Böyle bir yanlış yönlendirmeye sebep olmak kötü olurdu. Birçok olaya eş zamanlı odak ayırırken bu tarz karışımlar olmasın diye genelde her yazdığım içeriği yazdıktan sonra bir kere okuyup teyit ederim. Ama sayısal verilerin gözden kaçması daha kolay oluyor. Aslında çinko kullanımına karşı bir ön yargı var ise bunda çinkonun genelde "zehirlenme" ile birlikte anılması etkili oluyordur. Yine de eksikliği de yavaş gelişen ve geç fark edilen bir iz element, dengesi önemli.Evet bu hikayeyi ve sonuçlarını çok iyi biliyorum. Bilim insanlarının yaptığı hata insanları yanlış yönlendirdi ve demir eksikliğinde bir miktar ıspanak yiyeyerek eksikliğin giderileceği inanışı hala insanları yanlış yönlendirmeye devam ediyor. Sizin uyarınız da çok benziyor zaten. İnsanları çinko takviyesi kuşları zehirler yanılgısına sürükleme potansiyelinde. İlk örneği konu sahibi. Çinko kullanmaya çekinip takviyeyi kesmiş mesela. Sizin bu yazıyı okuyan herkeste bu algı oluştuğunu ve sosyal medya ortamında yayıldığını bir düşünürseniz aslında tehlikeli bir hamle. Ve tesadüf müdür bilmem ama yanlış bilgi doğrusundan çok daha hızlı yayılıyor. Yumurtanın kolestrol'e yıl açtığı bilgisi gibi. Hala insanlar yumurtadan korkuyor.
Konu sahibinin koekması, takviyeyi kesmesi falan önemli değil. Belki tüy yılma sebebi çinko eksikliği değildir. Ama benim bu güne kadar gördüğüm vakaların ezici çoğunluğu başta çinko eksikliğinden ve bir kısmı da demir eksikliğindendi. Dolayısıyla 5 gün çinko ardından da bir süre demir takviyesi önerdim.
Siz, anladığım kadarıyla takviyelere karşısınız; bunu bir yere kadar anlarım ancak ; tıpkı ıspanak örneğinde olduğu gibi bir dönem doğal beslenmenin çok sağlıklı olduğu hususu gereğinden fazla büyütüldü. İnsanlarda da buna inanma eğilimi çok fazla nedense. Oysaki ne kadar doğal beslenilirse beslenilsin demir gibi çinko gibi iyot gibi minerallerin eksikliği çok sık görülüyor. İnsanlarda da bu böyle kuşlar için de öyle. Ayrıca bakış açınız gerçekçilikten bir tık uzak. Kaç kişi kuşuna ceviz veriyordur? %10 desem iyimser konuşmuş olurum. Çoğu kuş besleyen ak darı ve suyu verip geçiyor. Çoğu haftada bir suluğu yeniliyor maalesef. Keşke sizin dedikleriniz uygulanan yöntemler olsa ama maalesef.
Bir de insanlar tedavi veya takviye başladığında ağrı kesici vermiş gibi 1 saat sonra sorun çözülsün diye bekliyor. Buda açmaza sokuyor kuş sahiplerini ve dolayısıyla da kuşları. Kuş bir yudum çinkolu su içtiğinde o su, sihirli değnek etkisi yapmaz. En az birkaç gün kullanım sonrası etkili olup olmadığına dair belirtiler başlar iyileşme bile görülmez kısa zamanda.
@NixTalha size önerim 5 gün dediğim dozda veya en azından 6 damla şeklinde devam edin. Tüy yolma sorununu çözmese bile yavru gelişim sorununa iyi gelecektir. Korkmayın toksik etki yapmamaz siteyi tararsanız benim bir çok kuş için önerdiğimi ve sorun yaşanmadığını görürsünüz.
Aslında takviyelere karşı değilim. Çoğu konuda "o" veya "bu" diye kesin sınırlarım yoktur. Sadece besin maddelerinin biyoyararlılıkları söz konusu olduğunda doğal besinleri tercih ederim - tavsiye ederim. Doğal içerikli herhangi bir besin takviyesi olmadığı için eğer şahsi olarak konuşursam takviye ürünler ikinci adımdır. Mineral konusunda katılıyorum, dışarıdan destek şart dediğiniz gibi. Mesela eğer üretim sürecinde oranı ayarlanamıyorsa kalsiyum+fosfor vb minerallerin dışarıdan sentetik takviye kullanımından bahsedebilirim. Bu konu altında yazdığım şeyler çinko özelindeki yorumlarım çünkü birkaç kere laf içinde dediğim gibi, regülasyonu hızlı bozulabilecek bir mineral. Risk almama refleksiyle bu mineral için takviyeyi 2. adım olarak tutma taraftarıyım. Ama bu söylemlerim de her kuş için genellemez yargılar.
Aslında bazen söylemlerimde teorik gerçeklik bazen sahaya uygunluk gözetmeye çalışıyorum. Kısır bir beslenme malesef çok yaygın. Zaten konu sahibinin de böyle bir hatası varsa yalnızca çinko değil birçok eksikliği bir süre takviye ile + beslenmeyi optimize ederek doğal besinlerle karşılaması gerekir. Ancak yumurta verilmesi yaygın diye düşünüyorum, hatta kimi kuş sahibi gerektiğinden de fazla veriyor. Elbette yumurtanın tek başına tamamen karşılayacağı besin maddeleri sınırlı ama bazı temel ihtiyaçları karşılar en azından.
Aslında bu ve benzeri konular için ilk refleks olarak kuşların neler ile beslendiğini öğrenilirse belki de çok daha iyi yönlendirmeler yapılabilir.