Kötüye giden hastalık

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan lavi
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Etiketler Etiketler
    acil

lavi

Yeni Üye
Merhaba, 5 adet muhabbet kuşuna sahibim. 3 hafta önce yem değişikliği yaptım, daha doğrusu mevcut yemlerinin yanına kuşları pelet yeme alıştırabilmek için Trendyoldan "açık paket" olarak satılan bir pelet yem aldım ve ekledim. Bu süreç içerisinde muhabbet kuşlarımın kakaları hafif yeşilleşmeye başladı, ve bir tanesinin kakası aşırı yeşil ve çok kötü kokulu oldu.

O bir tane kuşu, hastalık şüphesi ile başka bir kafese alıp diğer kuşlardan ayırdım. Diğer kuşların kakaları şuan hala hafif yeşil ama çok mutlu ve enerjikler hiçbir hastalık belirtisi göstermiyorlar.

Fakat diğer ayırdığım kuş, 9 gündür yeşil kötü kokulu kaka yapıyordu ve son 3 gündür aşırı tüy kabartıyor, halsizdi.

Bende bu durumun üzerine bir veterinere götürdüm, önce el ile muayne etti sonra röntgen çekti. Kaka dokusu örneği aldı ve inceleyip yarın öğlen sonucu paylaşacağını söyledi mantar veya parazit var mı diye. Röntgende akciğerlerinin "gazlı" gözüktüğü için üşütmüş olabileceğini söyledi ve bağırsağı çok dolu gözüküyor muhtemelen enterit yani bağırsak enfeksiyonu başlamış dedi. Ayrıca ertesi gün öğlen arayıp mantar ve parazit kakada çıkmadı dedi.

Bana baytiril + bol probiyotik tedavisi yazdı. Yanında anti-inflammatory iğne de verdi ağrıları azalsın diye.

Baytiril tedavisini 2 gündür düzenli yapıyoruz, fakat probiyotik yemine katarak verilmesi gerekiyor ve asla bunu yapamıyoruz çünkü kuşun artık tamamen iştahı yok. Normalde 3 gündür yem yiyince öğürüyordu, ama artık tamamen yemi kusuyor.

Yeşil olan kakası baytirilden sonra sarıya döndü, ve kötü koku bitti. İster istemez acaba tedavi işe yarıyor mu iyileşiyor mu kuşumuz diye düşünsekte, 2 saat önce tekrardan açlıktan ölmesin diye yem vermeye çalıştık. Ve direkt kusmaya başladı salyalı ve lifli bir şekilde kusuyor. Kusmasını durduramıyoruz. Kusması dursa, şırınga ile mama damlatarak beslemeye çalışacağız ama kusması asla durmuyor.

Acaba mantar veya kuruma gibi bir durumu olabilir mi, neden bir yandan iyileşiyor gibi semptomlar verirken bir yandan halsiz ve aşırı kusuyor? Kafeste sürekli aşağı iniyor ve hatta kakasını yemeye çalıştığını bile gördüm muhtemelen açlıktan. Dışkısında mukusta gördüm, ve bazı siyahlıklar gördüm. Muhtemelen açlıktan kaynaklanıyor bu siyahlıklar ve mukusta bağırsak enfeksiyonundan olabilir. Ama hala daha mantar ve kuruma şüphemiz var çünkü kursağından sürüntü alınmadı, tam teşekküllü bir kültür testi yapılmadı (swab). Sizce nasıl ilerlemeliyiz? Kusması bitince (umarım biter) baytiril + anti-inflammatory + probiyotik yedirmeye çalışma tedavisi üzerine ilerleyelim mi? Yoksa her ihtimale karşı kuş ölebilir diye trifucan gibi mantar ilaçlarına da başvuralım mı ekstra olarak? Karaciğerine çok yüklenmekten korkuyoruz, nasıl rahatlatabiliriz kuşumuzu? 1 buçuk saattir kusuyor, açlıktan ölecek. Kusarken boğulur diye mama şırıngayla yedirtmek istemiyoruz korkuyoruz, mama ne zaman verelim?

Çok teşekkür ederiz.

