Karadeniz Pet

Neden Muhabbet Kuşu Besliyorsunuz?

Tufan16

Yeni Üye
Katılım
5 Kas 2020
Mesajlar
77
Tepkime puanı
63
Öncelikle yönetici ve moderatör arkadaşlardan özür diliyorum anlatmak istediğimi hangi konu başlığı altında açmam gerektiğine karar veremedim buraya açtım.


2014 Yılından beridir sayısız muhabbet kuşu besledim. Asla bu kuşlardan üretim yapıp kazanç sağlama gibi bir amaç gütmedim. Evimde ya tek ya da en fazla 2 çift muhabbet kuşu oldu. Benim asıl amacım bu kuşları tanımak, onlarla iletişim kurabilmek ve onların nasıl eğitip isnandan korkmayan, yeri geldiğinde nasıl en iyi dost, en iyi dinleyici olurlar hep bunu araştırıp bunun üzerinde çalıştım.

Kısa bir süre öncesine kadar böyle bir platforma üye olup deneyim paylaşma girişiminde bulunmadım. Başıma gelen sorunları yerli ve yabancı kaynaklardan araştırıp benzer sorunlarla karşılaşan hobici-üreticilere verilen tavsiyeleri uygulayarak çözdüm. Şükür ki şimdiye kadar çok önemli bir sorunla da karşılaşmadım. Şimdi gelelim asıl meseleye...

"Neden Muhabbet Kuşu?"

Foruma her gün yeni bir hobici üye olup bir takım sorular soruyor (cinsiyet, yaş, hastalık, eş tutma, çiftleşmeme vs.) ve bu gayet normal bir durum ve bu forum bu tür soruların cevaplarını bulmak isteyenler için var. Velhasıl neden bir çok kişi bir evine bir canlıyı alırken kendisine bunu neden aldığını sormuyor bunu merak ediyorum? Muhabbet kuşu neden beslenir? Evde ses olsun diye mi? Konuşturmak için mi? Çocuklar evde besleyecek bir hayvan istiyorlar diye mi? Bir kaç çift ile üretim yapıp maddi gelir elde etmek için mi? Her ne sebeple olursa olsun eve bir canlı alınıyor ve bu canlının doğal ortamlarında neye ihtiyacı varsa bunların karşılanması gerekiyor. İnternet sağ olsun bunlar hemen öğreniliyor.

Muhabbet kuşunu bilimsel ayrıntılara girmeden teorik ve yüzeysel olarak bu kuşu alıp beslemek isteyenlere anlayabilecekleri en sade dille anlatmaya çalışalım.
Doğada ılık hava koşullarında yaşayan, tahıl tohumları, meyve ve sebzeler ile beslenen; yaklaşık olarak serçe kuşu büyüklüğünde, papağana benzeyen bir yapıya sahip bir kuş türüdür. Doğal alanlarında sürü halinde yaşarlar. Yuva olarak ağaç kovuklarını severler. Genelde tek eşlidirler. Eşleri sağ olduğu sürece tabi. Diyelim ve konumuza geri dönelim...


Muhabbet kuşunu eğer evde ses olsun arada uçurup seyredelim diye alıyorsanız yapmanız gerekenler şunlar:

Orta boyda bir kafes, bir takım yemlik, suluk, gaga taşı, kalamar kemiği, bir iki zilli oyuncak, bir kaç tane tünek, kafes tülü gibi malzemeleri beğenip almak. Sonra muhabbet kuşlarını salma kafeslerde izleyip rengine göre ve cinsiyeti ne diye petshop sahibine sorup verdiği bilgi kadarıyla kuşu da seçip bir delikli kutuya koydurup eve gelmek. Kafesi kurup kuşu içine bırakmak. Ailece toplanıp kuşu övmek beğenileri dile getirmek. Hafta da bir suyunu yemini tamamlamak, ayda bir de aklınıza gelirse kafesin temizliğini yapmak, bu arada kuş kaçmasın diye onu bir kutu içinde muhafaza etmek. Havtada 1 ya da 2 kez kafesten salıp uçmasını sağlamak ve onu seyretmek. Sonra kuşu yeniden kafese sokmak için peşinden koşup kuşu kalbi durana kadar yormak. Yorulan kuşu avuçlayarak yakalamak. Son olarak zaten korkmuş olan kuş tarafından ısırılarak acı içinde kuşu kafese kapatmak. Bir süre sonra kuş ölünce sebebini internette araştırmak (oysa ne yemi ne suyu eksik değildi) Sonra ya yenisini almak yada kafesi toplayıp bir kenara atıvermek.

Çocuklar istiyor diye alıp onlara sorumluluk vermek için alıyorsak:

Önceki maddede saydıklarıma istinaden kuşun sorumluluğunu çocuğa bırakıp bir süre sonra sıkılan çocuğun kuş ile ilgilenmemesi sonucu doğan sebeplerle (ölüm, kaçırma vs.) kafesi toparlamak ve bir kenara atmak.

