Karadeniz Pet

Muhabbet kuşumuzun koksidia tanı ve tedavi süreci

Mati

Yeni Üye
Katılım
7 Kas 2016
Mesajlar
11
Tepkime puanı
10
Merhaba. Aşağıdaki yazı, muhabbet kuşlarında koksidia hastalığının tanısı ve tedavisiyle ilgilidir. Kuşumuzun başından geçen tüm süreçleri atlamadan anlatmaya çalışacağım. Hastalığın belirtileri ve tedavi aşamaları dikkatlice okunmalı, hasta kuşun durumuyla tek tek karşılaştırılmalıdır.

Öncelikle tedavi sürecindeki kuşumuzu tanıyalım:

1 yaşında dişi muhabbet kuşu. Hep canlı, iştahlı, hareketli. Hastalığını mikroskop yardımıyla fark ettiğimiz günler de bile gayet sağlıklı görünüyordu.

5 ay önce yanına aynı yaşta bir erkek kuş alındı. Erkek kuşu 2 ay önce kaybettik. Dişi kuş da ardından ölmesin diye elimizden geleni yaptık. Onun tedavi ve tanı sürecinde erkek kuşun ölüm nedenine dair ipuçlarına ulaştık. İki kuşun aynı hastalığa yakalandığını düşünüyoruz.

Ölen kuşun hastalık belirtileri şunlardı;

- Popoya dışkı yapışma

- Ara sıra durgunluk ve kabarma

- Öldüğü gün uçarken yere düştü

- Son haftasında gaga içinde ve kenarındaki tüylerde ıslaklık oldu.

- Kuşu aldığımız günden beri diğer kuşla hep yemek kavgası yaptı. (Bu en dikkat çeken belirti, daha sonra detaylı anlatılacak) Sürekli yemliğe gitme durumu, sanki açlıktan ölürcesine yemlikten ayrılmama.

-Ölmeden önceki gece yemliğinde uyuya kaldı.

Gerek cahilliğimizden gerek de veterinerlerin yanlış yönlendirme ve müdahalesi yüzünden erkek kuşun hastalığının Kursak Mantarı olduğunu düşündük.

Ölmeden 6 saat önce, internette kuşlar hakkında makaleler yayınlayan, güya çok bilmiş, İzmir’de ünlü bir veteriner şunları yaptı:

Gagadaki sıvıdan ve daha aşağısından kulak temizleme çöpüne benzer bir şeyle örnek aldı. Örnekleri, bakteri ve candida kültürü için mikrobiyolojik teste gönderdi. Test sonuçları 3 gün sonra açıklanacaktı.

Kuş ölmek üzereydi ve veterinerin önerdiği tedaviyi düşünmeden uyguladık. Artık kafes tabanından ayrılmayan kuşa acil olarak antibiyotik ve antimikotik + vitamin uyguladık. Kuşumuzu gece kaybettik.

Bunun üzerine dişi kuşu (şu an tedavisi devam eden) da kaybetmemek için aynı veterinere götürdük. Kuş oldukça canlıydı. Diğer kuşla aynı hastalığa mı yakalandı, diye veteriner benzer yerden örnekler aldı ve mikrobiyolojik teste gönderdi.

3 gün sonra sonuçlar geldi. Her iki kuşta da bakteri ve candida çıkmadı. Ölüm nedeni Kursak Mantarı ya da bakterisi değildi.

Bunun üzerine Türkiye’de kuş üzerine çalışan veterinerlere mailleri yolladık. Abuk sabuk cevaplar aldık ve sonunda işin başa düştüğünü anladık. Tanısını kendimiz koyacaktık.

Şunlar yapıldı;

1. Kuştan taze dışkı toplandı. Suluk, yemlik benzeri küçük bir plastik kap içerisine alındı.

2. Göz kararı 10-15 ml kadar serum fizyolojik (eczaneden alabilirsiniz) eklenerek dışkı suyla iyice karıştırıldı.

3. İncelenecek olan örnek, damlalık/ enjektör yardımıyla lama alındı.

4- Mikroskop incelemesinde 100x objektif lamdaki örneğe daldırılarak inceleme yapıldı.

Kısacası kuşun dışkısını mikroskopta inceledik. Sizin yerinize bunu yapabilecek veteriner tanıyorsanız, şanslısınız. Tanımıyorsanız, biraz teknik bilgi:

Mikroskop kullanırken, 100x objektif, tabla vidalarından yukarı doğru çekilir. Örneğe tamamen daldırıldıktan sonra makro ayarlar denilen sağ ve soldaki dönen kollardan ayarlanır, görüntü yakalanır. Sonra bu kolların ortasındaki küçük dönerlerden de görüntü netlemesi yapılır.

Kuşun dışkı örneğini mikroskopta fotoğrafladık ve çıkan sonuç:


Bir örnekte 15den fazla bu baloncuklardan vardı. Ama bunlar neydi? Bakteri mi parazit mi? Parazitse hangisi?

Kuşlardaki parazit örneklerine baktık ve aşağıdaki fotoğrafla karşılaştık. Şu parazitle yukarıdaki fotoğraf birbirine çok benziyordu.


Parazitin adı Coccidia Eimeria. Genelde tavuklarda görünüyor. Muhabbet kuşlarında bu hastalığı herkes bilir. Ama sorun şu ki bu belirtilerin hiç biri henüz dişi kuşumuzda görünmemişti:

- Kusma
- Hareketsizlik
- Dışkıda yumuşaklık, kremsi bir görüntü.
- Popoda dışkı yapışması

Bunlar genel belirtiler. Ama bu belirtileri verebilen yüzlerce başka hastalık var.

Neyse, yurtdışı sitelerini takip etmeye devam ettik. Diğer parazit fotoğraflarını inceledik. Kuşumuz gayet sağlıklıydı ve belirtileri henüz başlamamıştı. Eldeki tek kanıt mikroskop fotoğrafıydı. Fotoğrafı baz aldık ve coccidia hastalığı üzerine yoğunlaştık.

Tesadüfen şu siteyi gördük:
https://ladygouldian.com/content/internal-parasites-gouldians-other-finches

Linkte diğer hastalıklarla alakalı bilgiler de var. Coccidia başlığı altındaki bilgiler ilginç. Ölen kuşumuzun belirtileri bu sitedeki Coccidia bilgileriyle birebir uyumlu çıktı.

En ilginci: Kuşun yemlikten ayrılmaması, yem kavgası yapması ve açlıktan ölecekmiş gibi sürekli yem yemesi.

Yazar coccidia fotoğrafları da koymuş. Elimizdekiyle birebir uyuşuyordu.

Ölen kuşun dışkısını inceleyemedik ama yaşayan kuşun dışkısında coccidia gördük. Ve ölen kuş “yemlikten ayrılmama” belirtisini aldığımız günden beri gösteriyordu. Oysa biz bunu davranış şekli, bir tür alışkanlık olarak yorumlamıştık.

Sonuç olarak artık dişi kuşun tedavisine başlanmalıydı. Coccidia Eimeria nasıl tedavi edilir? Linkteki yazar Baycox önermiş ama artık üretilmiyor. Koksidia tedavisinde önerilen çok ilaç var ama hangisi en doğru ve kuşa daha az verir?

İzmir’de olduğumuz için bulunduğumuz bölgede veteriner aramaya başladık. Direk fotoğrafa bakıp, koyduğumuz tanıyı onaylayacak ve doğru tedaviyi önerecek birilerini aradık. Birini bulduk ama burada reklam olmasın diye direk yazamıyoruz. Google’da “deniz veteriner izmir” diye yazınca ilk çıkan sitede Mehmet isimli kişinin telefonuna ulaşabilirsiniz.

