sevda papağanım sağ kanadını kaldırıp titretiyor, nefes alırken ses çıkartıyor, halsiz kabarık ve artık uçamıyor

miraykaraeren

Yeni Üye
Sevda papağanım hıçkırık gibi sesleri çıkmaya başladı, sanki nefes alırken zorlanıyor gibi. Sonra sesler büyüdü ve devamlı olmaya başladı. Sürekli kafesin altında kabarık ve titriyor. Özellikle sağ kanadını kaldırıp titretiyor. Sesi zor çıkıyor ve uçamıyor. Alalı 5 gün oldu 2.gün hemen veterinere götürdüm fakat ilaçlar daha da kötü yapıyor gibi. Ortamı nemlendiriyorum oldukça sıcak ve ara ara sıcak su torbası da koyuyorum. Hemen sıcak su torbasına yanaşıyor. Antibiyotik tedavisi ve bir çok ilaç oral olarak veriyoruz yem yemiyor su içmiyor akşamları ben yumurta mamasıyla elle besleme yapıyorum. Video ve fotoğraflarını ekledim gün geçtikçe kötüye gidiyor yavrucak. İşin kötü yanı ben kafesleri ayırmıştım ama veteriner psikolojik daha kötü olacağını söyledi o yüzden birleştirdim eşine de geçirdi hastalığını. Ufak ufak onda da belirtiler görmeye başladım hemen ayırdım. Veteriner kontrolünden çıkmamak istiyorum fakat kötüye gidiyorlar. Bilgisi olan lütfen yardımcı olabilir mi aramızda henüz bir bağ yok fakat küçücük bedenini acı çekerken görmeye dayanamıyorum

Kuşun hastalığını anlayabilmemiz için daha çok bilgi vermeniz lazım. Kuş kaç gündür böyle? Veteriner ne teşhisi koydu ve hangi ilaçları verdi isim ve dozaj ile ne kadar kullandığınızı detaylı belirtin.
Kuşta öğürme kusma var mı? Ağzında dışkısında kötü koku mevcut mu?

Eczaneden lugol iyot alın %2 lik.
10 ml bile satın alsanız yeterli olur,koca büyük şişe almayın.
50 ml içme suyuna 1 damla iyot katın ve birkaç yudum sudan içmesini sağlayın.

Kuşun hastalığını anlayabilmemiz için daha çok bilgi vermeniz lazım. Kuş kaç gündür böyle? Veteriner ne teşhisi koydu ve hangi ilaçları verdi isim ve dozaj ile ne kadar kullandığınızı detaylı belirtin.
Tabikii. Papağanlarımı çift olarak 5 gün önce aldım. Erkek olan mavi papağanım çok durgundu ve hastaydı bilerek aldım veterinere götürürüm iyileştiririm diye. Şuan ki hasta olan sarı papağanımın hiçbir sorunu yoktu ama kontrol amaçlı ikisini de kanatlı uzmanı veterinere götürdüm. Mavi olan erkek papağanım için yedikleri kursağına takılıyor diyerek sabah oral 1 damla vinegar&ginger, öğlen bir damla digestive, akşam bir damla silybum marinaum önerdi. Aynı zamanda sabah ve akşam oral olarak 2 damla triflucan önerdi. Sarı kuşumun da röntgeni çekildi(hiçbir sorunu yoktu çok hareketli ve oyuncu bir kuştu) röntgeni falan çekildi bir problemi yok sadece vinegar,digestive,silybum ona da takviye verelim triflucan kullanmayalım dedi. İlaçlara başladım mavi kuşum düzelmeye başladı fakat bu ilaç kullanımından sonra sarı papağanım tıksırmaya hapşırmaya başladı. Nefes alırken hıçkırır gibi sesler çıkarmaya başladı korktuk tekrar aynı veterinere götürdük. Mavi kuşun sarı kuşa hastalığını geçirdiğini söyledi ve sarı kuşun daha çok hasta olduğunu söyledi. Sarı kuşa vinegar,digestive,silybum + triflucan eklendi aynı zamanda nebülizator ile ikisine düzenli günlük ilaçlı oksijene başladık(ventölin0.5 , izo1ml) aynı zamanda öğlen digestive den sonra şırıngayla bir antibiyotik verdi onu kullanıyoruz ismini bilmiyorum. Suyuna karıştırmam için de probiyotik verdi fakat Floraydl paketinde kedi ve köpekler için yazıyor kullanmaya korktum henüz başlamadım. Bu kadar ilaç kullanıyoru ama düzelme yok tam tersi daha da kötüye gidiyor. Mavi kuşum iyileşme sürecindeyken veteriner birleştirelim dediği için mavi kuşta da ufak ufak sarıdaki belirti görmeye başladım. Acaba hastalıkları farklı bir şey de biz yanlış ilaç kullanıyor olabilir miyiz diye korkuyorum araştırıyorum fakat kafama göre ilaçta vermek istemiyorum

Bu arada hastalığının 3.günü. Öğürme hareketi yapmıyor fakat mavi kuşumda ufak ufak o hareketleri görür gibiyim. Kusması ve kötü kokusu yok

