Muhabbet kuşum ölmek üzere

mehmet_ali_

Yeni Üye
Katılım
30 May 2025
Mesajlar
25
Tepkime puanı
3
Merhaba arkadaşlar, muhabbet kuşumda birden başlayan anlayamadığımız bir durum oluştu. Lütfen durumu yaşayan ya da bilgisi olan varsa yardım etsin. Yaşadığım çevrede kanatlı bakan veteriner yok. Başka bir ilçeye getirdim fakat oradan da pek umudum kalmadı.

1-1.5 ay önce gece uyurken kafesinde düşüyordu fakat bu çok sık olmadı. 10 günde bir kez falan bizim gördüğümüz durum. Sonrasında 3 gün önce ani ataklar ve kriz geçirmeye başladı.

Gün 1 - İlk Belirtiler ve Kriz
Kuşum bir anda 20-25 dakikada bir gelen şiddetli kasılmalar yaşamaya başladı. Bu ataklar yaklaşık 40-50 saniye sürüyor, sesi çıkıyor, acı çekiyor gibiydi.
Hemen veterinere gittim, iğne yaptı, vitamin verdi.
Eve döndükten sonra yine 10 kez atak geçirdi, ama sonra ataklar birden durdu.
Ancak hareketsizdi, yemek yemiyor, su içmiyor ve bitkin görünüyordu.

Gün 2 - Spazmlar Başlıyor
Büyük ataklar kesildi ama bu kez 3-4 saniyede bir "hıçkırık gibi" küçük kasılmalar başladı. Bu kasılmalar hiç durmadan devam etti.
Aynı zamanda ishal oldu. Su verdikçe hemen sıvı dışkı yapıyordu.
Ne yiyor ne içiyor, ama bilinci açık, elimdeyken kendini bırakmıyor.
Veteriner yoktu, gittiğim veteriner 1 ilaç karışımı 1 b vitamini 1 tanede içinde birden çok vitamin barındıran sıvı vitamin verdi. Bende ekstra Elektrolit ( 1 su bardağı ılık su, 1 çimdik tuz 1 çimdik karbonat 1 çay kaşığı bal karışımı) hazırlayıp içirdim. Suluktan içmeye başlayınca içine ekledim. Daha önce zorlayınca da içmiyordu. Artık suluktan su içmeye çalışıyor. Veterinerde'de bir tane iğne vuruldu. Bu verdiği ilacı damardan verdi.
Elektrolitin ardından dışkı biraz toparlandı.
Ataklar devam ediyordu ama büyük kasılmalar değil, sürekli küçük küçük spazmlar haline dönüştü.

Gün 3
Gece boyunca elimde uyudu, düz durabiliyordu ama hep sağ tarafına yaslanarak uyudu.
Sağ tarafı hâlâ felç gibi, yere koyduğumda sağa düşüyor. Kalkıp dengede durmaya çalışırken ters dönüyor.
Spazmlar sırasında sol kanadını ileriye atıyor, ama geri çekemiyor. Bu kas hareketi nörolojik sinyal gecikmesi olabilir.
Havluya sardım ki sağa düşmesin, çırpınmasın, daha az kasılsın. Böyle çok daha rahat etti.

Gün 4 - Denge Kaybı
Elimdeyken çok daha rahat, kasılmalar az gibi. Yere koyduğumda sağ tarafına düşüp ters dönüyor, sonra kalkmaya çalışıyor ama beceremiyor.
Bu nedenle sürekli elimde ya da havluyla destekli tutuyorum.
Yemeği yaklaştırınca yemeye çalışıyor, suyu suluktan içiyor. Bilinci hâlâ açık, hayat enerjisi var.
İlk baştaki kriz ataklarından bu yana hâlâ hayatta.
3-4 saniyelik kasılmalar devam ediyor ama genel durumuna göre bu hâl bile umut verici.
Giderek daha çok kanat hareketi başlıyor, sol kanadını açabiliyor ama geri toplayamıyor.

Genel Durum:
Sağ taraf hâlâ felç gibi.
Sol tarafta hareket var ama sinyal bozukluğu olduğu için düzgün kullanamıyor.
Her 3-4 saniyede bir gelen spazmlar hâlâ devam ediyor.
Elimdeyken çok daha iyi → hem denge hem güven açısından.
Yemek/su içme isteği var. Ama yapamıyor. Sadece suyu daha rahat içiyor. Yemlere yumurta mamasına falan uzanıyor fakat yiyemiyor.
Bilinci açık.

Veteriner kursak mantarı dedi ama kuşta ne kusma var ne bir şey. Bildiğim kadarıyla kursak mantarında zaten ishal olmuyor. Böyle bir durum yaşadıysanız ya da bilginiz varsa

Beyin kaynaklı bir durum olduğunu düşünüyoruz. Felç ya da sinirsel ileti bozukluğu.
Ama hâlâ savaşıyor. Ben de elimden geleni yapıyorum.