Fotoğrafı görür görmez Coccidia dedi. Kendisi tavuklar dâhil kanatlılarla uğraşmış bir veterinermiş. Yıllardır ilaç sektöründe çalışıyormuş. Şu tedaviyi önerdi:

-Coxmed alınacak
- 500 ml suya 2ml Coxmed konulacak
- Karışımdan damlalık ya da enjektörle kuşun ağzından max 2ml verilecek.
- Karışım suluğa konulacak.
- Karışım her gün tazelenecek.
- Bu işlem üç gün yapılacak.
- Sonra bir hafta beklenecek.
- Bir hafta sonra bir kez daha tekrarlanacak.

Bu tedaviyi uyguladık. 10 gün bekledikten sonra tekrar dışkı analizi yaptık. Önceki analizde bir örnekte 15 coccidia görünmüştü. Tedaviden sonra 5e düştü.

Yukarıdaki linkte yazar eğer 2 taneden fazla görünürse ilaç tedavisine devam edin yazıyor. Eğer bir iki tane görülürse sadece ph düşürücü setler kullanın diyor.

Biz de bahsi geçen veterineri aradık. Tedaviye devam etmemizi ve 1 ay sonra tekrar dışkı analizi yapmamızı önerdi. Eğer coccidia kaldıysa tedavi tekrarlanmalı.

1 aylık tedavi sürecinde kuşun davranışlarında belirgin değişimler oldu:

- Bazen sallabaş benzeri davranıyordu. Akşamları kafesinde başını yukarı dikip sağa sola oynatıyordu. İlacı kullandığımız günden beri bir daha o hareketi yapmadı. Belli ki o hareketle koksidia kaynaklı rahatsızlığını gidermeye çalışıyordu.
- İnanılmaz canlandı.
- Tuhaf bir şekilde bize daha fazla yakınlaştı. Tepemizden inmez oldu.

Yazı fazla uzadı ama yararlı olduğunu düşünüyoruz. Yazı ve resimler istenilen ortamda, atıfta bulunulmadan yayılabilir. Bu konuda direk nokta atışı yapan tedavi önerileriyle maalesef pek sık karşılamıyoruz. İyi günler.
 
Son düzenleme:
Kuşunuzun hastalığını anlama ve tedavi yollarını bulma çabalarınız takdire şayan. Kötü bir durum yaşamış ve bir kuşunuzu kaybetmişsiniz ama araştırmalarınızla hem diğer kuşunuzu kurtarmışsınız hem de bu gibi durumda olanlara yol gösterecek tecrübeye sahip olmuşsunuz.
 
Çok faydalı yazı olmuş. Çoğu insan ne tedaviye nede burada paylaşmaya bu kadar uğraşmaz. Malum elma sirkeli tedavicilerin bu kadar çok olduğu güzel ülkemizde :) Emeğine sağlık keyifli hobiler.
 
Sizi tebrik ediyorum, başarılı teşhis ve tedavi sürecinizden dolayı kutlarım. Maalesef ülkemizde gerçekten kanatlılar konusunda bilgili veteriner sayısı bir elin parmakları kadar bile yok... Her önüne gelen kuşa ishal tedavisi uygulayıp vitamin verip ciddi paralar alıyorlar. Kendi imkanlarınız ile inceleyip nokta teşhis koymak en iyisidir tabikide bunun için dışkı ve tükürük incelesi en etkili yoldur fakat herkez de tabi bu imkanların olması imkansız... Geçmiş olsun. Sağlıklı bir ömür dilerim kuşunuza.
Konu sabitlendi.
 
İlginiz için teşekkürler. Umarım faydası olur yazının.
Veterinerlerin çoğu kuşlarımızı satış fiyatı üzerinden değerlendirmeye devam ediyorlar. 30 liralık kuş ölse nolur, yenisini alırsın anlayışıyla davranan çok.
Yapacakları şey iki dakikalık dışkı analizi. Hepsinde mikroskop var.
Kuşunuz her ne kadar sağlıklı görünse de malesef dışkısında bazı bakteri ve parazit yuvalanmaları olabiliyor.
Ve hastalık belirti verdiğinde bu bakteri ve parazitler kuşlarımızın bağışıklık sistemini çoktan ele geçirmiş olabiliyor.
Dolayısıyla çoğu zaman geç kalınıyor.
 
elinize sağlık ama ben biraz korkmaya başladım , 3 ay önce aldığım erkek kuşta çok iştahlı çok yem ve kum yer ama hani ayrılmazlık etmez , iki gün önce kustu ve sürekli boğazına bişey takılmışcasına başını yukarı aşağı yaptı korktum ve ağzına biraz zeytinyağı damlattım , sonrada ılık bir banyo yaptırdım , çok fazla halsiz düştü yem almaya mecali kalmamıştı , ölecek diye çok korktum ama iki gün içinde toparladı , o hareketide yapmıyor artık ama ben bir takip edeyim çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için
 
elinize sağlık ama ben biraz korkmaya başladım , 3 ay önce aldığım erkek kuşta çok iştahlı çok yem ve kum yer ama hani ayrılmazlık etmez , iki gün önce kustu ve sürekli boğazına bişey takılmışcasına başını yukarı aşağı yaptı korktum ve ağzına biraz zeytinyağı damlattım , sonrada ılık bir banyo yaptırdım , çok fazla halsiz düştü yem almaya mecali kalmamıştı , ölecek diye çok korktum ama iki gün içinde toparladı , o hareketide yapmıyor artık ama ben bir takip edeyim çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için

Yanlış yönlendirmeyeyim ama kuşunuz sindirim problemi yaşamış olabilir. Öncelikle yemde kumda küf var mı bir kez daha kontrol etmenizi öneririm.
Gaganın içinde dil etrafında ıslaklık var mı?
Gün boyunca dışkıyı takip edin, sindirilmemiş yem var mı?
Sürekli yemlikte mi? Yemliğe yakın yerlerde mi bekliyor?
Başını her zamankinden fazla kaldırıp, kursağını şişiriyor mu?
 
Yanlış yönlendirmeyeyim ama kuşunuz sindirim problemi yaşamış olabilir. Öncelikle yemde kumda küf var mı bir kez daha kontrol etmenizi öneririm.
Gaganın içinde dil etrafında ıslaklık var mı?
Gün boyunca dışkıyı takip edin, sindirilmemiş yem var mı?
Sürekli yemlikte mi? Yemliğe yakın yerlerde mi bekliyor?
Başını her zamankinden fazla kaldırıp, kursağını şişiriyor mu?
şimdilik bu dediklerinizi yapmıyor
 
şimdilik bu dediklerinizi yapmıyor

Her gün kuyruktan biraz kaldırıp poponun içini de kontrol edin. Dışkı kalmış mı?
Umarım atlatmıştır.
Tekrarlarsa dışkı analizi yaptırın. Kafanız rahat olur. Geçmiş olsun.
 
Her gün kuyruktan biraz kaldırıp poponun içini de kontrol edin. Dışkı kalmış mı?
Umarım atlatmıştır.
Tekrarlarsa dışkı analizi yaptırın. Kafanız rahat olur. Geçmiş olsun.
popoda kalıntı yok fakat dışkısı normalden büyük gibi , sürekli aspur yiyor ondanmı acaba
 
Merhaba. Aşağıdaki yazı, muhabbet kuşlarında koksidia hastalığının tanısı ve tedavisiyle ilgilidir. Kuşumuzun başından geçen tüm süreçleri atlamadan anlatmaya çalışacağım. Hastalığın belirtileri ve tedavi aşamaları dikkatlice okunmalı, hasta kuşun durumuyla tek tek karşılaştırılmalıdır.

Öncelikle tedavi sürecindeki kuşumuzu tanıyalım:

1 yaşında dişi muhabbet kuşu. Hep canlı, iştahlı, hareketli. Hastalığını mikroskop yardımıyla fark ettiğimiz günler de bile gayet sağlıklı görünüyordu.

5 ay önce yanına aynı yaşta bir erkek kuş alındı. Erkek kuşu 2 ay önce kaybettik. Dişi kuş da ardından ölmesin diye elimizden geleni yaptık. Onun tedavi ve tanı sürecinde erkek kuşun ölüm nedenine dair ipuçlarına ulaştık. İki kuşun aynı hastalığa yakalandığını düşünüyoruz.

