Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Arkadaşlar 2 gündür muhabbet kuşu sahibiyiz. 2 taneler. 2-3 aylıklar daha yavrular minnaklar. Dişi olan çok hareketli. Kafeslerini büyük aldım 50 cm genişlik 1.80 m yüksekliği var az önce ordan oraya uçacam diye yüksekten düştü kuş marul tasının içine içim acıdı. İlk kez kuş bakıyorum sanırım biraz sıkıldılar kafesin içinde ve biraz uçmak istiyor olabilirler ve acaba eve alışmış olabilirlermi salabilirmiyim onları diye düşündüm. Kafesin üstünde oyun alanı var iki gündür elimden yem yiyolar dişi olan elimede geliyor acaba alıp oyun alanına mı bıraksam ne dersiniz ? Rahatça uçup enerjilerini atsınlar. Genelde ilk 1 hafta çıkarmayın kafesine evine alışsın gibi yazılar okudum ama özellikle dişi olan çok hareketli durmuyor kafesin içinde bir oraya tırmanıyor bi buraya uçuyor oyuncaklar felan asmıştım onlarla oynuyor az öncede tutunamayıp oyuncağa düşünce dedim salsammı acaba.
Az önce ilk uçuşlarını gerçekleştirdiler sağa sola tosladılar havada çarpıştılar felan çok şükür sakatlanmadılar ama baya endişe vericiydi benim için. Bu kuşları bazı konularda eğitebilmem gerekiyor.
1-) İlk mesele elime gelmeleri lazım dişi olanı dal darı ile kandırıyorum avcuma geliyor yemini yiyor o yemini yerken yavaaşça kafesine götürüyorum elimle onu sarmıyorum kuşlar hoşlanmadıkları için elimi düz tutup ortasına dal darı ayıklıyorum ve dişiyi öyle kandırıyoruz ama erkek olan elimden marul ve dal darı yemesine rağmen elime gelmiyor yani elime konup öyle yemiyor anca uzatırsam yiyor iki kuşunda elime gelmesi lazım çünkü geri kafesine girmeyi şuan için beceremiyorlar geri kafeslerine koyacağımız zaman elimize gelmeleri lazım bunu nasıl yapabiliriz ? İkisinide nadiren parmağımla sevebildim. Ama elimi bir tünek gibi kullanmıyorlar.
2-) Kafeslerinin üstüne güzel bir alan hazırlamıştım ben onlar için evde uçtuklarında konacak yer bulamıyorlar alışkın olmadıkları için. Vakit geçirmeleri gereken yerleri onlara nasıl öğretebilirim ? Odanın bir köşesine T tünek yapmayı planlıyorum mutfak dolabının üstüne kondular bugün hep. Farklı noktalarda konabilecekleri yerler olursa daha rahat uçarlar diye düşündüm. Kafes üstü alanları ve T tüneğe onları nasıl alıştırabilirim ? Kafes üstü alanlarının resimlerini buraya bırakıyorum yem koydum darı koydum top koydum salıncak tünek vs herşey var ama ilgilerini çekmedi bugün. Kafesin yüksekliği 1.80 civarı yani yüksek yerleri seviyorlarsa eğer kafes zaten yüksek ama yem olmasına rağmen gelmediler oraya.
Not : 3 gündür kuş besliyoruz kuşlar yavru ve bizde fazlasıyla tecrübesiz
Öncelikle kuşun güncel videosunu ve beyaz peçete üzerine yaptığı 6-7 tane dışkısını görelim. Kafes tabanına beyaz peçete serin ve görüntüleri flaşsız çekip paylaşın.
Hassas teraziniz varsa kuşu da tartın.
Kuşunuzda herhangi bir hastalık belirtisi var mı öğürme,kusma,enerji ve iştah kaybı? Bunlara her gün dikkat etmeniz gerekli. Kuş bakımı konusunda hazırladığım yazımı okumanızı öneririm.
Video için : streamable.com veya youtubeyi kullanabilirsiniz.