Hasta misafir kuş

damnatiomemoriae

Yeni Üye
Bu kuş için konu açma gereği duydum.
Kuş bugün geldi bize, dişi bir kuş ve çok ishali var. Sürekli su içiyor, sürekli dışkılıyor. Dışkısı tamamen su, peçeteye su dökmüşüm gibi ıslak oluyor peçete.
Ben doğal yöntem deneyerek haşlanmış patates verdim ve biraz yedi. Suluğuna pirinç suyu kattım ama hiç düzelmiyor dışkısı. Çok su içtiği için mi böyle diye düşünüp bir saat suluğunu çıkardım ve geri taktığımda deli gibi su içti.
Kuş bir yıldır böyle sanırım ve hep böyle olduğu için sahibi normal karşılıyor. Kuşla fazla ilgilenmiyorlar. Üstelik kuşun kursağının şiş olduğunu gördüm ve kusma hareketleri yapıyor, kursak mantarı da var sanırım. Ne yapmalıyım, yardımcı olur musunuz? Kuşla ben fazla ilgilenemem ama belki iyileştirmek için bakabilirim birkaç gün. Muhabbet kuşumla oynasın diye getirmiştim ama hasta olduğunu fark ettiğim için ikisini hiç aynı kafese koymadım. Kafesler yan yana duruyordu, bir şey olmaz değil mi benim kuşa?
Bu kuşa da üzüldüm. :(

@Recai bey geçen gün kursak mantarı için ilaç tavsiyeleri vermiştiniz. İlk defa ilaç kullanacağım, flucan alsam olur mu bu kuş için? Yani hangi ilaç daha iyi etki eder?

Kursak mantarı hakkında yazılan yazıyı incelemiş miydiniz? Kursak mantarındaki hangi belirtileri gösteriyor kuş ben tam anlayamadım. Kusuyor mu yoksa kursağı şiş olduğu için mi öyle düşünüyorsunuz? Ağzı ya da kusmuğu kokuyor mu? Kuş yeni bir ortama girdiğinde ve yemi değiştiğinde de ishal olabilir. İshal için eczaneden ge oral alabilirsiniz. Ama antifungal ( mantar ilaçları ) ile kullanmayınız.

Kursak mantarı hakkında yazılan yazıyı incelemiş miydiniz? Kursak mantarındaki hangi belirtileri gösteriyor kuş ben tam anlayamadım. Kusuyor mu yoksa kursağı şiş olduğu için mi öyle düşünüyorsunuz? Ağzı ya da kusmuğu kokuyor mu? Kuş yeni bir ortama girdiğinde ve yemi değiştiğinde de ishal olabilir. İshal için eczaneden ge oral alabilirsiniz. Ama antifungal ( mantar ilaçları ) ile kullanmayınız.
Gözlemyebildiğim kadarıyla yazayım:
Kursağında şişlik var,
Kafasını sallayarak yem çıkarmaya çalışıyor. Bir nesneyle ilgilenirken değil de tünekte otururken yapıyor bunu.
Kafes tellerinde 1-2 yem parçası gördüm.
Çok su içiyor.
Çok dışkılıyor ve dışkısı tamamen sudan oluşuyor. Hafif katı dışkı yaptığı da oldu ama çoğunlukla sadece su dışkılıyor.
Yem yemesi bana normal geldi.

Danıştığım biri e.coli olabileceğini söyledi ki sanırım onunla da belirtiler biraz uyuşabiliyor. Bu noktada sadece deneyimli insanlardan yardım bekleyebilirim.

Kuşta ishal satın alındığından beri var galiba. Sahibi de kuş hep böyle olduğu için normal karşılıyor bu durumu. İshal kronikleşmiş.
Kusmuğu kokuyor mu bilmiyorum çünkü öyle çok kusma yok birkaç kez kusmaya çabaladığını gördüm.
Kuş kendine hiç yaklaştırmıyor bu yüzden çok ilgilenemiyorum.

Gözlemyebildiğim kadarıyla yazayım:
Kursağında şişlik var,
Kafasını sallayarak yem çıkarmaya çalışıyor. Bir nesneyle ilgilenirken değil de tünekte otururken yapıyor bunu.
Kafes tellerinde 1-2 yem parçası gördüm.
Çok su içiyor.
Çok dışkılıyor ve dışkısı tamamen sudan oluşuyor. Hafif katı dışkı yaptığı da oldu ama çoğunlukla sadece su dışkılıyor.
Yem yemesi bana normal geldi.

