Karadeniz Pet

Show Kuşları için Sistem Geliştirmek Ve Seçmeli Üretimde Yapılması Gerekenler -2

muhabbetkusu

Yönetici
Site Yöneticisi
Katılım
16 Ocak 2013
Mesajlar
3,078
Tepkime puanı
51
Sistem Geliştirmek

Büyüklüğüyle beraber istenen özelliklere sahip kuşlar yetiştirmek için bir sistem geliştirmek çok önemli.
Büyük bir kuşla küçük bir kuş özellikleri benzerse her zaman büyük olan tercih edilir.
Eski deyişteki gibi “fare” değil “sıçan” yetiştirmeye çalışın.
Bazı kuş meraklıların sadece iri kuşları aldıklarını biliyorum. Bu da bir meziyet ama unutmayalım ki bir kuşun fiyatı öncelik olarak kafa özelliklerine göre belirleniyor.
Diğer özellikleri kötü olan büyük bir kuşu almakta pek bir fayda yok.
Genellikler kuş üreticileri , benim tecrübeme göre, kendi tekniklerini geliştirir, bu teknik işe yararsa gizli bir sır buldum sanıp yıl içerisinde kaliteli kuşlar üretirler.
Üzerinden birkaç sezon geçip durumun farkına varana kadar bu kişiler şanslı olup bazı yakın olmayan kuşları eşleştirip güzel kuşlar ürettikleri zaman kendilerini dahi olarak adlandırırlar.
Hepimiz bu oyunu farklı sistemler deneyerek, farklı türleri veya bebzer türleri eşleştirerek oynuyoruz. Amacımız süper kazananlar yaratmak. Böyle bir kuşu üretebilirsek ne mutlu. Bu üretimi sürdürmek ve bilgi almak için size “The Challenge”* kitabını öneriyorum.
İyi bir kuş besleme sistemi anca iyi bir kuş üretme sistemiyle birlikte olur. Biri olmadan diğeri değersizdir.


Seçmeli üretme

Seçmeli üretim 1840larda gördüğümz kuşlardan şimdi gördüğümüz belli renkteki kuşlara gelişimizi sağladı.
Bu renkler gri, gri-yeşil, açık yeşil, gök mavisi.Genel olarak.
İnternette, kitaplarda, dergilerde gördüğümüz fotoğraflarda süper kalitedeki kuşları görürüz. Ama bu kuşlar bir bütün olarak ele alamayız. Harika bir kuş olarak görünebilirler ama orta büyüklükte bir kuş olmadıklarını kim söyleyebilir ?
Bir analojiye göre Televizyondaki insanların ne kadar iri veya küçük olduklarını belirleyemezmişiz. Örneğin Les Martin’in Birleşik Krallık Muhabbet Kuşu Gösterisi’ndeki en iyi kuşunun ne kadar büyük olduğunu kimse söyleyemez.
Benim kendi 4500 kuşun katıldığı yarışmayı kazanan BA23 43 86 gri-yeşil kuşum boy olarak küçüktü. Ama yönlendirilmiş tüyleri için aynı şeyleri söylemek mümkün değil. Bu boyuta, yada benim adlandırdığım şekilde güce sahip olmak için mükemmel beslenme sistemine ihtiyacınız var.




Yeni başlayanlara :


Bu hobiye başlayanlar için en iyi tavsiye ilk yıl hiçbir şey yapmamalarını önermek olurdu.
Neden mi ? Çünkü doğru kuş haneyi tasarlamak ve doğru stokları satın almak için yeterli tecrübeniz yok.
Bu işe başlamadan önce 1 yıl okumak, araştırma yapmak, konferanslara katılmak, kuş haneleri gezmek, ve bu konuda bilgi sahibi olmak için yeterli.
Önce en temel şeyleri öğrenin. Bu tekniği kuşlardaki kaliteyi görmeniz için öğrenmelisiniz. Bunu sözde jüriler bile zaman zaman yapamıyor.
Çıraklık döneminiz bitince büyük kuşlar almaya gayret edin.
Tüm kuş üreticilerinde soy ağacı sistemi olmalı. İnanılmaz bir şekilde çok az kuş meraklısı kuş satılırken bu tür bir sistem soruyor ve satıcıların çoğu da istenmezse bunu vermiyorlar. Çünkü bunu hazırlaması, özellikle bilgisayar ortamında değilse çok zaman alıyor ve zahmetli.
Sadece 2 jenerasyon geriye gidebilseniz bile kendi soy ağacı sisteminizi kurmaya ve kuş satın alırken bu konuda ısracı olmaya dikkat edin. Eğer bir sisteminiz yoksa ne yapacağınızı bilmezsiniz ve sizden kuş satın alacaklara gerekli güveni veremezsiniz.


