Karadeniz Pet

Dişi muhabbet kuşunun yumurtlaması durmuyor

lusin

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2023
Mesajlar
3
Tepkime puanı
0
herkese selamlar

yaklaşık 4 ay önce çift muhabbet kuşlarımı aynı kafese aldım. bunun ardından sürekli kavga etmeye başladılar. ancak birbirlerini hırpalamıyorlardı. daha sonra dişi yuvaya girip çıkmaya başladı ve aynı kafese almamın 1 ay sonrasında ilk yumurtlamasını yaptı. ancak çiftleşme gerçekleşmiyor sadece yumurtluyordu. bu süreçte 8 tane yumurta döktü. her ihtimale karşı bekledim ve 20 gün sonra bütün yumurtaları kontrol ettim ve boş olduğunu gördüğümde bütün yumurtaları yuvadan aldım.

yumurtaları almamı takiben kuşları bölmeyle ayırdım. ancak 3 gün sonra erkek kuş bir şekilde dişinin yanına geçmeyi başarınca tekrar birleştirdim ve dişi tekrar yumurtlamaya başladı. bu sefer çiftleşme de başlamıştı. 5 adet yumurtayı döktükten sonra yumurtlama durdu. yumurtalardan sadece bir tanesi doluydu. 20 gün sonra dolu olan yumurta çatlamaya başladı ancak yavru bir türlü içinden çıkmayı beceremedi bende elle müdahale etmek istemedim ve yavru bir gün sonra sanırım yumurtadan çıkamadığı için öldü. öyle olunca bütün yumurtaları tekrar aldım.

yumurtaları tekrar almamın ardından 2 gün sonra tekrar çiftleşmeye başladılar ve bugün itibariyle 3 tane yumurtladı ve sanırım 4. de yolda. konunun uzmanlarına bir kaç sorum olacak.

1. yumurtalar çatlamaya başladığında yavrunun çıkması için ne kadar beklemek gerekir? eğer yavru kendi çıkmazsa elle yumurtayı kırmak gerekir mi?
2. bu yumurtlama ve çiftleşme işi ne zaman duracak?
3. bir süre çiftleri ayırmam gerekir mi?

sanki yanlış bir şeyler oluyormuş gibi düşünüyorum. ne yapacağımı bilemedim. bu konu hakkında görüşlerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum.
 
Genelde yumurtalar 18-22 gün arasında çıkar tecrübeli değilseniz müdahale edilmesini önermem, kuşların bulunduğu odanın kuru olmamasına dikkat ediniz nemli ortamda yavruların yumurtadan çıkma süreci daha rahat olacaktır.

Kızıştırıcı bir takviye yada kızıştırıcı besinler veriyorsanız bunları vermemeye çalışın, kuluçka sürecine çok müdahale etmeyin kuluçka süreci sağlıklı geçerse dişinin kızgınlığı zamanla azalacaktır.

Not: Bazı kuşlarda kızgınlık tam anlamı ile son bulmayabilir sürekli kızgınlık doğal olarak sürekli kuluçka ve çiftleşmeyi doğurabilir bu süreçte de kızgınlığı azaltacak besinler verilmesi yararlı olacaktır.
 
Geri
Üst