Danıştığım biri e.coli olabileceğini söyledi ki sanırım onunla da belirtiler biraz uyuşabiliyor. Bu noktada sadece deneyimli insanlardan yardım bekleyebilirim.
Şöyleki kursak mantarındaki en büyük belirti kusmuğun çok kötü kokmasıdır.
Eğer koku yoksa başka şeyler düşünmek gerekir. İshal olduğu için çok su kaybediyor, buna bir de sıcak havalar eklenince çok su içmesi normal. Kafes altına temiz bir peçete koyup güncel dışkılarını paylaşabilir misiniz?

Eğer koku yoksa başka şeyler düşünmek gerekir. İshal olduğu için çok su kaybediyor, buna bir de sıcak havalar eklenince çok su içmesi normal. Kafes altına temiz bir peçete koyup güncel dışkılarını paylaşabilir misiniz?

Peçeteyi daha bugün bize geldiğinde serdim, işte böyle su gibi ıslak peçete.

Kursakta iltihap olabilir, hava kesesinde problem olabilir, tümör olabilir. Çok fazla ihtimal var.

Benim de kafam karıştı. Biri e.coli olabilir dedi, diğeri trichomonas dedi, biri kursak mantarı dedi. Ben kuşun sahibine tanıya göre ilaç tavsiye edeceğim alması için ama şu an ne olduğu belli değil. Veterinere götürmezler herhalde, götürseler de kuştan anlayan veteriner yok. Ben kendi kuşumu götürdüğümde adam uzaktan bakıp tanı koymuştu. Yani tahlil falan yapmıyorlar tahminen ilaç veriyorlar. :(

Havalar sıcak olsa bile bu kadar çok su içmesi normal değil. E coli ya da salmonella olabilir.. Kursak taki şişlik için de tümör ya da başka bişey olabilir. Hayvan kusuyor mu? Gözlemleyin kuşu. Kusmuğunu koklayıp durumu bildirin. Yarın alabilirseniz eğer ge oral alın 1, 2 gün kullanın. Kusmuğunun kokup kokmadığını bildirin lütfen..

Benim de kafam karıştı. Biri e.coli olabilir dedi, diğeri trichomonas dedi, biri kursak mantarı dedi. Ben kuşun sahibine tanıya göre ilaç tavsiye edeceğim alması için ama şu an ne olduğu belli değil. Veterinere götürmezler herhalde, götürseler de kuştan anlayan veteriner yok. Ben kendi kuşumu götürdüğümde adam uzaktan bakıp tanı koymuştu. Yani tahlil falan yapmıyorlar tahminen ilaç veriyorlar. :(
Kuşta tıksırma ya da yem yemede güçlük yoksa trichomonoiasis değildir büyük ihtimal. E coli, salmonella ve iç mantar hastalıklarında hayvan çok su içer. Dediğim gibi kusmuğunun kokusunu bana bildirin.

Veterinerlerin çoğu muhabbet kuşlarından anlamıyor ve yanlış tedavi sonucunda daha kötü sonuçlara neden olabiliyor. Dışkı analizi, röntgen vs için mecbur kalındığında genelde başvuruyoruz.
kafesindeki aynalı salıncağı çıkarır mısınız? Elinize alabiliyorsanız eğer şişkinliği bi muayene edip dokusunu tarif edebilir misiniz?
Ge oral ile başlayalım.Durumuna göre başka çözümler düşünürüz. Normal görünmediği kesin. Bu sırada sitede yazan e coli, salmonella, kursak iltihabı,hava kesesindeki problemler ile ilgili bilgilendiren mesajları bir okuyup benzer belirtileri bize sıralar mısınız?