Ölen kuşun hastalık belirtileri şunlardı;

- Popoya dışkı yapışma

- Ara sıra durgunluk ve kabarma

- Öldüğü gün uçarken yere düştü

- Son haftasında gaga içinde ve kenarındaki tüylerde ıslaklık oldu.

- Kuşu aldığımız günden beri diğer kuşla hep yemek kavgası yaptı. (Bu en dikkat çeken belirti, daha sonra detaylı anlatılacak) Sürekli yemliğe gitme durumu, sanki açlıktan ölürcesine yemlikten ayrılmama.

-Ölmeden önceki gece yemliğinde uyuya kaldı.

Gerek cahilliğimizden gerek de veterinerlerin yanlış yönlendirme ve müdahalesi yüzünden erkek kuşun hastalığının Kursak Mantarı olduğunu düşündük.

Ölmeden 6 saat önce, internette kuşlar hakkında makaleler yayınlayan, güya çok bilmiş, İzmir’de ünlü bir veteriner şunları yaptı:

Gagadaki sıvıdan ve daha aşağısından kulak temizleme çöpüne benzer bir şeyle örnek aldı. Örnekleri, bakteri ve candida kültürü için mikrobiyolojik teste gönderdi. Test sonuçları 3 gün sonra açıklanacaktı.

Kuş ölmek üzereydi ve veterinerin önerdiği tedaviyi düşünmeden uyguladık. Artık kafes tabanından ayrılmayan kuşa acil olarak antibiyotik ve antimikotik + vitamin uyguladık. Kuşumuzu gece kaybettik.

Bunun üzerine dişi kuşu (şu an tedavisi devam eden) da kaybetmemek için aynı veterinere götürdük. Kuş oldukça canlıydı. Diğer kuşla aynı hastalığa mı yakalandı, diye veteriner benzer yerden örnekler aldı ve mikrobiyolojik teste gönderdi.

3 gün sonra sonuçlar geldi. Her iki kuşta da bakteri ve candida çıkmadı. Ölüm nedeni Kursak Mantarı ya da bakterisi değildi.

Bunun üzerine Türkiye’de kuş üzerine çalışan veterinerlere mailleri yolladık. Abuk sabuk cevaplar aldık ve sonunda işin başa düştüğünü anladık. Tanısını kendimiz koyacaktık.

Şunlar yapıldı;

1. Kuştan taze dışkı toplandı. Suluk, yemlik benzeri küçük bir plastik kap içerisine alındı.

2. Göz kararı 10-15 ml kadar serum fizyolojik (eczaneden alabilirsiniz) eklenerek dışkı suyla iyice karıştırıldı.

3. İncelenecek olan örnek, damlalık/ enjektör yardımıyla lama alındı.

4- Mikroskop incelemesinde 100x objektif lamdaki örneğe daldırılarak inceleme yapıldı.

Kısacası kuşun dışkısını mikroskopta inceledik. Sizin yerinize bunu yapabilecek veteriner tanıyorsanız, şanslısınız. Tanımıyorsanız, biraz teknik bilgi:

Mikroskop kullanırken, 100x objektif, tabla vidalarından yukarı doğru çekilir. Örneğe tamamen daldırıldıktan sonra makro ayarlar denilen sağ ve soldaki dönen kollardan ayarlanır, görüntü yakalanır. Sonra bu kolların ortasındaki küçük dönerlerden de görüntü netlemesi yapılır.

Kuşun dışkı örneğini mikroskopta fotoğrafladık ve çıkan sonuç:


Bir örnekte 15den fazla bu baloncuklardan vardı. Ama bunlar neydi? Bakteri mi parazit mi? Parazitse hangisi?

Kuşlardaki parazit örneklerine baktık ve aşağıdaki fotoğrafla karşılaştık. Şu parazitle yukarıdaki fotoğraf birbirine çok benziyordu.


Parazitin adı Coccidia Eimeria. Genelde tavuklarda görünüyor. Muhabbet kuşlarında bu hastalığı herkes bilir. Ama sorun şu ki bu belirtilerin hiç biri henüz dişi kuşumuzda görünmemişti:

- Kusma
- Hareketsizlik
- Dışkıda yumuşaklık, kremsi bir görüntü.
- Popoda dışkı yapışması

Bunlar genel belirtiler. Ama bu belirtileri verebilen yüzlerce başka hastalık var.

Neyse, yurtdışı sitelerini takip etmeye devam ettik. Diğer parazit fotoğraflarını inceledik. Kuşumuz gayet sağlıklıydı ve belirtileri henüz başlamamıştı. Eldeki tek kanıt mikroskop fotoğrafıydı. Fotoğrafı baz aldık ve coccidia hastalığı üzerine yoğunlaştık.

Tesadüfen şu siteyi gördük:
https://ladygouldian.com/content/internal-parasites-gouldians-other-finches

Linkte diğer hastalıklarla alakalı bilgiler de var. Coccidia başlığı altındaki bilgiler ilginç. Ölen kuşumuzun belirtileri bu sitedeki Coccidia bilgileriyle birebir uyumlu çıktı.

En ilginci: Kuşun yemlikten ayrılmaması, yem kavgası yapması ve açlıktan ölecekmiş gibi sürekli yem yemesi.

Yazar coccidia fotoğrafları da koymuş. Elimizdekiyle birebir uyuşuyordu.

Ölen kuşun dışkısını inceleyemedik ama yaşayan kuşun dışkısında coccidia gördük. Ve ölen kuş “yemlikten ayrılmama” belirtisini aldığımız günden beri gösteriyordu. Oysa biz bunu davranış şekli, bir tür alışkanlık olarak yorumlamıştık.

Sonuç olarak artık dişi kuşun tedavisine başlanmalıydı. Coccidia Eimeria nasıl tedavi edilir? Linkteki yazar Baycox önermiş ama artık üretilmiyor. Koksidia tedavisinde önerilen çok ilaç var ama hangisi en doğru ve kuşa daha az verir?

İzmir’de olduğumuz için bulunduğumuz bölgede veteriner aramaya başladık. Direk fotoğrafa bakıp, koyduğumuz tanıyı onaylayacak ve doğru tedaviyi önerecek birilerini aradık. Birini bulduk ama burada reklam olmasın diye direk yazamıyoruz. Google’da “deniz veteriner izmir” diye yazınca ilk çıkan sitede Mehmet isimli kişinin telefonuna ulaşabilirsiniz.

Fotoğrafı görür görmez Coccidia dedi. Kendisi tavuklar dâhil kanatlılarla uğraşmış bir veterinermiş. Yıllardır ilaç sektöründe çalışıyormuş. Şu tedaviyi önerdi:

-Coxmed alınacak
- 500 ml suya 2ml Coxmed konulacak
- Karışımdan damlalık ya da enjektörle kuşun ağzından max 2ml verilecek.
- Karışım suluğa konulacak.
- Karışım her gün tazelenecek.
- Bu işlem üç gün yapılacak.
- Sonra bir hafta beklenecek.
- Bir hafta sonra bir kez daha tekrarlanacak.

Bu tedaviyi uyguladık. 10 gün bekledikten sonra tekrar dışkı analizi yaptık. Önceki analizde bir örnekte 15 coccidia görünmüştü. Tedaviden sonra 5e düştü.

Yukarıdaki linkte yazar eğer 2 taneden fazla görünürse ilaç tedavisine devam edin yazıyor. Eğer bir iki tane görülürse sadece ph düşürücü setler kullanın diyor.

Biz de bahsi geçen veterineri aradık. Tedaviye devam etmemizi ve 1 ay sonra tekrar dışkı analizi yapmamızı önerdi. Eğer coccidia kaldıysa tedavi tekrarlanmalı.