Tahlil röntgen
https://hizliresim.com/ahwjfao

Kusmaya başlamadan önceki kaka
https://hizliresim.com/4tk2evg

Kusmaya basladıkran sonra bir kez kaka yaptı sonra sadece su çıkarmaya başladı galiba kakanin içinde yediği darı var peçeye bulaştı bütün halde çekemdim

Kusması şuan durdu gibi, su verdim dehidrasyon yaşamasın diye. Islak el besleme maması vermeye çalışacağım şırınga ile bir kaç damla, açlıktan ölmesini engellemek adına. Yeşillik falan verebilir miyim sizce, yem yiyince direkt kusmaya başlıyor artık bir süre yem vermeyi düşünmüyorum kusması zor durdu. Sizce nasıl bir yol izlemeliyim. Vakit kaybetmek veya "artık çok geç" zamanına girmek istemiyoruz.

Kuşun güncel videosunu video sesi açık olarak paylaşın mısınız
Streamable.com veya youtubeyi kullanabilirsiniz.

Kuşu tartın hassas terazi varsa.

Merhaba, şuan tekrar kusmaya başladı ve elimize salya bırakıyor bitmemiş kusması bitti sanmıştık. Hafif köpüklü bir şekilde kusuyor. Baytirilin yan etkisi mi, bağırsak bakterisi mi sebep oluyor bilmiyoruz. Belki de mantar veya kuruma var haberimiz yok. Güncel olarak ağzından yem çıkartıyor hala daha.

Tartmaya çalışacağım birazdan, video ekleyebilir miyim tam bilmiyorum bir bahsettiğiniz sitelere bakacağım.

Şimdi hassas terazide tarttım, kilosu 31 gram. Fakat kemikleri elime geliyor dokununca, hatta göğüs kemiği elime batıyor iskelet gibi.

Kuş hasta,kurumaya girmiş.
Eczaneden triflucan şurup alın,bulamazsanız mikostatin alın.
Hangisini alırsanız alın,kuşun ağzına sabah 1 damla akşam 1 damla damlatın içirin. 14 gün kullanın.

Çok hızlı bir şekilde eczaneden triflucan, bulamazsanız flukanazol şurup oda yoksa mikostatin alın eve gelir gelmez 2 damla içirin. Kusmasını arttırır ama bu sizi korkutmasın. 1 saat içinde kusarsa bir damla daha verin. Ayrıca denflor da alıp suyuna katın. Antibiyotiği de kesmeyin ama.

Bakteriyel kaynaklı enfeksiyon var kuşta(enterit). Antibiyotik kullanılmalı. Ve garanti olması açısından antifungal da kullanılmalı bence. Yukarıda ismini yazdığımız ilaçlar.

Çok hızlı bir şekilde eczaneden triflucan, bulamazsanız flukanazol şurup oda yoksa mikostatin alın eve gelir gelmez 2 damla içirin. Kusmasını arttırır ama bu sizi korkutmasın. 1 saat içinde kusarsa bir damla daha verin. Ayrıca denflor da alıp suyuna katın. Antibiyotiği de kesmeyin ama.
Çok teşekkür ederim. Nasıl doyuracağız peki, kuşun çok aç olduğunu düşünüyorum. Şırınga ile mama damlatmayı düşündüm ağzının yanından ama onuda yemiyor bazen beceremiyorum.

Çok teşekkür ederim, peki besleme nasıl yapalım? Hala kusuyor açlıktan ölmesinden korkuyoruz.
Açlıktan ölmesinden değil de hastalıktan ölmesinden korkun. Bir an önce mantar tedavisi başlanmalı. Kuşta hem bakteriyel hastalık hem mantar gelişmiş.
Yemle alakalı olabilir ama bu ihtimal düşük. Çünkü diğer kuşlar normal görünüyorlarmış..

Kursaktan besleme yapılmalı. Ama bilen biri yapmalı,soluk borusu yemek borusu yerini bilen.
Muhabbet kuşu ise 2 numaralı besleme aparatı alın petşoptan. Eczaneden de birkaç tane şırınga alın,iğnesiyle işiniz yok,2 nolu aparatı şırınganın ucuna takın. Şırıngaya mamayı çekilip kuşa verilecek 4-5 saatte 1 kere 2.5 ml mama. Mama bilek yakmayacak ısıda olsun. Her öğünde 2.5 ml verilsin. Günde 4 kere,4-5 saat aralıklarla kursak boşalınca yeni mama verilsin.
Mamayı vermeden evvel,şırıngaya parmakla vurun,içinde hava kalmasın.
Petşoptan versele laga a21 nutribird elle besleme maması alın. Bulamazsanız başka marka da olur.