Veterinerlerin çoğu muhabbet kuşlarından anlamıyor ve yanlış tedavi sonucunda daha kötü sonuçlara neden olabiliyor. Dışkı analizi, röntgen vs için mecbur kalındığında genelde başvuruyoruz.
kafesindeki aynalı salıncağı çıkarır mısınız? Elinize alabiliyorsanız eğer şişkinliği bi muayene edip dokusunu tarif edebilir misiniz?
Ge oral ile başlayalım.Durumuna göre başka çözümler düşünürüz. Normal görünmediği kesin. Bu sırada sitede yazan e coli, salmonella, kursak iltihabı,hava kesesindeki problemler ile ilgili bilgilendiren mesajları bir okuyup benzer belirtileri bize sıralar mısınız?
Belirtileri yazsın elimden geldiğince yardımcı olucam ben :)

@Recai @Cruciatus
E.Coli hastalığında;
• İshal, (Fazlasıyla var.)
• Kafes telinde yem kalıntıları, (1-2 yem kalıntısı gördüm)
• Dışkıda sindirilmemiş gıda, (Dışkı yok ki sindirilmemiş olsun...)
• Hareketsizlik, (Az hareket)
• Zayıflama, (Henüz bilinmiyor)
• İştah kaybı görülebilirmiş. (İştahı ne az ne çok)

Salmonella’ya fazla ihtimal vermedim.

Trichomonas:

• Tıksırma, (Tıksırma olduğunu fark ettim ancak arada bir yapıyor)
• Hâlsizlik (Tünekte oturup duruyor)
• Kabarma (Yok)
• Yem yeme ve su içmede güçlük (Buna emin değilim ancak yem yiyip su içiyor)
• İshal (Var)
• Ağız akıntısı (Yok)
• Göz yaşarması (Yok)

Kursak mantarı için de kusmuk koyuyor mu bilmem gerekiyor da kuş kafasını aşağı yukarı sallayıp gagasında yem geveliyor ama dışarı kusmuk bırakmıyor.
Göğsündeki şişliğe dokunmaya çalıştım fakat dokundurtmuyor, agresif bir kuş. Sanırım fazla ilgi görmediği için agresifleşmiş, dişi olmasının da etkisi var. Elimi ısırıyor, tıslıyor. Yine de hissedebildiğim kadarıyla yumuşakça sanırım.
Kuşa baktıkça üzülüyorum ama tanı koymak bile zor. Kedi/köpek değiller ki veterinerler ilgilensin. Hiçbir veteriner ilgilenmiyor doğru düzgün. Derdinin ne olduğunu bilsek en azından ona göre yaparız bir şeyler. Eğer ölürse kendimi kötü hissederim. Bir de bu tür hastalıklarda kuşu gözlemlemek gerek, ne ara böyle oldu bilmek gerek ama ben daha bugün gördüm ve sahipleri de kuşlardan pek anlamadığı için hiç fark etmemişlerdir. Benim kendi kuşum hasta olsa elime de alırdım, dokunurdum da ama bu kuş izin vermiyor. Fikirleriniz için teşekkür ederim...

Bir de ben bu kuşu daha önce getirdiğimde suluğunun içinde dışkı vardı, ishal olduğu için suluğu bile pislenmişti. Kafesi temizlemiştim iyice. Bu sefer geldiğinde de kafesi değiştirdim, her şeyi temizleyip koydum. Hijyensizlik nedeniyle hasta olmuş da olabilir, kafes dibi temizlense bile hemen pisleniyor, sık sık değişmesi gerek.

Bu Kuşta ya e coli gibi bakteriyel bir hastalık var ya da kursak mantarı. Yarın kuşu iyice bi gözlemleyin, kusarsa eğer kusmuğunun kokusuna bakın, ekşi ağır bir koku var mı diye.

Bu Kuşta ya e coli gibi bakteriyel bir hastalık var ya da kursak mantarı. Yarın kuşu iyice bi gözlemleyin, kusarsa eğer kusmuğunun kokusuna bakın, ekşi ağır bir koku var mı diye.
Yine fazla sıvı kaybı devam ediyor, gece su içemezse diye ışığı açtım. Kuş kafasını aşağı yukarı sallayıp ağzından yem attı. Toplu kusma değil de tek bir yem tanesi attı ağzından ve bunu birkaç kez devam ettirdi. Az önce yine yaptı. Yem sindirememe sorunu da olabilir, ağzından attığı yem aynaya yapıştı hatta.
O kadar değişik belirtiler var ki ne olduğunu anlayamıyoruz. Kendi kuşum için 1-2 sonra kum, yem vs. sipariş vereceğim keşke evde olsaydı da bu pamuğa verebilseydim.
Sıkıntıdan uyuyamıyorum. :(

Geri