1 aylık tedavi sürecinde kuşun davranışlarında belirgin değişimler oldu:

- Bazen sallabaş benzeri davranıyordu. Akşamları kafesinde başını yukarı dikip sağa sola oynatıyordu. İlacı kullandığımız günden beri bir daha o hareketi yapmadı. Belli ki o hareketle koksidia kaynaklı rahatsızlığını gidermeye çalışıyordu.
- İnanılmaz canlandı.
- Tuhaf bir şekilde bize daha fazla yakınlaştı. Tepemizden inmez oldu.

Yazı fazla uzadı ama yararlı olduğunu düşünüyoruz. Yazı ve resimler istenilen ortamda, atıfta bulunulmadan yayılabilir. Bu konuda direk nokta atışı yapan tedavi önerileriyle maalesef pek sık karşılamıyoruz. İyi günler.
helal olsun valla ,çok geçmiş olsun ,basınız sagolsun ,konu dısı olacak ama kullandıgınız mikroskop modelı nedir
 
helal olsun valla ,çok geçmiş olsun ,basınız sagolsun ,konu dısı olacak ama kullandıgınız mikroskop modelı nedir

Teşekkür ederim.

Mikroskopu kullanmak için birinden rica etmiştik. Olympus markaydı. 100x objektifi vardı. En az 100x olmalı, yoksa yeterli detay çıkmıyor.
Çift oküleri (bakılan yer, fotoğraf makinesindeki vizör gibi) vardı. Teklileri eski model oluyormuş.
Almayı düşünmüştüm türkiyede fiyatlar uçuk. Ebayda şu model var en uygun:

http://www.ebay.com/itm/MIKO-40-100...225209?hash=item259a57a579:g:og8AAOSwcUBYVkYI

Bunda 100x-1000x objektif var. Ama gümrükten geçmez diye vazgeçtim. Bir de markası Miko, emin olamadım.
 
Teşekkür ederim.

Mikroskopu kullanmak için birinden rica etmiştik. Olympus markaydı. 100x objektifi vardı. En az 100x olmalı, yoksa yeterli detay çıkmıyor.
Çift oküleri (bakılan yer, fotoğraf makinesindeki vizör gibi) vardı. Teklileri eski model oluyormuş.
Almayı düşünmüştüm türkiyede fiyatlar uçuk. Ebayda şu model var en uygun:

http://www.ebay.com/itm/MIKO-40-100...225209?hash=item259a57a579:g:og8AAOSwcUBYVkYI

Bunda 100x-1000x objektif var. Ama gümrükten geçmez diye vazgeçtim. Bir de markası Miko, emin olamadım.
dediğiniz gibi baya tuzluymuş e madem bunları kullanma imkanları var neden bunu yapmıyor bu veterinerler
 
Merhaba. Aşağıdaki yazı, muhabbet kuşlarında koksidia hastalığının tanısı ve tedavisiyle ilgilidir. Kuşumuzun başından geçen tüm süreçleri atlamadan anlatmaya çalışacağım. Hastalığın belirtileri ve tedavi aşamaları dikkatlice okunmalı, hasta kuşun durumuyla tek tek karşılaştırılmalıdır.

Öncelikle tedavi sürecindeki kuşumuzu tanıyalım:

1 yaşında dişi muhabbet kuşu. Hep canlı, iştahlı, hareketli. Hastalığını mikroskop yardımıyla fark ettiğimiz günler de bile gayet sağlıklı görünüyordu.

5 ay önce yanına aynı yaşta bir erkek kuş alındı. Erkek kuşu 2 ay önce kaybettik. Dişi kuş da ardından ölmesin diye elimizden geleni yaptık. Onun tedavi ve tanı sürecinde erkek kuşun ölüm nedenine dair ipuçlarına ulaştık. İki kuşun aynı hastalığa yakalandığını düşünüyoruz.

Ölen kuşun hastalık belirtileri şunlardı;

- Popoya dışkı yapışma

- Ara sıra durgunluk ve kabarma

- Öldüğü gün uçarken yere düştü

- Son haftasında gaga içinde ve kenarındaki tüylerde ıslaklık oldu.

- Kuşu aldığımız günden beri diğer kuşla hep yemek kavgası yaptı. (Bu en dikkat çeken belirti, daha sonra detaylı anlatılacak) Sürekli yemliğe gitme durumu, sanki açlıktan ölürcesine yemlikten ayrılmama.

-Ölmeden önceki gece yemliğinde uyuya kaldı.

Gerek cahilliğimizden gerek de veterinerlerin yanlış yönlendirme ve müdahalesi yüzünden erkek kuşun hastalığının Kursak Mantarı olduğunu düşündük.

Ölmeden 6 saat önce, internette kuşlar hakkında makaleler yayınlayan, güya çok bilmiş, İzmir’de ünlü bir veteriner şunları yaptı:

Gagadaki sıvıdan ve daha aşağısından kulak temizleme çöpüne benzer bir şeyle örnek aldı. Örnekleri, bakteri ve candida kültürü için mikrobiyolojik teste gönderdi. Test sonuçları 3 gün sonra açıklanacaktı.

Kuş ölmek üzereydi ve veterinerin önerdiği tedaviyi düşünmeden uyguladık. Artık kafes tabanından ayrılmayan kuşa acil olarak antibiyotik ve antimikotik + vitamin uyguladık. Kuşumuzu gece kaybettik.

Bunun üzerine dişi kuşu (şu an tedavisi devam eden) da kaybetmemek için aynı veterinere götürdük. Kuş oldukça canlıydı. Diğer kuşla aynı hastalığa mı yakalandı, diye veteriner benzer yerden örnekler aldı ve mikrobiyolojik teste gönderdi.

3 gün sonra sonuçlar geldi. Her iki kuşta da bakteri ve candida çıkmadı. Ölüm nedeni Kursak Mantarı ya da bakterisi değildi.

Bunun üzerine Türkiye’de kuş üzerine çalışan veterinerlere mailleri yolladık. Abuk sabuk cevaplar aldık ve sonunda işin başa düştüğünü anladık. Tanısını kendimiz koyacaktık.

Şunlar yapıldı;

1. Kuştan taze dışkı toplandı. Suluk, yemlik benzeri küçük bir plastik kap içerisine alındı.

2. Göz kararı 10-15 ml kadar serum fizyolojik (eczaneden alabilirsiniz) eklenerek dışkı suyla iyice karıştırıldı.

3. İncelenecek olan örnek, damlalık/ enjektör yardımıyla lama alındı.

4- Mikroskop incelemesinde 100x objektif lamdaki örneğe daldırılarak inceleme yapıldı.

Kısacası kuşun dışkısını mikroskopta inceledik. Sizin yerinize bunu yapabilecek veteriner tanıyorsanız, şanslısınız. Tanımıyorsanız, biraz teknik bilgi:

Mikroskop kullanırken, 100x objektif, tabla vidalarından yukarı doğru çekilir. Örneğe tamamen daldırıldıktan sonra makro ayarlar denilen sağ ve soldaki dönen kollardan ayarlanır, görüntü yakalanır. Sonra bu kolların ortasındaki küçük dönerlerden de görüntü netlemesi yapılır.

Kuşun dışkı örneğini mikroskopta fotoğrafladık ve çıkan sonuç:


Bir örnekte 15den fazla bu baloncuklardan vardı. Ama bunlar neydi? Bakteri mi parazit mi? Parazitse hangisi?

Kuşlardaki parazit örneklerine baktık ve aşağıdaki fotoğrafla karşılaştık. Şu parazitle yukarıdaki fotoğraf birbirine çok benziyordu.


Parazitin adı Coccidia Eimeria. Genelde tavuklarda görünüyor. Muhabbet kuşlarında bu hastalığı herkes bilir. Ama sorun şu ki bu belirtilerin hiç biri henüz dişi kuşumuzda görünmemişti:

- Kusma
- Hareketsizlik
- Dışkıda yumuşaklık, kremsi bir görüntü.
- Popoda dışkı yapışması

Bunlar genel belirtiler. Ama bu belirtileri verebilen yüzlerce başka hastalık var.

