. İlk günlerde onu korkutmamak için dikkat edin. Ani gürültüler yaratmayın (televizyon, müzik sesi gibi). Kafesinin yerini sık sık değiştirmeyin, alışana kadar hep aynı odada tutun. Arasıra onunla kısık ve nazik bir ses tonu ile konuşun. Göreceksiniz birkaç gün içerisinde minik yavrunuz gürültücü ve yaramaz birine dönüşecek.

Eve Yeni Gelen Yavru Muhabbet Kuşlarında Tüy Dökümü
Bu durum 2 aylık veya daha büyük muhabbet kuşlarında görülür. Önemli bir sorun değil, aksine yavru kuşun sağlıklı olduğunun göstergesidir. Çünkü tüy değiştirmek kuşların bünyesini zorlayan bir durumdur. Kuşlar ancak güçlü olduklarında vücutları tüylerini yeniler.

Nedenleri
Yavru muhabbet kuşları ortalama olarak 3 aylık olduklarında yavruluk tüylerini değiştirirler. Bazı durumlarda 2-2,5 aylık kuşlarda tüy değiştirebilir. Bunun nedeni yeni doğduklarında yumuşak ve daha hassas olan tüy yapılarının, daha sert ve dayanıklı yetişkin tüyleri ile değişmesidir. Ayrıca, kuşların yaşam alanlarındaki sıcaklık ve hava değişimi de onlarda bu değişikliğe neden olabilir.

Çözümleri
Tüy değiştiren yavru muhabbet kuşları tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi iyi bakılmalıdır. Bol bol sebze ve meyve tüketmeli, içme suları daima temiz olmalıdır. Son olarak da kafeslerinin bulunduğu yerin hava akımına (cereyan ve rüzgar) maruz kalmamasına dikkat edilmelidir.

Eve yeni gelen yavru muhabbet kuşlarında sık görülen ishal, halsizlik, yem yememe, su içmeme, sessizlik, korku ve tüy değişimi hakkında detaylı bilgiler verdik. Tüm bu sorunların nedenlerini çözümleriyle birlikte açıkladık. Tüm sorunların sebeplerini değerlendirirken, onların çok hassas ve çok minik olduklarını düşündüğünüz zaman, vücutları ve davranışları ile verdikleri tepkilerin doğal olduğunu anlayacaksınız.
 
Geri
Üst