Karadeniz Pet

Yardımcı olur musunuz? Sorularım Var !

Anıl ATIŞ

Emektar Üye
Muhabbet Kuşu Üreticisi
Katılım
21 Ara 2014
Mesajlar
1,529
Tepkime puanı
22







----------------------------------------------------------------------------------------------------------;

Arkadaşlar yeni bi kuş aldım sizce bu kaç aylık?
Ben bunu kendime nasıl alıştırabilirim kafesden dışarı çıkarıyorum tekrar kafese girmiyor kuşum lambayı kapatıp öyle anca içeri koyuyorum alışması için bana ne önrirsniz.. :confused::confused: :confused: :confused:

-- MUHABBETKUSU.COM.TR; Flood Engellendi -->-> Yeni yazılan mesaj 17:44 -->-> Daha önceki mesaj 17:38 --

güncel.++++++++++++++++++++
 
Muhabbet kuşunuzu aldınız ve birkaç gün içerisinde size alışmasını istiyorsunuz değil mi?
Heyecanınızı, mutluluğunuzu tahmin edebiliyorum ancak, bu gerçek dışı bir beklentidir; hem sizi hem de kuşunuzu üzer. Muhabbet Kuşu sahibi olmak tarif edilemez bir mutluluk ve heyecandır fakat bir o kadar da sabır, ilgi ve sevgi isteyen bir durumdur. Hemen kaygılanmayın, doğru iletişimi sağlarsanız, karşılığını fazlasıyla alırsınız. Kuşunuzu evinize getirdiniz ve ne yapacağınızı bilmiyorsunuz.
1- Kafesine yemini ve suyunu koydunuz, ancak kafesin tabanında temiz bir köşeye yem ve su koymayı unutmayın. Çünkü kafesini tanımadığı için, yemliği ve suluğu bulamayabilir. Bu arada takip etmeyi de unutmayın, yemliğini ve suluğunu kullanmaya başladığında bu uygulamadan vazgeçin. Önemli bir ayrıntı da ilk günlerde kuşunuz yem yemeyebilir, su içmeyebilir. Ailesinden ve arkadaşlarından ayrılmış, yabancı bir ortama gelmiştir. Üzüntüsüne ve şaşkınlığına saygı duyun…
2- Kuşunuzu ilk bir hafta 10 gün kafesinden dışarıya çıkartmamanızı öneriyoruz. Bunu ne size, ne de kuşunuza eziyet etmek için yapmıyoruz. Kuşunuz yeni evini tanımıyor, eğer hemen dışarı çıkarttırsanız, uçarken sağa sola çarpıp, istenmeyen kazalara sebep olabilir; kırıklar, çıkıklar, çarpma sonucu beyin sarsıntıları hatta ölümle bile sonuçlanabilir.
3- Elbette bu süre içerisinde boş durmayacağız. Kendimizi kuşumuza alıştırma çalışmalarına başlayacağız. Kuşumuz kafesindeyken, yavaş hareketlerle parmağımızı kuşun göğsü ile ayakları arasına tıpkı bir tünek ya da ağaç dalı gibi uzatıp, üzerine çıkmasını sağlamalıyız. Ve bunu gün içerisinde sıkça tekrarlamalıyız. Tabii ki bu arada konuşma sesi tonuyla, ona güzel sözcükler söylemeyi de unutmuyoruz.
4- Kuşunuzu asla ve asla açlıkla terbiye etmeye çalışmayın. Unutmayın, kuşunuzun size güven duyması gerekiyor. Onu aç bırakan birisine ne kadar güven duyabilir? Bu durumda elbette elinize gelecektir, çünkü açtır ve bu bir zorunluluktur, size alıştı anlamına gelmez.
5- Kuşunuzun kafesi yüksekçe bir yerde durması gerekiyor. Unutmayın kuşlarınız doğada ağaç dallarında yaşarlar, kendilerinin güvende hissetmelerine yardımcı olur. Bunun dışında kuşunuzun kafesi, direkt güneş ışığı ve cereyan, rüzgar alan bir yerde bulunmamalı, yüksek ses, gürültü ve kavga gibi ortamlardan uzak tutulmalıdır.
6- Kuşlarınızın uyku düzeni de çok önemlidir. Sağlıklı uyku uyumayan bir kuş, huysuz ve saldırgan olur. Doğada gün batımıyla uykuya dalıp, güneşin doğmasıyla uyanırlar. Bu yüzden yaz aylarında en geç 22:00-22:30 uyumalı, kış aylarında ise bu süre 21:00-21:30 u geçmemelidir. Kuşlarınızı uyku saatinde karanlık ve sessiz bir odaya almalısınız.Böyle bir imkan yoksa, kafesin üzerini örtüp, odada ki ışık ve sesi azaltıp, onun uymasına fırsat vermelisiniz.
7- Bir hafta 10 günlük süreyi tamamladınız ve kuşunuzu kafesten çıkarttınız. Onun uçmasına fırsat verin. Unutmayın o bir kanatlı, uçmak ise onu en doğal davranışıdır. Üstelik kan dolaşımını uçma ile sağlarlar. Bu yüzden her gün kafesinden çıkartmaya özen gösterin.
8- İlk kez kafesinden dışarıya çıkan bir kuş şaşkın olacaktır. Asla ve asla avucunuza almayın, kovalamayın, yakalamaya çalışmayın. Bu davranışlarla size olan güveni tamamen kaybolacak, her şeye yeni baştan başlamak zorunda kalacaksınız. Unutmayın, Muhabbet Kuşları meraklıdır, onun merak duygusundan faydalanabilirsiniz. Örneğin kafesine girmesini istiyorsanız, bir maydanoz yaprağı ile kandırıp, kafese girmesini sağlayabilirsiniz. Bunu ilk uygulamada başaramazsanız, pes etmeyin tekrar tekrar deneyin.
9- Kuşunuzun size kendiliğinden gelmesi için de, yine merak duygusu devreye girmeli. Örneğin kuşunuz dışarıda ve size gelmiyor. Kendinize bir meyve tabağı hazırlayın ve iştahla karşısında yemeye başlayın ama kuşunuz yokmuş gibi davranın. Mutlaka tadına bakmak isteyecektir. Ya da sesli, renkli bir oyuncakta olabilir… Eğer kuşunuz tabağınıza ortak olmayı tercih ettiyse önemli bir basamağı atlamış sayılırsınız, devamı da gelecektir. En başta da belirttiğim gibi bu iş sabır, ilgi ve sevgi ile başarılacaktır. Kuşunuzla birlikte sağlıklı bir ömür diliyorum.