Neyse, yurtdışı sitelerini takip etmeye devam ettik. Diğer parazit fotoğraflarını inceledik. Kuşumuz gayet sağlıklıydı ve belirtileri henüz başlamamıştı. Eldeki tek kanıt mikroskop fotoğrafıydı. Fotoğrafı baz aldık ve coccidia hastalığı üzerine yoğunlaştık.

Tesadüfen şu siteyi gördük:
https://ladygouldian.com/content/internal-parasites-gouldians-other-finches

Linkte diğer hastalıklarla alakalı bilgiler de var. Coccidia başlığı altındaki bilgiler ilginç. Ölen kuşumuzun belirtileri bu sitedeki Coccidia bilgileriyle birebir uyumlu çıktı.

En ilginci: Kuşun yemlikten ayrılmaması, yem kavgası yapması ve açlıktan ölecekmiş gibi sürekli yem yemesi.

Yazar coccidia fotoğrafları da koymuş. Elimizdekiyle birebir uyuşuyordu.

Ölen kuşun dışkısını inceleyemedik ama yaşayan kuşun dışkısında coccidia gördük. Ve ölen kuş “yemlikten ayrılmama” belirtisini aldığımız günden beri gösteriyordu. Oysa biz bunu davranış şekli, bir tür alışkanlık olarak yorumlamıştık.

Sonuç olarak artık dişi kuşun tedavisine başlanmalıydı. Coccidia Eimeria nasıl tedavi edilir? Linkteki yazar Baycox önermiş ama artık üretilmiyor. Koksidia tedavisinde önerilen çok ilaç var ama hangisi en doğru ve kuşa daha az verir?

İzmir’de olduğumuz için bulunduğumuz bölgede veteriner aramaya başladık. Direk fotoğrafa bakıp, koyduğumuz tanıyı onaylayacak ve doğru tedaviyi önerecek birilerini aradık. Birini bulduk ama burada reklam olmasın diye direk yazamıyoruz. Google’da “deniz veteriner izmir” diye yazınca ilk çıkan sitede Mehmet isimli kişinin telefonuna ulaşabilirsiniz.

Fotoğrafı görür görmez Coccidia dedi. Kendisi tavuklar dâhil kanatlılarla uğraşmış bir veterinermiş. Yıllardır ilaç sektöründe çalışıyormuş. Şu tedaviyi önerdi:

-Coxmed alınacak
- 500 ml suya 2ml Coxmed konulacak
- Karışımdan damlalık ya da enjektörle kuşun ağzından max 2ml verilecek.
- Karışım suluğa konulacak.
- Karışım her gün tazelenecek.
- Bu işlem üç gün yapılacak.
- Sonra bir hafta beklenecek.
- Bir hafta sonra bir kez daha tekrarlanacak.

Bu tedaviyi uyguladık. 10 gün bekledikten sonra tekrar dışkı analizi yaptık. Önceki analizde bir örnekte 15 coccidia görünmüştü. Tedaviden sonra 5e düştü.

Yukarıdaki linkte yazar eğer 2 taneden fazla görünürse ilaç tedavisine devam edin yazıyor. Eğer bir iki tane görülürse sadece ph düşürücü setler kullanın diyor.

Biz de bahsi geçen veterineri aradık. Tedaviye devam etmemizi ve 1 ay sonra tekrar dışkı analizi yapmamızı önerdi. Eğer coccidia kaldıysa tedavi tekrarlanmalı.

1 aylık tedavi sürecinde kuşun davranışlarında belirgin değişimler oldu:

- Bazen sallabaş benzeri davranıyordu. Akşamları kafesinde başını yukarı dikip sağa sola oynatıyordu. İlacı kullandığımız günden beri bir daha o hareketi yapmadı. Belli ki o hareketle koksidia kaynaklı rahatsızlığını gidermeye çalışıyordu.
- İnanılmaz canlandı.
- Tuhaf bir şekilde bize daha fazla yakınlaştı. Tepemizden inmez oldu.

Yazı fazla uzadı ama yararlı olduğunu düşünüyoruz. Yazı ve resimler istenilen ortamda, atıfta bulunulmadan yayılabilir. Bu konuda direk nokta atışı yapan tedavi önerileriyle maalesef pek sık karşılamıyoruz. İyi günler.
 
MUHABBET KUŞLARI JAKO PAPAĞANLARDA İSHAL NEDENLERİ VE TEDAVİSİ izmir kuş veterineri izmiş kuş Hastanesi
MUHABBET KUŞLARI JAKO PAPAĞANLARDA İSHAL NEDENLERİ VE TEDAVİSİ izmir kuş veterineri
Muhabbet kuşları yaşamlarının değişik dönemlerinde ishal olurlar.Muhabbet kuşlarında,papağanlarda ishal,kanarya ishal,jako ishal sebep ve tedavileri,kullanılan ilaçlar ortak özellik göstermektedir. Muhabbet kuşlarında ishallerin bazıları tedavi edilebilir ama bazıları tedavi edilemeyebilir, muhabbet kuşlarında ishal en büyük oranda ölüm sebepleri arasındadır..Özellikle muhabbet kuşları uygun oda ısısında bulunmalı ve hava akımına maruz kalmaması gerekmektedir.Muhabbet kuşları dışkı ve idrarı aynı anda yapma eğilimindedirler.İdrarın rengi süt renginde ve muhallebi kıvamına yakındır,koyu renkli dışkı idrarın etrafında bulunmaktadır,gerçek ishallerde muhabbet kuşlarında dışkı siyah bölgeleri dağılır normal durumlarda dağılmaz.Normalde dışkının kokusuz ve kısa zamanda kuruması gerekmektedir.

MUHABBET KUŞLARINDA İSHAL NEDENLERİ

*Muhabbet kuşunun karın bölgelerinde oluşan tümörler.
*Muhabbet kuşlarında ortam ısısının yeterli düzeyde olmaması.
*Muhabbet kuşunun hava akımında kalması(tüyler kabarmış ve ishalse)
* Muhabbet kuşunun böbrek hastalığına yakalanmış olabilir(akut veya kronik böbrek yetmezliği)
*Muhabbet kuşunun karın bölgesindeki şişlikler.
* Muhabbet kuşunun gut hastalığına yakalanması.
* Muhabbet kuşunun toksin alması.
*Muhabbet kuşunun zehirli gıdaların verilmesi.
*Muhabbet kuşunun içme suyunun filtre edilmeden verilmesi.
* Muhabbet kuşuna fazla miktarda meyve verilmesi.
* Muhabbet kuşunun hormonal bozuklukları.
* Muhabbet kuşunun çok fazla tuz veya glikoz (diyebetik ise)alması.
* Muhabbet kuşunun stress olması(kafesinin yerinin değişmesi,seyehatler vs)psikolojik olgular.
* Muhabbet kuşunun beslenme deyişiklikleri.
* Muhabbet kuşunun aşırı proteinli gıdalarla beslenmesi.
*Muhabbet kuşunun a vitamini eksiklikleri
*Muhabbet kuşunun çürük tohum ve meyvelerle beslenmesi.
*Muhabbet kuşunun soğuk ve dengesiz diyet beslenmeleri.
*Muhabbet kuşunun paraziter hastalıkları(Trichomania vs)
*Muhabbet kuşunun mantar enfeksiyonları(candida)
*Muhabbet kuşunun bakteriyel hastalıkları(streptokok,enterkok,stafilokok,e.coli vs)
*Muhabbet kuşunun bağışıklık sisteminin zayıflaması.
*Muhabbet kuşunun suyu fazla içmesi.
*Muhabbet kuşunun yumurtalık hastalıkları.
*Muhabbet kuşlarında yabancı cisim alımı ve dezenfektanlar.
*Muhabbet kuşlarında ağır ruhsal bozukluklar.
*Muhabbet kuşlarında ağır metal zehirlenmeleri.