Üretip para kazanmak amacıyla alınıyor ise:

Birinci maddede yazılan gerekli malzemelerden istek doğrultusunda fazlasını almak. Ya petshop sahibinin hazır çiftlerinden ya da kendi zevkinize göre dişi ver erkek olarak bir kaç kuş seçip bunları yine kendi zevkinize göre erkek ve dişi olarak kafeslere kapatmak. Yemlerini sularını vermek, ölenlerin yerine yenisini almak. Bir süre sonra yavru alamayınca para kazanmak yerine cepten para çıkmaya başlamışmak. Neden olmuyor diye internetten kuşları çiftleştirme tüyolar alınır. Alınan tüyolara rağmen başarı sağlanmayan bu durumdan sonra kuşlar alınandan daha az bir ödeme ile petshop a iade edilir. Kafesler bilimum ikinci el sitelerinde satılabilir.

Konuşturmak ele alıştırmak için alınıyorsa:

Gerekli malzemeler ve özellikle petshop sahiplerinin önerisi ile yavru kuş alınır eve gelinir. İlk başlarda internet sitelerinden kuş nasıl ele alışır, nasıl konuşur gibi videolar izlenir yazılar okunur. İşin kolay olduğu görülünce aynen tatbik edilir. Sürekli "cici kuş" diyen bir ses kaydı kuşa günün 10 saati dinletilir. El kafese sokulup kuş yorulunca mecburen elime konacak diye kafes içinde kuşla kovalamaca oynanır. Sonunda kuş yorulur ve ele gelir. Mutlu olunur tekrar denenir. Aylar geçer kuş "cici kuş" diyemez. Kafeste ele gelen kuş kafes dışında sahibini tanımaz. Durumun sebebi internet ortamındaki forum sitelerinde araştırılıp durulur.

Ama eğer kuş bana dost, yaren olsun konuşmasa da olur elime gelmese de olur diye alınırsa:

Bu duygular içerisinde alınan kuş eve gelmeden önce hakkında bakımı, sağlıklı bir şekilde yaşaması için nasıl bir ortama ihtiyacı olduğu detaylı bir şekilde internet ortamında araştırılır. Sahiplenmek isteyen birey bu gereksinimleri karşılayabileceği vicdanen muhasebe edilir. Bu eve gelecek varlığın bir canlı olduğu ilgi alakaya, sağlıklı bir ortama, kapağı kapalı bir kafese değil de dilediğinde özgürce evin içinde uçabileceği kapağı açık bir kafese ihtiyacı olduğuna karar vererek, zaten uzun zamandır araştırıp nasıl bir kuş seçmesi gerektiğini, seçerken nelere dikkat etmesi gerektiğini iyice öğrenmiş bir şekilde petshop a gidilir. Gerekli ihtiyaçlar alınır. "DOST" özenle gözlemlenerek seçilir. Alınıp eve gelindiğinden itibaren DOST'a gerekli ilgi alaka gösterilir. Her gün ufak da olsa bir kafes bakımı yapılır. Bunu yaparken DOST'u incitmeden korkutmadan yapmaya özen gösterilir. Onunla konuşulur övgülerde bulunulur sevgi sözcükleri söylenir. Bir süre sonra bu rutin işler yapılırken DOST aniden parmağına gelir. Elini kafesten çıkarırsın ama O hala parmaktadır. Uçup omuzuna konar. Kulağının yanına gelip kendi dilinde sevi sevdiğini söyler. Artık ev içinde sen nereye gidersen senin omuzunda seninle birliktedir. Dışarıdan eve geldiğinde sesini duyup hemen yanına gelip omuzuna konar. Yine kendi dilinde birşeyler söylerken bir de bakarsın ona verdiğin ismi sana söylüyor. (Boncuk, Maviş, Çapkın...) Mutluluktan ayakların yerden kesilir. Artık sadece seni dinleyen değil seninle konuşan bir DOST sahibi olmuşsundur.


BİLMEM ANLATABİLDİM Mİ?
 
Bu arada sürç-i lisan ettimse affola.
 
Güzel bir yazı olmuş ama bu sebeple almadım. Karakterim gereği herhalde hayvanları çok severim maalesef ailemle yaşadığımdan evde büyük canlıları beslememe izin vermiyorlar ama kuş beslemek için bir izin almama gerek olmadı. Ben bu hayvanları bana dost olsunlar diye değil onların güzel bir hayatı olsun diye bakıyorum. Elimden gelse yüzlerce kuşa daha bakabilmek isterdim ama şimdilik elimden 2 kuşa bakabilmek geliyor zamanla bu sayıyı daha da çok arttırmak istiyorum onlarda bir can benim amacımsa bu kısa hayatlarını olabildiğince mutlu yaşatmak. Bana dost olmasalar da olur, uçmasalar da ötmeseler de. Ben onları evladım gibi görüyorum.
 
Aslında anlatmak istediğim bilinçsizce alıp eve getirip sonra şöyle oldu ne yapayım böyle oldu ne yapayım demek yerine, o canlıyı eve getirmeden önce detaylı bir şekilde nasıl bakılması gerektiği sağlıklı bir yaşam alanı nasıl oluşturulmalı öğrenip kendine güveniyor ve inanıyorsa alınmalıdır. O canlıyı eve getirip bir süre sonra bilinçsiz bakım ile hasta olmasına sebep olup şöyle oldu ne yapmalıyım böyle oldu be yapmalıyım dememek için öncesinden sağlıklıyken bunlar araştırılıp başa gelmeden önlem almak gerekiyor. Gerçekten gözü gibi bakıp elde olmayan ekseri sebeplerle evde baktığı diğer canlılara çeşitli hastalıklar gelenleri bu durumdan ayrı tutuyorum.
 

Benzer konular

Geri
Üst