Korkuyor olarak yorumluyorum. Kuş sanırım eğitimsiz,yabani. Dolayısı ile en ufak hareketlerde bile korkup kaçabilirler. Eğitim vermeniz gerekir. Ayrıca kafes demirleri paslı ve kirli bir ortam var. Hastalığa davetiye çıkar böyle. Dışkılar da iyi görünmüyor enfeksiyon dışkısına benziyor. Yakından foto atın dışkıların onlara da bakalım. Mümkünse yeni yaptıkları dışkıların fotoğrafını paylaşın.
Bu arada kafes tabanındaki dışkılar her gün temizlenmelidir. Kafesinizin tabanına poşet kesip takın,kafesiniz kare ise tabana göre kare çöp poşeti kesip takın. Çekip kopartmalı çöp poşetleri var ya onları kullanabilirsiniz ben kullanıyorum. Sonra üzerine peçete koyun ,ve kafesin tabanında da ızgara tel bulunması gerekiyor dışkılara ulaşmalarını engellemek için,bunu da belirteyim.
Ertesi gün ise o kirli çöp poşeti dökmeden çıkartılıp yenisi takılmalı. Bu şekilde her gün yeni poşet kullanın. Geniş spektrumlu dezenfektan ile ayda 1 kez genel temizlik yapın.Virkon s öneririm,50 gr yeterli olur bir süre. Tünekler temiz olmalı mutlaka. Kuşlar ağızlarını yüzlerini sürterler tüneklere,eğer kirli ise hastalık kapma olasılığı var. Sonra uğraşırsınız hasta olurlarsa.. Kafes değişikliği yapılmalı ayrıca. Galvaniz kaplama çifthane salma kafes öneririm.
İshalin de birçok sebebi olabilir. Selçuk beyin bu konuda yazdığı yazı vardı onu size atayım okuyun.
Arkadaşlar ishal konusunun, kuş sahiplerini en çok telaşlandıran bir konu olduğunun farkındayım. Konuya ilişkin halk arasında ve internette çok fazla bilgi kirliliği olduğu için bu konuda bir açıklama yapma gereği duydum.
Üstüne basa basa ve altını çizerek vurgulamam gereken ilk husus : Sulu dışkılama ile ishal aynı şey değildir yani her sulu dışkı ishal değildir. Örneğin kuş meyve veya sebze yemiştir yumurta yemiştir. Dışkıda su oranı artabilir veya bir miktar renk değişebilir. Bu normaldir. Bunların hiç birini yememiş olsa bile...