Eczaneden lugol iyot alın %2 lik.
10 ml bile satın alsanız yeterli olur,koca büyük şişe almayın.
50 ml içme suyuna 1 damla iyot katın ve birkaç yudum sudan içmesini sağlayın.
Diğer ilaçlarını ne yapalım peki? Onları kesip mi başlayalım. Onları da tedavi süresi bitmeden kesmek istemiyorum ilaca direnç oluşturmasın diye. Teşekkür ederiz ilginize 🙏🏻

Diğer ilaçlarını ne yapalım peki? Onları kesip mi başlayalım. Onları da tedavi süresi bitmeden kesmek istemiyorum ilaca direnç oluşturmasın diye. Teşekkür ederiz ilginize 🙏🏻
Hocam yarın tedaviye ara verip iyot verin çeyrek suluğa 1 damla şeklinde. Akşam gelişmeleri yazarsınız ona göre yol çizeriz.

Hatta nöbetçi eczaneye kolay ulaşabilecekseniz eğer suluğunu çıkarın şimdi ve nöbetçi eczaneden iyot getirdikten sonra 2 saat susuz kalmasını sağlayıp iyotlu su hazırlayın suyu olbildiğince az tutun 10 ml yeter bir damla katıp verin bu gece o suyu içsin yarın çeyrek suluğa 1 damla katarak devam edin. Yarın akşam gelişmeleri yazın. Hızlı olun eziyet çekiyor hayvan heran boğulabilirde.

Hatta nöbetçi eczaneye kolay ulaşabilecekseniz eğer suluğunu çıkarın şimdi ve nöbetçi eczaneden iyot getirdikten sonra 2 saat susuz kalmasını sağlayıp iyotlu su hazırlayın suyu olbildiğince az tutun 10 ml yeter bir damla katıp verin bu gece o suyu içsin yarın çeyrek suluğa 1 damla katarak devam edin. Yarın akşam gelişmeleri yazın. Hızlı olun eziyet çekiyor hayvan heran boğulabilirde.
Tabi Selçuk bey araştırıyorum hemen şimdi. Verdiğimiz ilaçlardan kaynaklı bu hale gelmiş olabilir mi? Teşekkür ederim.

Su içmiyor hiç iyotu suyla karıştırıp biz enjektör ile verelim mi

1 damla iyotu 20 damla su ile seyreltin bir damlasını ağzına damlatın.

Suyunda da iyot olsun tabi. İlaçlarla alakalı değil ama ilaç boşuna başlanmış vet anlamamış.

Suyunda da iyot olsun tabi. İlaçlarla alakalı değil ama ilaç boşuna başlanmış vet anlamamış
Suyunda da iyot olsun tabi. İlaçlarla alakalı değil ama ilaç boşuna başlanmış vet anlamamış.
İyot bulamadım bulunduğum ilçe ve yakın ilçemizde. Nebulizatör verdik yakından ve buharlı su yapıp üstünü örtü ile örttüm.. bi faydası olur mu başka önerebileceğiniz bişey var mı çok kötüye gidiyor

Triflucan harici bahsettiğiniz diğer ürünler ilaç değil,takviyedir.

Vinegar : sirke
Digestive : sindirim demek
Silybum : deve dikeni

Triflucan ise antifungal yani mantar ilacıdır. Şu mavi kuşun da güncel videosunu ve her iki kuşun da yakından çekilen flaşsız güncel dışkılarını paylaşınız.

Triflucan harici bahsettiğiniz diğer ürünler ilaç değil,takviyedir.

Vinegar : sirke
Digestive : sindirim demek
Silybum : deve dikeni

Triflucan ise antifungal yani mantar ilacıdır. Şu mavi kuşun da güncel videosunu ve her iki kuşun da yakından çekilen flaşsız güncel dışkılarını paylaşınız.
https://streamable.com/mewkte Lütfen acil bakar mısınız nebulizatör ve nem kurtarır mı kurtarmazsa veterinere götürcem 90km uzaklıkta yetişir mi

https://streamable.com/mewkte Lütfen acil bakar mısınız nebulizatör ve nem kurtarır mı kurtarmazsa veterinere götürcem 90km uzaklıkta yetişir mi
Kuşun durumunun kritik evrede olduğunu söylememize gerek yok her şey açık çünkü.
Kuş işkence çekiyor,solunum yetmezliği var.
Röntgende bir şey çıkmadı diyorsunuz. Bu solunum sorunu,besleme yaptıktan veyahut ilaçları ağızdan verdikten sonra olduysa,soluk borusuna kaçmış ve iltihaplanma başlamış olabilir akciğerlerde. Bu durumda da yangı oluşabilir ve antibiyotik başlamak gerekir.
Veterinere götürün yanınızda nebülizator de olsun yolculuk yaparken verin nefes almasını sağlayın. Röntgen fotosu varsa veterinere gösterin. Durumu anlatın.

Yolculuk yaparken açık eczane bulursanız iyot lugol almayı unutmayın. İyotlu su hazırlayıp sudan içiriniz. Bu sırada veterinere de gidin tabii. Eğer guatr kaynaklı solunum sorunu varsa,iyot büyük etken olarak sorunu çözer.

Geri