MUHABBET KUŞLARINDA İSHALLERDE BELİRTİLER (SEMPTOMLAR)

*Aşırı ishal bazen ishalde kan görülebilir.
*Bitkinlik ve durgunluk,uyku hali görülebilir.
*Fiziksel muaynede karında kitle.
*Muhabbet kuşunun tüylerde kabarma.
*Dışkı bölgesinde yoğun ishal nedeniyle dışkı yapışmaları.
*ishal nedeniyle dehidrasyon ve zayıflama.
*Gözlerde bulanıklık ve anlamsız bakış.
*Ağrı olgusu.
*Ayaklarda şişlik bu bazen iltihaplı olabilir.
*Yem yememe ve iştahsızlık.
*Kuş kumu eksikliği,muhabbet kuşlarında taşlıklıkta kum verilmeme durumunda yemleri Muhabbet kuşlarında ağır ruhsal bozukluklar. sindirmekte zorlanmaktadır.Buda sindirim sisteminde ve bağırsaklarda sorun çıkarmaktadır.

MUHABBET KUŞLARININ İSHAL OLGULARINDA TEŞHİS YÖNTEMLERİ

-Radyografi(röntgen) (yabancı cisim olguları,ağır metal zehirlenmeleri,kanser vakalarında uygulanan yöntemdir.)
-Muhabbet kuşunun bir veteriner hekim tarafından dikkatli bir şekilde muayne edilmesi.(kafes kontrolü)
-İshal numunesinde kültür antibioğram testi yapılması.
-ishalli dışkının makroskobik fiziksel muaynesi.(koku-renk-kıvam-kuruma süresi vs)
-Laborutuvar yöntemleri.(e.coli,streptokok,enterokok vs)
-Dışkıda mikroskobik parazit yumurtası aranması.
Muhabbet kuşlarında antibiyotik kullanımı en son çare olarak düşünülmelidir.ishal olgularında başlangıç tedavi semptomatik olarak yapılmalıdır.Muhabbet kuşlarında ishal olgularında kronik böbrek yetmezliği yavaş olarak ilerler,ama akut böbrek yetmezliği dediğimiz sendromda aniden ortaya çıkar ve çok şiddetli seyredebilir ölümcül olabilir böbrek rahatsızlıklarında ayaklarda topallık ,şişme(iltihaplı),ağrı,çok sık idrara çıkma vs görülebilir sağlıklı böbreklere aşırı protein zarar vermektedir muhabbet kuşlarında böbreklere en fazla toksinler,ağır metaller,zehirli gıdalar,içme suyunun filtresiz verilmesi vs zarar vermektedir. acil bir veteriner hekime başvurmanızı tavsiye ederim.

Muhabbet kuşlarında giardia vakaları ishallerde önemli yer tutmaktadır,giardia tek hücreli, protozoondur.Teşhisi zordur muhabbet kuşunda ishale neden olmakta diğer belirtiler yoğun kaşıntı,stres,uyuşukluk,kilo kaybı ilk klinik belirtilerdir.Muhabbet kuşu sık sık yalama yapar dışkı kuşun arka tarafında yapışık olarak bulunur.Akut ve kronik ve tekrarlayan ishaller şeklinde görülmektedir.Dışkı sulu kokulu ve mukusludur.Muhabbet kuşunda ölümcül olabilmektedir.Ölüm parazitin besin ve yağ metobolizmasında bozulmasından ileri gelmektedir.Muhabbet kuşlarında ayrıca ciltlerinde kurumalar görülmektedir.Giardialar taze muhabbet kuşu pisliklerinde bol olarak bulunmaktadır ve kuşlar bol miktarda kistler ve trofozoitler döker.Etkenin saptanmasında elısa(enzim-immunoassay) kullanılabilir bu test bazen yanlış sonuç verebilir,bu tür durumlarda trichrome boyama yapılır.Giardia tedavi edilebilir bir hastalıktır.

Muhabbet kuşlarında ve diğer kuşlarda yeşil sarı ishaller karaciğer hastalığı,anorexsia,koyu kanlı olması iç kanama olasılığı aklımıza gelmektedir.Birde kuşlarda kanserlerde ve bağırsak tıkanıklıklarında az dışkı görülmektedir.Radyografi şarttır,erken teşhis önemlidir.
Muhabbet kuşlarında ve diğer kuşlarda özellikle zehirlenmeler(toksin) kimi bitki ve meyvelerde olabilmektedir.Avakado,akasya,zakkum,yılbaşı çiçeği,çam ağacı, vs gibi.kuşlarda mide(taşlık) ve kursak ekşi meyve(portakal,limon vs) ve bitkilerin yenmesi sonucu oluşan tahribat sonucu bu yapılarda fizyolojik bozulmalar şekillenmektedir.Bu durum kuşlarda ishale neden olabilmektedir.
Muhabbet kuşlarında geçici ishallerin dışında diğerlerinde antibiyotik kullanılmalıdır geçici ishal olgusu muhabbet kuşlarında çok su içme,aşırı meyve tüketme,aç kalma durumlarında bir gün içinde geçer bir günden daha fazla süren ishallerde kesinlikle tedavi programı uygulamak gerekmektedir.
Muhabbet kuşlarında muhakkak düşük diyetler uygulanması gerekmektedir.Gıda verilmelerinde organik sebzeler,bol yeşillik,meyve verilmesi gerekmektedir.ishal durumlarında kafes ve sulukların dezenfekte edilmesi,muhabbet kuşu yemlerinin açık alınmaması ön önlemler olarak düşünülmesi gerekmektedir.

Muhabbet kuşlarını beslenmesinde verilen meyvelerin yıkandıktan sonra kurulanmaması buzdolabından çıktıktan sonra bekletmeden soğukken verilmesi durumunda ishal olguları görülebilmektedir.
Muhabbet kuşlarının kafes seçimlerinde boyasız pirinç kafesler tercih edilmelidir boyalı kafeslerde boya özellikle muhabbet kuşunun kemirmesi nedeniyle oral alınımla toksikasyona zehirlenmelere neden olur.Kafes boyalarında bulunan kurşun karaciğer ve böbrekte geri dönüşü olmayan tahribat yapar,kısa vadede yoğun miktarda boya yenmesi ani ölümlere neden olur bu nedenlerden dolayı boyasız muhabbet kuşunun rahat edebileceği büyüklükte pirinç kafesler tercih edilmelidir.
Özellikle ishallerde muhabbet kuşlarında kan görülmesi durumunda acil veteriner hekim müdehalesi gerekir bu durum kuşunuzu 1-2 saatte öldürebilir.
Muhabbet kuşlarında antibiyotik kullanımı hem yararlı hem de zararlı organizmaları yok etmektedir muhabbet kuşunuz hasta olmadığı halde antibiyotiklerin kullanılması ona zarar verecektir,bu durum daha da tehlikeli bir boyuta geçerek muhabbet kuşunuzun bağışıklık sistemine zarar vererek azalmasına veya çökmesine neden olabilir.
Muhabbet kuşları özellikle sıcak havalarda sık sık banyo yapmak isterler banyo sırasında yoğun su içme sonucu fazla su içme ve banyo sonrası korunmaya dikkat edilmeme sonucu hava akımında kalması nedeniyle ishal görülebilir.Bu nedenle banyonun kısa tutulması banyo sonrası dönemde kuşların üşütülmemesi gerekmektedir.
Birde sık yapılan bir hatalı beslemeden bahsetmek istiyorum özellikle peynir verilmesi pek çok kuş hastası tarafından doğru kabul görmektedir bu yanlış bir inanıştır peynirin mayalı ve süt ürünü olması,tuzlu olması nedeniyle kesinlikle verilmemesi gerekir.Bu durum muhabbet kuşu bakımında önemle dikkat edilmesi gereken bir husustur.Bu durum bizim kültürümüzde olan susam,fındık,fıstık,ceviz gibi yağlı ürünler içinde geçerlidir.Bu tip yağlı gıdalar dışkıda yumuşamaya ve yağlanmaya neden olur.böbrekler yüksek protein ve yağ nedeniyle tahrip olur.kliniğimize başvuran bir muhabbet kuşu sahibi günde bir ceviz vererek kuşunu beslediği için kronik ishal şikayetiyle bize geldi yemek kültüründe çikolata,peynir,çubuk kraker(üzerinde tuz-mayalı) olduğunu söyledi inanamadık gıda diyet programı komple değiştirildi buna rağmen hala bize ama o çok seviyor dedi bilmeden kuşuna ne kadar zarar verdiğini anlattık ve ikna oldu.Kuşunuz kendisine neyin zararlı faydalı olduğunu bilmediğini unutmamalısınız.
Muhabbet kuşları idrar ve dışkıyı aynı anda bırakma eğilimindedirler.Bu durum ishali takip etmeyi zorlaştırmaktadır.
Muhabbet kuşlarında ishallerde neden kesinlikle bulunmalıdır yoksa uygulanan tedavinin başarıya ulaşması zordur.Bu konuda muhakkak bir veteriner hekim müdehale etmelidir,türkiye’de petşoplarda satılan ishal kesici ilaç kullanımı kesinlikle yanlıştır bu muhabbet kuşunuza yarardan ziyade zarar verebilir.
Tolgay Aytar
Avian Veteriner Hekim
02323881764
Öz-Vet
 