Petşopçu kuşçu varsa onlardan yardım alın beslerlerse iyi olur. Hatta bu gittiğiniz veterinerden de öğrenebilirsiniz biliyorsa.
Kuş sol elle tutulur yüzü bize bakacak şekilde tutulur,dilinin üstünden yavaşça besleme aparatı sokulur,ama sert değil,nazik.
Kuşun kendisine göre sağ,bize göre sol kısmına mama verilir mama birden enjekte edilmez,yavaşça mama verilir şırıngayla.
Kuşun sağ tarafına değil de diğer tarafına verilirse kuş boğulur.

Kursaktan besleme yapılmalı. Ama bilen biri yapmalı,soluk borusu yemek borusu yerini bilen.
Muhabbet kuşu ise 2 numaralı besleme aparatı alın petşoptan. Eczaneden de birkaç tane şırınga alın,iğnesiyle işiniz yok,2 nolu aparatı şırınganın ucuna takın. Şırıngaya mamayı çekilip kuşa verilecek 4-5 saatte 1 kere 2.5 ml mama. Mama bilek yakmayacak ısıda olsun. Her öğünde 2.5 ml verilsin. Günde 4 kere,4-5 saat aralıklarla kursak boşalınca yeni mama verilsin.
Mamayı vermeden evvel,şırıngaya parmakla vurun,içinde hava kalmasın.
Petşoptan versele laga a21 nutribird elle besleme maması alın. Bulamazsanız başka marka da olur.
Çevremde hiç soluk ve yemek borusunu ayırt edebilecek birisi yok, daha güvenli ve risk olmayan benim becerebileceğim bir yol var mı. En azından açlıktan ölmeyeceği kadar yedirmeyi başarmak istiyorum. İlaçları gagasının yanından damlatıp içirebiliyorum bunda sorun yok ama mama içini yapamıyorum zaten çok çırpınıyor.

Haşlanmış yumurta verin seviyorsa. Ilıyınca önüne koyun yesin. Dal darı koyun. Sebze koyun. En az 1 hafta yemek yemesi gerekir antibiyotik enfeksiyonu giderecek ki kuş iltihaptan kurtulunca iştahı yerine gelir tahminen.
Bu arada veterineriniz ilaçların dozajını ne kadar verin dedi,yazar mısınız..
Kaç gün kullanacaksınız

Haşlanmış yumurta verin seviyorsa. Ilıyınca önüne koyun yesin. Dal darı koyun. Sebze koyun. En az 1 hafta yemek yemesi gerekir antibiyotik enfeksiyonu giderecek ki kuş iltihaptan kurtulunca iştahı yerine gelir tahminen.
Bu arada veterineriniz ilaçların dozajını ne kadar verin dedi,yazar mısınız..
Kaç gün kullanacaksınız
Seyreltilmiş baytiril 3 damla sabah 3 damla akşam, Anti-inflammatory (yangı giderici) 3 damla sabah 3 damla akşam. + probiyotikle destekleyin dedi. Midesini koruması için eczaneden antepsinde alabilirsiniz dedi.

Ben şuan karaciğeri çok yorulmasın diye

3 damla baytiril sabah
3 damla baytiril akşam
2 damla yangı giderici sabah
2 damla yangı giderici akşam
Triflucan 2 damla sabah
Triflucan 1 damla akşam
Öğlen antepsin 2 damla, ve bol bol probiyotik olarak düşündüm.

kusması duruncada beslemeye çalışacağım, muhtemelen hala çok aç.

Bu arada baytirili 2 gündür düzenli kullanıyoruz, yangı gidericiyi bugün kusuyor diye henüz veremedik sadece. Kusmasının bitmesini bekliyoruz şuan, triflucan az önce edindik siz söyledikten sonra. Kusması durduğu an 2 damla triflucan vereceğiz.

Geri