Karadeniz Pet

Muhabbet kuşları hakkında tüm bilinmesi gerekenler..

  • Konbuyu başlatan Atila BAŞARAN
  • Başlangıç tarihi
A

Atila BAŞARAN

Guest
KANAYAN TÜYLER: Muhabbet kuşunuzun tüylerinin deriye yakın noktalardan kırılması, kan kaybı ve enfeksiyon tehlikelerinin habercisidir. Uzun süre farkedilmeyen kan kaybı, ölüme yolaçabilir. Kırılmış tüyü sakın kopartmayın ve kuşunuzu mutlaka bir veteriner hekime götürün.

KEDİ-KÖPEK SALDIRILARI: Bu saldırılarda, kuşunuzun tüyleri, iç organları ve iskelet yapısı zarar görebilir. Görünürde yara varsa, kedi ve köpekten geçecek bakterilere karşı hemen temizleyin ve acilen bir veteriner hekime götürün.

KEMİK KIRILMASI: Kuşlarda kemik kırılması, iç organlara önemli ölçüde zarar verir. İç kanamalara neden olur. Kırık sonrasında kuşunuzun sabit bir şekilde durmasını sağlayacak ve hava alan küçük bir kutuya koyun ve acilen bir veteriner hekime götürün.

BİTKİ ZEHİRLENMELERİ: Muhabbet kuşlar, evdeki, rengarenk ve hoş kokular salan çeşitli süs bitkilerini gagalamayı çok sever. Ancak bu bitkilerden bazıları zehirlenmelere veya sindirim sisteminde rahatsızlıklara yol açabilir. Böyle bir durum yaşanırsa, muhabbet kuşunuzu veteriner hekime götürmeden önce, veteriner hekime tedavisinde yardımcı olmak için, zarar veren bitkinin hangisi olduğunu saptayın; hatta mümkünse bu bitkiyi de yanınızda götürün.

YANIKLAR: Muhabbet kuşunuzda kaynayan su, yanıcı bir madde ve benzeri bir unsurla yanık oluşmuşsa, öncelikle, hemen kuşunuzu sıcak bölgeden uzaklaştırın. Eğer kimyasal bir yanma sözkonusu ise temiz ve soğuk suyla kuşu yıkayın ve acilen bir veteriner hekime götürün.

Kuşunuz Sizi Rahatsız Edecek Derecede Ötüyorsa...

Muhabbet kuşu besleyenler hatta genel olarak tüm kuş besleyenler, genellikle kuşlarının ötmelerinden zevk alırlar. Özellikle, garip sesler çıkaran, hatta ezberlettirilen kelimeleri tekrarlayabilen muhabbet kuşlarının ötüşü, insana büyük keyif verir. Ancak bazı durumlarda, kuşlar ötmeyi "abartabilir" ve bu da rahatsızlık verebilir. bu durumla karşılaşanlara bazı küçük tavsiyeleri şu şekilde sıraladık:

Alışkanlıklar: Kuşlar alışkanlıklarına çok bağlı hayvanlardır. Her akşam aynı saatte yatmak, belli saatlerde beslenmek, temizlenmek, oyun oynamak isterler. Eğer onlar için böyle bir program hazırlar ve bu programa sadık kalırsanız, yerli yersiz ötmelerini engelleyebilirsiniz. Kuşlar özellikle acıktıkları zaman ötüşe geçiyorlar. Kafesinde daima yeterli miktarda su ve yemek bulundurmaya özen gösterin.

Karanlık Odalar: Kuşlar özellikle güneş doğarken ve batarken ötmeyi severler. Bu ötüşü engellemeniz hayli zor. Ancak bunun kuşunuzun sağlığının ve mutluluğunun bir belirtisi olduğunu unutmamak gerekir. Ancak, kuşunuzun sizi sabah ayazında kaldırmasını istemiyorsanız, akşamları kafesini karanlık bir odaya taşıyabilir veya üzerlerini örtebilirsiniz. Kuşlar uyku vakitlerinin geldiğini anladıklarında en fazla yarım saat içinde uykuya dalarlar. Üstelik onların insanlara nazaran daha fazla uykuya ihtiyaçları var. Günde 10-12 saat uyumasına özen gösterin. Zira uykusunu alamayan kuşlar daha gürültücü olurlar.

Sıkıntı: Kuşlar sıkıldıklarında da gürültülü bir şekilde ötebilirler. Kuşunuzun kafesini gündüzleri değişik manzaraları izleyebilecekleri yerlere koyabilirsiniz. Siz evde yokken, televizyonu ya da radyoyu açık bırakarak onun sesle oyalanmasını sağlayın. Muhabbet kuşları yalnızlığı pek sevmezler, seslerden, özellikle müzik sesinden çok hoşlanırlar, hatta çoğu zaman çıkardıkları hoş seslerle müziğe eşlik ederler.

