Yavruların yuvadan çıkma zamanı

Brichardi

Yeni Üye
Merhaba, forumda daha önce kesin konuşulmuş bir konudur ama ben bayağı aramama rağmen bulamadığım için başlık açtım.

5 yavru muhabbet kuşum var ve en büyükleri 28. gününe girdi. En büyük yavru bugün bayağı yuvanın ağzında durdu ve etrafı izledi. 1-2 güne yuvadan ayrılırsa ne yapmam gerektiğine dair hiç bilgim yok. Anne ve baba da yeniden çiftleşme, kızışma emareleri henüz görmedim. Yavrulara karşı henüz kötü davranışları da yok. Yavrulara adaptasyon sürecinde uyandırılmış tohum, dal darı ve yumurtalı-sebzeli taze mamalar yapıp verebilirim.
Bu süreçte yapılması, dikkat edilmesi gerekenler nelerdir acaba?

Kafes tabanına konulan mamalıklar var. Onlardan olsa büyük yavruyu kafes tabanına alıp mamalığa da haşlanmış yumurta sererseniz ebeveynler yedikçe oda görüp alışacaktır. Başka bir mamalıkta da aspur olabilir mesela. Bu şekilde 1-2 gün erken yeme düşerler.
Ayrıca yuvalıkta kalmamaları dayak yeme ihtimallerini de düşürür 😀

Bu nokta da benimkilerin pek dayak yemeye niyetlerinin olmadığını anlıyorum hocam 😅

Bu mamalıklardan elimde var Selçuk hocam. Aspur’da var. Her gün yumurtayı da hazırlar veririm. Yetişkinler için verdiğim yumurtayı bir süre sonra kafesten alıyordum ama yavrular için kafeste daha fazla durması gerekir sanırım.Yumurtayı kafeste daha çok tutmak için fırında kurutsam mı acaba hocam? Haşlayıp, rendeleyip öyle mi fırınlamak gerekiyor? Suluğu da zemine indiririm.

Kafes tabanına konulan mamalıklar var. Onlardan olsa büyük yavruyu kafes tabanına alıp mamalığa da haşlanmış yumurta sererseniz ebeveynler yedikçe oda görüp alışacaktır. Başka bir mamalıkta da aspur olabilir mesela. Bu şekilde 1-2 gün erken yeme düşerler.
Yine alıntılamayı unuttum 🫣

Yine alıntılamayı unuttum 🫣
Gerek yok kurutmaya sabah verin öğleye kadar dursun öğleden sonra yenisini hazırlayp verirsiniz. Yumurtayı kurutma yetişkin kuşlarda işe yarar daha çok. Yavrular yemeyebilir. Hatta ebeveynler alışkın değilse onlar bile yemeyecektir.

Gerek yok kurutmaya sabah verin öğleye kadar dursun öğleden sonra yenisini hazırlayp verirsiniz. Yumurtayı kurutma yetişkin kuşlarda işe yarar daha çok. Yavrular yemeyebilir. Hatta ebeveynler alışkın değilse onlar bile yemeyecektir.
Hocam 28 günlük yavru anne babasından görüp yumurta yemeyi deniyor. Ama 30 günlük yavruyu ben yuvadan çıkartıyorum. O 2 dakika sonra yine yuvaya giriyor. Kafeste durmuyor hiç.

Hocam aslında çifthane de bakıyorum bu çiftime. Baba ile 30 ve 28 günlük yavruları kafesin bir tarafına ayırabilirim. Eğer anne baba stres olmaz derseniz, baba da yavrulara zarar vermezse öyle de yapabilirim.

Gerçi az önce babanın yavrunun tüyünü çektiğini ve yavruya kur yaptığını gördüm. Anne de 28 günlük yavru yuvaya geri dönmek isteyince izin vermedi. Ama yavruların kanat altları bile tüylenmiş durumda.

Boşta yetişkin, çiftleşmeyi bilmeyen bir erkek kuşum var. Genelde diğer tüm kuşlardan korkan, aşırı korkak bir kuştur. Yavruları onun yanına da atabilirim. O kendi kafesinde tek duruyor.

Son düzenleme:
Geri