Besleme Kitabı

Tüm kuş meraklılarının en detaylı besleme sistemlerini yazabileceği bir “besleme kitabı” olmalı. Eğer kötü bir sezon geçirdiyseniz önceki seneki detaylarınıza bakarsınız bu sene neleri yanlış yaptığınızı görürsünüz. Eğer güzel bir sezon geçiriyorsanız da önümüzdeki sezonlarda o detaylara bağlı kalıp sisteminizi oturtursunuz.
Sizde “The Challenge” ın bir kopyası varsa ve hala zorlanıyorsanız size “Feeding” kitabının ilk 2 bölümünü öneririm.
İlk bakışta karmaşık gözükebilirler. Ama derinlemesine çalışırsanız, kendi besleme sisteminizde neyi eksik yaptığınız veya neyi fazla yaptığınızla birlikte neleri yanlış yaptığınızı göreceksiniz. Her şey o bölümlerde eğer bu işe zaman harcama zahmetine katlanırsanız daha iyi sonuçlara ulaşacaksınız.
En çok yapılan hatalardan biri de kendi “besleme kitabı”nıza bakıp hatırlamadan önce sisteminizin bir parçası olan ürünleri satın almayı unutmak.
Son olarak, yaptığınız her değişikliği yapar yapmaz kaydedin. Sonraya bırakıp unutmayın.


Besleme tekniği tavsiyeleri :

Eğer bu işe daha yeni başladıysanız. İlk yılınızı kuş hanelerini gezip tecrübeli kuş üreticilerinden tavsiyeler dinleyerek geçirmişsinizdir.
Yaptıkları her şeyi size anlatmalarını beklemeyin!
Bazıları kendileri için “anahtar” olan şeyleri saklı tutarken bazıları da size her şeylerini anlatabilirler.
Tavsiye almak içn 40 çift civarında kafesi olan ve bunların da yavru kuşlarla dolu olduğu üreticileri seçin.
Önemli bir nokta : Gözlerinizi açık tutun. Her kafeste beslenmede kullanılan maddeleri inceleyin nelerin tüketildiğini nelerin kaldığını görün. Katı ya da sıvı hangi mineraller ve vitaminler kullanılıyor ?
Tohum karışımlarına herkes esas ipucu gibi bakıyor. Bence bu esas olayın bir parçası. Açık konuşayım, eğer elinizde yüksek miktarda protein içeren bir kanarya tohumu varsa geri kalan geleneksel tohumlar gerekli de olsalar sadece tamamlayacı öğeler.


Üreme – Ne koyarız ne alırız?

Kendinize şu soruları sorun :
1. Kuşlarınız üremeye hevesli ve aktif görünüyorlar mı ?
2. Dişileriniz sakin ve rahatlamış mı ? Kuluçkaları iyi mi ?
3. Bazı dişileriniz kafesi açılınca çığlık atar gibi ötüp yumurtaları dağıtıyorlar mı ? Eğer öyleyse onları bir daha kullanmamayı not edin.
4. Kuşlarınızın gergin olduğunu gösteren tüy yolma alışkanlıkları var mı ?
5. Azcık rahatsız edildiklerinde kafeslerinden ortaya çıkıyorlar mı çıkmıyorlar mı ?
6. Doğurmaları rahat mı sıkıntılı mı ? Erkek kuşlarınız genç ve tecrübesiz mi ?
7. İyi beslenmelerine rağmen defolu kuşlar üreten kuşlarınız var mı ?
Bu tip soruların sonu gelmez. Ama hepsi “Neyi yanlış yapıyorum?” sorusuna yönelik.

100 yolayın 99’unda suç sizin kuş üreticiliğinizde ve dikkat eksikliğinizde. Kuşlarınızdan tek sorumlu sizsiniz. Eğer ortaya bir emek koymayacaksanız en başta niye bu işe girdiniz ?

Eğer işler ters giderse -bazı istisnalar hariç- suç sizde. Kuşunuzda değil!

Bu işin içinde yıllarca çok sayıda hata yaptım ve bu süreç içinde yaptığım hataları düzelttim. Ama aynı hatayı 2 defa yaptığım zaman kendime çok kızdım!

Sıcaklığı kontrol edin

Kuşlarınız kuzey yarım kürede ürüyorsa sıcaklık ayarınız 10 C derece olmalı.

Bundan düşük sıcaklıklarda eğer anne kuluçkadan bir süre için ayrılsa bile yumurtalar soğuğa çok çabuk yeniliyorlar.

Sıcak ülkelerde kuş üretimi daha kolay. Önce Almanya’da da bu işle uğraşan şu anda Güney Afrika’da bulunan Reinhard Molkentin de bunu doğruluyor.

Tabi ki ısınma ücretleri yıldan yıla artıyor ve kabarık faturalarla sonuçlanıyor. Ama yine de karşılayabileceğiniz şeylerle almak istediğiniz sonuçları dengelemek zorundasınız.

Sonuç olarak, ilk turda elde ettiğiniz kuşların kuş sütü gereksinimlerinden diğerleri kadar iyi beslenemeyeceğini unutmayın. 2. Veya 3. Rounddaki kuşlar bu konuda daha şanslı olacakları için boyutları da büyük olacaktır.

Zaman geçtikçe “sıçan” kuşlar elimizde olacaktır.

Bu kuşu elinizde aldığınızda emeklerinizin sonuca vardığını göreceksiniz.

Mutlu üretimler !
 
Geri
Üst