MUHABBET KUŞLARI JAKO PAPAĞANLARDA İSHAL NEDENLERİ VE TEDAVİSİ izmir kuş veterineri izmiş kuş Hastanesi
MUHABBET KUŞLARI JAKO PAPAĞANLARDA İSHAL NEDENLERİ VE TEDAVİSİ izmir kuş veterineri
Muhabbet kuşları yaşamlarının değişik dönemlerinde ishal olurlar.Muhabbet kuşlarında,papağanlarda ishal,kanarya ishal,jako ishal sebep ve tedavileri,kullanılan ilaçlar ortak özellik göstermektedir. Muhabbet kuşlarında ishallerin bazıları tedavi edilebilir ama bazıları tedavi edilemeyebilir, muhabbet kuşlarında ishal en büyük oranda ölüm sebepleri arasındadır..Özellikle muhabbet kuşları uygun oda ısısında bulunmalı ve hava akımına maruz kalmaması gerekmektedir.Muhabbet kuşları dışkı ve idrarı aynı anda yapma eğilimindedirler.İdrarın rengi süt renginde ve muhallebi kıvamına yakındır,koyu renkli dışkı idrarın etrafında bulunmaktadır,gerçek ishallerde muhabbet kuşlarında dışkı siyah bölgeleri dağılır normal durumlarda dağılmaz.Normalde dışkının kokusuz ve kısa zamanda kuruması gerekmektedir.

MUHABBET KUŞLARINDA İSHAL NEDENLERİ

*Muhabbet kuşunun karın bölgelerinde oluşan tümörler.
*Muhabbet kuşlarında ortam ısısının yeterli düzeyde olmaması.
*Muhabbet kuşunun hava akımında kalması(tüyler kabarmış ve ishalse)
* Muhabbet kuşunun böbrek hastalığına yakalanmış olabilir(akut veya kronik böbrek yetmezliği)
*Muhabbet kuşunun karın bölgesindeki şişlikler.
* Muhabbet kuşunun gut hastalığına yakalanması.
* Muhabbet kuşunun toksin alması.
*Muhabbet kuşunun zehirli gıdaların verilmesi.
*Muhabbet kuşunun içme suyunun filtre edilmeden verilmesi.
* Muhabbet kuşuna fazla miktarda meyve verilmesi.
* Muhabbet kuşunun hormonal bozuklukları.
* Muhabbet kuşunun çok fazla tuz veya glikoz (diyebetik ise)alması.
* Muhabbet kuşunun stress olması(kafesinin yerinin değişmesi,seyehatler vs)psikolojik olgular.
* Muhabbet kuşunun beslenme deyişiklikleri.
* Muhabbet kuşunun aşırı proteinli gıdalarla beslenmesi.
*Muhabbet kuşunun a vitamini eksiklikleri
*Muhabbet kuşunun çürük tohum ve meyvelerle beslenmesi.
*Muhabbet kuşunun soğuk ve dengesiz diyet beslenmeleri.
*Muhabbet kuşunun paraziter hastalıkları(Trichomania vs)
*Muhabbet kuşunun mantar enfeksiyonları(candida)
*Muhabbet kuşunun bakteriyel hastalıkları(streptokok,enterkok,stafilokok,e.coli vs)
*Muhabbet kuşunun bağışıklık sisteminin zayıflaması.
*Muhabbet kuşunun suyu fazla içmesi.
*Muhabbet kuşunun yumurtalık hastalıkları.
*Muhabbet kuşlarında yabancı cisim alımı ve dezenfektanlar.
*Muhabbet kuşlarında ağır ruhsal bozukluklar.
*Muhabbet kuşlarında ağır metal zehirlenmeleri.

MUHABBET KUŞLARINDA İSHALLERDE BELİRTİLER (SEMPTOMLAR)

*Aşırı ishal bazen ishalde kan görülebilir.
*Bitkinlik ve durgunluk,uyku hali görülebilir.
*Fiziksel muaynede karında kitle.
*Muhabbet kuşunun tüylerde kabarma.
*Dışkı bölgesinde yoğun ishal nedeniyle dışkı yapışmaları.
*ishal nedeniyle dehidrasyon ve zayıflama.
*Gözlerde bulanıklık ve anlamsız bakış.
*Ağrı olgusu.
*Ayaklarda şişlik bu bazen iltihaplı olabilir.
*Yem yememe ve iştahsızlık.
*Kuş kumu eksikliği,muhabbet kuşlarında taşlıklıkta kum verilmeme durumunda yemleri Muhabbet kuşlarında ağır ruhsal bozukluklar. sindirmekte zorlanmaktadır.Buda sindirim sisteminde ve bağırsaklarda sorun çıkarmaktadır.

MUHABBET KUŞLARININ İSHAL OLGULARINDA TEŞHİS YÖNTEMLERİ

-Radyografi(röntgen) (yabancı cisim olguları,ağır metal zehirlenmeleri,kanser vakalarında uygulanan yöntemdir.)
-Muhabbet kuşunun bir veteriner hekim tarafından dikkatli bir şekilde muayne edilmesi.(kafes kontrolü)
-İshal numunesinde kültür antibioğram testi yapılması.
-ishalli dışkının makroskobik fiziksel muaynesi.(koku-renk-kıvam-kuruma süresi vs)
-Laborutuvar yöntemleri.(e.coli,streptokok,enterokok vs)
-Dışkıda mikroskobik parazit yumurtası aranması.
Muhabbet kuşlarında antibiyotik kullanımı en son çare olarak düşünülmelidir.ishal olgularında başlangıç tedavi semptomatik olarak yapılmalıdır.Muhabbet kuşlarında ishal olgularında kronik böbrek yetmezliği yavaş olarak ilerler,ama akut böbrek yetmezliği dediğimiz sendromda aniden ortaya çıkar ve çok şiddetli seyredebilir ölümcül olabilir böbrek rahatsızlıklarında ayaklarda topallık ,şişme(iltihaplı),ağrı,çok sık idrara çıkma vs görülebilir sağlıklı böbreklere aşırı protein zarar vermektedir muhabbet kuşlarında böbreklere en fazla toksinler,ağır metaller,zehirli gıdalar,içme suyunun filtresiz verilmesi vs zarar vermektedir. acil bir veteriner hekime başvurmanızı tavsiye ederim.

