Yumurta Kırma Sorunu

Ledded

Yeni Üye
Merhaba,
Birkaç çift muhabbet kuşum var. Bu çiftlerden biriyle ilgili soru sormak istiyorum.
Çift, yaklaşık 1,5 senedir birlikte ve son 1 senede 3 kere çiftleşti. Birinci çiftleşmede 3 yumurta yapıldı ancak tamamı, yumurtlama gerçekleşir gerçekleşmez çift tarafından kırılarak yuvadan atıldı. Ben bu durumu biraz araştırarak acemiliğe verdim. İkinci yumurtlama döneminde toplam 10 yumurta yapıldı. Bu 10 yumurtanın ilk 6'sı yine hemen kırıldı ancak son 4 yumurtaya dişi oturmaya başladı. Ve bunlardan 3 sağlıklı yavru almayı başardım. Şimdi ve 3. yumurtlama döneminde bugün 12. yumurtayı da kırarak yuvadan attılar. Sadece bir yumurtayı hemen o an fark edebildiğim için onlar kırmadan yuvadan alıp, şu an kuluçkada olan başka bir çiftin yuvalığına koyarak kurtarabildim.
Konuyla ilgili araştırmalarıma göre ihtimaller arasında acemilik, hırçın/kızgın erkek kuş sorunu, yeterince beslenemediği için yumurtayı kırarak beslenme, yavruluğun sık rahatsız edilmesi gibi şeyler olduğunu öğrendim. 3 yumurtlama döneminde toplamda 25 yumurta yapan çiftin artık tecrübeli olduğunu varsayarak bunu geçiyorum. Erkek kuş fazla kızgın olabilir diye gözlemleyip düşünerek, bu yumurtlama dönemlerinde 5-6 yumurtlamadan sonra salma kafesi ortadan ikiye ayırarak erkeği izole ettim ancak bir şey değişmedi, dişi kuş yumurta kırmaya devam etti. Yetersiz beslenme olmamasına dikkat ediyorum, mutlaka eksiklerim de vardır ancak diğer çiftler ne yiyorsa bunlar da aynı şeyi yiyor, diğer çiftlerde bu sorunu yaşamadım. Kafes ve yavrulukları da rahatsız etmiyorum ve zaten bu yüzden yumurtladıklarını ve kırdıklarını geç görebiliyorum, anca 1 yumurta kurtarabildim, o da kurtulduysa...
Başka ne gibi bir sorun olabilir ve bir çözümü var mıdır? Forumda yeniyim, biraz bakındım ama ilgili konu göremedim. Foruma kabul için teşekkür eder, konuyla ilgili tecrübesi, bilgisi olanlardan yardım rica ederim. Teşekkürler!..

Hocam beslenme programlarını detaylı yazar mısınız. 12 yumurta çok fazla en fazla 7 bilemedin 8 olur normalde.

Hocam beslenme programlarını detaylı yazar mısınız. 12 yumurta çok fazla en fazla 7 bilemedin 8 olur normalde.
Selçuk Bey, özel hiçbir program uygulamıyorum. Tüm kuşlarıma ve çiftlere aynı olmak üzere uyguladığım standart bir besleme durumu söz konusu. Karma tohumlu yem. Haftada 1-2 kez yumurta maması (haşlanmış yumurta, toz haline getirilmiş yumurta kabuğu, biraz irmik ve bazen de havuç rendesinden oluşan karışım). Antalya'da yazın çok sıcak geçmesi, kuşların kuluçka döneminde olmasından ötürü kafes temizliklerinin sıkıntı çıkarması nedeniyle 1-2 ay bu mamayı da azalttım ya da sadece haşlanmış yumurta verdim. Bundan hariç arada sırada salatalık ve elma gibi meyvelerden veriyorum. Yani hiç özel bir şey yok. Bahsettiğim dişi, sadece son 2 yumurtlama döneminde 22 yumurta yaptı ki dün 12. yumurtayı kırdı ve bugün hala erkeği ile kur yapma peşindeler. Gerisi de gelecek gibi görünüyor. Yani yumurtlama ve yumurtalarını anında kırma konusunda ender rastlanan bir dişi kuş sanırım. İnternette araştırdığıma göre yumurtlama sayısı için genelde dediğiniz gibi 6-8 rakamları verilmekle birlikte 4 ila 12 civarında da rastlandığı söyleniyor. Bu kadar çok yumurtlamasının kendi sağlığına da zararlı olduğunu düşünüyorum. Kızışma durumları bittiğinde çifti bir süre ayırmayı da düşünüyorum lakin birbirine çok düşkün, Leyla ile Mecnun gibi değişik bir çift oldu bunlar. Ancak yumurtalarını neden kırdığını bir türlü çözemedim. Yumurtaları, çiftleşmeye devam etmek için veya birbirlerini kıskandıkları için mi kırıyorlar diye düşünüyorum. İşin içinden çıkamadım. Bir diğer çiftim var, onlar da ikinci üreme döneminde ve 4ten fazla yumurtlamadı mesela dişi. Tüm ortam, beslenme, temizlik vs vs vs aynı

Bazı dişilerde aşırı yumurtlama eğilimi oluyor. Yumurtayı hangisinin kırdığı önemli. Erkek de kırabiliyor çiftleşmeye devam etmek için. Daha çok dişiler kırıyor ama.

Lactobacillus helveticus R0052 ve Bifidobacterium longum R0175 içeren ve

Lactobacillus rhamnosus ( HN001)
Lactobacillus casei (Shirota)
Lactobacillus acidophilus
Lactobacillus plantarum
Bifidobacterium longum
Bifidobacterium infantis
Bifidobacterium breve
Bu suşlardan en az 3'ünü de içeren insan için üretilmiş bir probiyotik alıp kullanmanız onları sakinleştirmeye yardımcı olacaktır. Saşe ( toz bulursanız daha iyi ) ayrıca papatya çayı yumurtlama dönemi her gün içine de probiyotik katarak verebilirsiniz. Ayrıca çok mineral tüketimleri oluyor. Versele laga colombine vita kullanın sürekli önlerinde dursun. Bütün kuşlara uygulayın hangi probiyotiği alırsanız yazın dozu yazarım size. Ayrıca yemlerini uyandırarak verin sitede tarifim var.

Geri