Lütfen yardımcı olun ne yapabilirim?
 
Merhaba,
Salmonella olabilir. Kuşun son yaptığı dışkılarını paylaşın
 
Her gün b kompleks vitamini verin, multi mineral desteği de verin. Sara nöbeti olabilir ama beslenme ekaikliğinden de olabilir. Önce takviyelerini tamamlayıp nöbetlerin devam edip etmediğini gözlemek gerek. Devam ederse ilaç başlamamız gerekecek. Dışkı paylaşın mutlaka salmonella da olabilir hocamın dediği gibi.
 
elimde olanlar bir kutu vitamin karışımı var içerisinde b vitamini yok
veterinerden aldıgım bir tane ilaç
diiğer veterinerden aldıgım ilaç karışımı
bactrim ve flagyl. (bu ikisini bugun aldım)
diğer söylediklerinizi ilçemde bulamadım.
 
b vitamini 2 gün verdim ama daha kötü oldu. 2. veteriner yaptıgı ilaç karışımını birde damardan iğne ile verdi. sağ tarafı felç oldu kuşun. sizce etkisi var mıdır ?
 
B vitamini değil kötü olmasının sebebi tahminen. Kuşta bakteriyel hastalık var salmonella ya da kuş da nörolojik sorun var. Ya da iğne kaynaklı olabilir. Bence riske atmayıp salmonella tedavisine başlamalı.
 
Bactrim ve flagyl verdim bugün 1er damla böyle devam edeyim mi? Suyuna da veterinerin verdiği ilacı koyuyorum. Bugun az bir şey besleyebildik. Önceden suyu daha cok iciyordu bugün biraz isteği azaldı. Suyuna ilaçları koymam mı daha iyi olur yoksa bir su bardağına 1 çay kaşığı bal 1 çimdik tuz 1 çimdik karbonat mı?
 
Ben koyu yeşil gibi gördüm resimde kamera mı yanılttı beni yoksa gerçekten koyu yeşil renkte mi ?
 
Ben sizin yerinizde olsam bactrim+triflucan kullanırdım her birinden sabah akşam birer damla ağzına. Suyuna da probiyotik ve b kompleks şeklinde..
 
Hızlı olalım ve Selçuk beyin önerisini uygulayalım. Yarın eczaneden Triflucan şurup alınız. Bulamazsanız Mikostatin alınız. Mantar ilacıdır bunlar antifungal.
Selçuk bey dozajları söylemiş,en az 7 gün kullanın. Gün gün de buraya gelişmeleri yazın ki tedavinin olumlu olup olmadığını görelim.
Ayrıca şunu da eklemek durumundayım. Kuş kendi beslenemiyor ise siz veya bilen birisi kuşu beslesin. Kursaktan besleme yapmayı biliyor iseniz kuş günde 4 kez 4 saat aralıklarla her öğün 1.5 ml mama verilsin,petşoplardan besleme maması satın alın versele laga a21 nutribird olabilir başka markalar da olabilir. Mama bilek yakmayacak ısıda olmalı. Çevrenizde kuşçu hobici satıcı petşoçu varsa sorun biliyorlarsa destek alın.
Kursaktan besleme aparat ucu da alın muhabbet kuşları için 2 nolu uç almanız lazım.
 
Eczaneden insülin şırıngası da alabilirsiniz aparatı onun ucuna takın,insülin şırıngası ince olduğundan daha iyi elinizle tutarsınız.
Eğer kuşunuz ağızdan mama verince de yer yutarsa ağızdan da verebilirsiniz. Dikkat edilmesi gerekenler kuşa birden mamanon hepsi verilmemeli. Biraz verilmeli kuş onu yutunca tekrar verilmeli. Bu şekilde devam edilmeli. Bu zorlayıcı olabilir kuş ağzını açmayabilir mamayı yutmayabilir. En iyisi kursaktan besleme yapmaktır ama onu da yemek borusu ve soluk borusu yerini bilen ayrımını bilen deneyimli biri yapmalı. Mama soluk borusuna verilirse kuş boğulur.
Elinizde probiyotik varsa mamaya katın günde 1 kez probiyotik de verin.
 
Elinizde mama yoksa şunu yapabilirsiniz şimdilik.


 
Özetlemek gerekirse kuşun durumu çok ciddi. Kritik evrede.
Beslenemiyorsa besleme yapılmalı ve de ilaçlar düzenli olarak burda söylenilen şekilde verilmeli. Kuş ilacı içtikten sonra hemen kusar ise kustuğu ilacı tekrar verin. Ve buraya da yazın öyle bir durum olursa. Kuşun güncel videosunu ve dışkılarını da sık sık paylaşın. Dışkılarını beyaz zeminde peçetede görürsek daha iyi olur.
 
Geri
Üst