Muhabbet kuşlarında giardia vakaları ishallerde önemli yer tutmaktadır,giardia tek hücreli, protozoondur.Teşhisi zordur muhabbet kuşunda ishale neden olmakta diğer belirtiler yoğun kaşıntı,stres,uyuşukluk,kilo kaybı ilk klinik belirtilerdir.Muhabbet kuşu sık sık yalama yapar dışkı kuşun arka tarafında yapışık olarak bulunur.Akut ve kronik ve tekrarlayan ishaller şeklinde görülmektedir.Dışkı sulu kokulu ve mukusludur.Muhabbet kuşunda ölümcül olabilmektedir.Ölüm parazitin besin ve yağ metobolizmasında bozulmasından ileri gelmektedir.Muhabbet kuşlarında ayrıca ciltlerinde kurumalar görülmektedir.Giardialar taze muhabbet kuşu pisliklerinde bol olarak bulunmaktadır ve kuşlar bol miktarda kistler ve trofozoitler döker.Etkenin saptanmasında elısa(enzim-immunoassay) kullanılabilir bu test bazen yanlış sonuç verebilir,bu tür durumlarda trichrome boyama yapılır.Giardia tedavi edilebilir bir hastalıktır.

Muhabbet kuşlarında ve diğer kuşlarda yeşil sarı ishaller karaciğer hastalığı,anorexsia,koyu kanlı olması iç kanama olasılığı aklımıza gelmektedir.Birde kuşlarda kanserlerde ve bağırsak tıkanıklıklarında az dışkı görülmektedir.Radyografi şarttır,erken teşhis önemlidir.
Muhabbet kuşlarında ve diğer kuşlarda özellikle zehirlenmeler(toksin) kimi bitki ve meyvelerde olabilmektedir.Avakado,akasya,zakkum,yılbaşı çiçeği,çam ağacı, vs gibi.kuşlarda mide(taşlık) ve kursak ekşi meyve(portakal,limon vs) ve bitkilerin yenmesi sonucu oluşan tahribat sonucu bu yapılarda fizyolojik bozulmalar şekillenmektedir.Bu durum kuşlarda ishale neden olabilmektedir.
Muhabbet kuşlarında geçici ishallerin dışında diğerlerinde antibiyotik kullanılmalıdır geçici ishal olgusu muhabbet kuşlarında çok su içme,aşırı meyve tüketme,aç kalma durumlarında bir gün içinde geçer bir günden daha fazla süren ishallerde kesinlikle tedavi programı uygulamak gerekmektedir.
Muhabbet kuşlarında muhakkak düşük diyetler uygulanması gerekmektedir.Gıda verilmelerinde organik sebzeler,bol yeşillik,meyve verilmesi gerekmektedir.ishal durumlarında kafes ve sulukların dezenfekte edilmesi,muhabbet kuşu yemlerinin açık alınmaması ön önlemler olarak düşünülmesi gerekmektedir.

Muhabbet kuşlarını beslenmesinde verilen meyvelerin yıkandıktan sonra kurulanmaması buzdolabından çıktıktan sonra bekletmeden soğukken verilmesi durumunda ishal olguları görülebilmektedir.
Muhabbet kuşlarının kafes seçimlerinde boyasız pirinç kafesler tercih edilmelidir boyalı kafeslerde boya özellikle muhabbet kuşunun kemirmesi nedeniyle oral alınımla toksikasyona zehirlenmelere neden olur.Kafes boyalarında bulunan kurşun karaciğer ve böbrekte geri dönüşü olmayan tahribat yapar,kısa vadede yoğun miktarda boya yenmesi ani ölümlere neden olur bu nedenlerden dolayı boyasız muhabbet kuşunun rahat edebileceği büyüklükte pirinç kafesler tercih edilmelidir.
Özellikle ishallerde muhabbet kuşlarında kan görülmesi durumunda acil veteriner hekim müdehalesi gerekir bu durum kuşunuzu 1-2 saatte öldürebilir.
Muhabbet kuşlarında antibiyotik kullanımı hem yararlı hem de zararlı organizmaları yok etmektedir muhabbet kuşunuz hasta olmadığı halde antibiyotiklerin kullanılması ona zarar verecektir,bu durum daha da tehlikeli bir boyuta geçerek muhabbet kuşunuzun bağışıklık sistemine zarar vererek azalmasına veya çökmesine neden olabilir.
Muhabbet kuşları özellikle sıcak havalarda sık sık banyo yapmak isterler banyo sırasında yoğun su içme sonucu fazla su içme ve banyo sonrası korunmaya dikkat edilmeme sonucu hava akımında kalması nedeniyle ishal görülebilir.Bu nedenle banyonun kısa tutulması banyo sonrası dönemde kuşların üşütülmemesi gerekmektedir.
Birde sık yapılan bir hatalı beslemeden bahsetmek istiyorum özellikle peynir verilmesi pek çok kuş hastası tarafından doğru kabul görmektedir bu yanlış bir inanıştır peynirin mayalı ve süt ürünü olması,tuzlu olması nedeniyle kesinlikle verilmemesi gerekir.Bu durum muhabbet kuşu bakımında önemle dikkat edilmesi gereken bir husustur.Bu durum bizim kültürümüzde olan susam,fındık,fıstık,ceviz gibi yağlı ürünler içinde geçerlidir.Bu tip yağlı gıdalar dışkıda yumuşamaya ve yağlanmaya neden olur.böbrekler yüksek protein ve yağ nedeniyle tahrip olur.kliniğimize başvuran bir muhabbet kuşu sahibi günde bir ceviz vererek kuşunu beslediği için kronik ishal şikayetiyle bize geldi yemek kültüründe çikolata,peynir,çubuk kraker(üzerinde tuz-mayalı) olduğunu söyledi inanamadık gıda diyet programı komple değiştirildi buna rağmen hala bize ama o çok seviyor dedi bilmeden kuşuna ne kadar zarar verdiğini anlattık ve ikna oldu.Kuşunuz kendisine neyin zararlı faydalı olduğunu bilmediğini unutmamalısınız.
Muhabbet kuşları idrar ve dışkıyı aynı anda bırakma eğilimindedirler.Bu durum ishali takip etmeyi zorlaştırmaktadır.
Muhabbet kuşlarında ishallerde neden kesinlikle bulunmalıdır yoksa uygulanan tedavinin başarıya ulaşması zordur.Bu konuda muhakkak bir veteriner hekim müdehale etmelidir,türkiye’de petşoplarda satılan ishal kesici ilaç kullanımı kesinlikle yanlıştır bu muhabbet kuşunuza yarardan ziyade zarar verebilir.
Tolgay Aytar
Avian Veteriner Hekim
02323881764
Öz-Vet
 
Meraba arkadaşlar benim de dişi kuşumun yanına aldığım erkek kuş rahatsız mı bilemiyorum iki haftadır bizde yem kavgası yok ama yemliğe gidiyor sürekli bir tane alıp ağzında oynuyor yemlikte uyuyor sürekli bir de üç dört gündür mide gurultusu gibi bir ses geliyor anlamadım ilk geldiğinde çok iyi anlaştılar dişi ile şimdi de bir sıkıntı yok ama öle eskisi gibi erkek kur falan yapmıyor çok fazla hareketli de ama bilemedim yardımcı olabilirseniz aynı türden mi
 

Ekli dosyalar

  • DSC_0237.JPG
    DSC_0237.JPG
    2.6 MB · Görüntüleme: 34
Benim kuşumda oldukça iştahlı ama kabarık duruyor ve sürekli sıcak bir yere gidip uyuma peşinde veteriner dışkı muaynesinde dışkıda sindirilmemiş besin var çok yediği için olabilir dedi ve kuruma durumu ortaya çıktığı için uzun bir süre antibiyotik tedavisi gördü fakat hiç bir zaman tam olarka iyileşmedi

İlacı kestikten sonra dışkısında hava kabarcığı gördüm, zaten bundan sonra dışkı analizi yaptırdım, probiyotik tedavisi uyguladım ve herşey güzeldi fakat 2 gündür dışkıda aşırı büyük hava kabarcıklaır gözlemliyorum sizinde de böyle bir gözleminiz oldu mu?

Hastalığı bulamıyorum ne olduğunu bulsam tedavisi için veterinere bu hastalıktan şüpheleniyorum bile diyebilsem tanı için büyük bir avantaj
 
Geri
Üst