Yemekle Ödüllendirmek: Kuşunuz her öttüğünde onu yemekle ödüllendirmeyin. Her bağırtısının yemekle sonuçlanacağını bilirse daha sık ötmeye başlar. Yemek yerine ona bir oyuncak verin ve oyalanmasını sağlayın. Evde olmadığınızı düşünürse de ötmeyi kesecektir. Kapıyı açıp kapatıp sonra da ona görünmezseniz, bir süre susmasını sağlayabilirsiniz.

Korku: Kuşlar sadece canları sıkıldığında değil korktuklarında da öterler. Kuşunuz ötmeye başladığında ortamda onu korkutacak bir şey olup olmadığına bakın. Eğer böyle bir durum varsa, kafesinin yerini değiştirin ya da korktuğu şeyi görmemesi için kafesinin üzerine bir örtü örtün.

Cezalandırma: Cezalandırmak kuşların daha sessiz olmasını sağlamaz. Kafesine vurmayın ya da ona bağırmayın. Kuşunuz bunları da bir oyun sanıp daha heyacanla size yanıt verecektir. Unutmayın ki bir kuşun hiç ötmemesini istemek, bir insandan hiç konuşmamasını beklemekle eşdeğer. Kuşunuz sizinle iletişim kurmak için öter. Onun ötüşünden zevk almayı, mutlu anlarını onunla paylaşmayı öğrenmeniz şart. Bunu başaramıyorsanız, neden kuş beslediğinizi sorgulamanız gerekir

Muhabbet kuşlarının temizliği

Muhabbet kuşlarının vücutlarının en önemli bölümü kanatlarıdır. Bu yüzden, kanatlarını temizlemek ya da temiz tutmak için her gün buna belirli bir süre ayırırlar.



Muhabbet kuşları ayrıca yeni tüyleri çıkarken de kaşınırlar. Bu durumda, yeni tüylerin çıktığı bölgeyi parmaklarınızla hafifçe kaşımanız kuşunuzun çok hoşuna gidecektir.

Muhabbet kuşları temizlenmek için sadece kaşınma yolunu seçmezler. Muhabbet kuşu besleyen pek çok kişi kuşlarının banyo yapmayı ne kadar çok sevdiklerinin farkında değildirler. Bunun sonucunda ya kuşlarının kafeslerine banyoluk koymazlar ya da koyarlar fakat banyoluğu kafeste öylece bırakırlar. Kirlenen banyoluk da kuşlar için çekici olması bir yana itici bir hale gelir. Oysa banyo yapmak kuşlarınızın sağlığı açısından çok önemlidir.



Muhabbet kuşunuzun banyo yapabilmesi için ona içine rahatça sığabileceği ve oturduğunda kafası suya batmayacak kadar derinliğe sahip bir banyoluk alabilirsiniz. Bu banyolukları tüm evcil hayvan dükkanlarında bulabilirsiniz. Haftada bir kez banyoluğu ılık suyla doldurun ve kafes içinde kuşun kendini güvende hissedebileceği ve rahatlıkla banyo yapabileceği bir yere yerleştirin. Ayrıca kuşunuza özel çeşitli düzenlemeler de yapabilirsiniz. Örneğin suya kuşunuzun sevebileceği oyuncaklar veya marul yaprakları koyabilirsiniz.



Muhabbet kuşlarının çoğu banyoluğu görünce banyo yapmakta gecikmez. Fakat bazıları belli bir süre tereddüt yaşayabilir. Ancak yukarıda açıklanan koşullar sağlanmışsa kuşunuz geç de olsa banyoya girecektir. Kuşunuz banyoya girdikten sonra tüylerini kabartarak suyun tüylerinin altına ulaşmasını sağlar. Unutulmaması gereken önemli bir diğer nokta da, kuşunuzun banyodan sonra rahatlıkla kurulanabileceği bir ortam sıcaklığında bulunması gerekliliğidir. Muhabbet kuşunuzun soğuk bir ortamda hatta cereyanda bulunuyorsa banyo yaptırmamanız gerekir.



Bunun dışında, muhabbet kuşlarının banyo ihtiyaçları, çiçeklerin yapraklarını sulamak için kullanılan spreyler yardımıyla da karşılanabilir. Ancak, bu yöntemi kullanacaksanız, kuşunuzu ürkütmemeye ve çok fazla su püskürtmemeye dikkat etmeniz gerekir. Suyu bir miktar uzaktan ve hafifçe sıkarak oluşturacağınız bir doğal hafif yağmur ortamı, muhabbet kuşunuzun hoşuna gidebilir

Muhabbet Kuşu Türleri
Muhabbet kuşu (Melopsittacus undulatus) bir papağan türüdür. Doğal muhabbet kuşu türleri sadece yeşil renktedir. Farklı renklerdeki muhabbet kuşları, yapay seçilim yoluyla üretilmiş doğal olmayan türlerdir.
 
Allah razı olsun ustam gerçekten herkesin okumasında fayda var.
 
önemli değil yeter ki böyle güzel forum olsun :)
 
paylaşım için teşekkürler
 
Geri
Üst