KAFES AKSAMI

Muhabbet kuşlarımızın gününün bir kısmını geçirdiği,beslendiği,uyuduğu bir ortam olan kafes ve kafes aksamı hem biz hem de kuşlarımız için önemlidir.Kafesin doğru düzenlenmesi de hem sağlık hem de psikolojik açıdan önem taşır.

Tül : Kafes tülü kullanımı, kuş besleyenlerin yaptığı başlıca hatalardan biridir. Tül, ev tozlarını ve kafes tozlarını toplayacağından kuşlarımızın astım,bronşit gibi solunum hastalıklarına yakalanmalarına yol açar. Aynı zamanda kuş ve ailesi(sahibi) arasında bir duvar ördüğünden evcilleştirme süreci uzar. Evcilleşmiş kuşlarda sahibine karşı soğukluk,psikolojik sorunlar gibi sonuçlar doğurabilir. Evimizi kuş yemlerinden,tüylerinden korumak/temiz tutmak istiyorsak en sağlıklı yöntem olan mutfak strechlerini kullanabiliriz. Strechi kafes etrafına 2 kez sarıp kapı ve yemlikleri makas yardımıyla açarsak sorun ortadan kalkacaktır.

Plastik tünekler : Bu tip tünek kuşlarda ayak krampları,mantar,egzama gibi bizlere de bulaşması muhtemel bazı hastalıklara neden olabilir. Aynı zamanda kuş tırnaklarını törpüleyemeyeceğinden tırnaklarda aşırı uzama görülebilir. Bunları önlemek için mutlaka ahşap tünek kullanmalıyız. Ahşap tüneği kendimiz de yapabileceğimiz gibi petshoplardan da temin edebiliriz. Tünekleriniz kuşunuzun kolay beslenebilmesi için yemliklere paralel olmalıdır. Mutlaka suluğa uzanabileceği bir tünek bulunmalıdır.

Kafes altı : Bu bölge kafeste en çabuk kirlenen bölgedir ve her gün temizlenmesi gerekir. Çoğu bakıcı kafes altına gazete kağıdı sermeyi tercih eder. Fakat bu oldukça yanlış bir eylemdir. Gazete baskılarında kullanılan kimyasallar kemirgen kuşlarımız için öldürücü niteliktedir.En doğrusu kafes altına tel ızgara yerleştirmektir. Kafesiniz ızgara için uygun değilse son çare olarak beyaz A4 kağıtları kullanabilirsiniz.

Mineral ve törpü ihtiyacı : Kafes kuşlarına ne kadar iyi bakım sunarsak sunalım yine de doğanın onlara baktığı gibi bakamayız. Bu yüzden ek olarak bazı uygulamalar yapmamız gerekir. Kafeslerde mutlaka gaga taşı(mineral blok da denir.) ve mürekkep balığı kemiği bulundurmalıyız. Bunlar hem kuşumuzun kalsiyum,mineral eksikliğini tamamlayacak hem de uzayan gaga ve tırnaklarını törpülemesini sağlayacaktır.

Oyuncaklar : Kuşlarımız kafeste iken sıkılmamaları için onlara oyuncaklar alırız/yaparız. Fakat bunun da bir usulü var elbet. Oynasın diye kafesi oyuncaklarla doldurursak onu sıkıntıya sokmaktan başka bir şey yapmış olmayız. Oyuncaklar kafeste(kafesin büyüklüğüne göre) yeterli hareket alanı kalacak şekilde konumlandırılmalıdır. Onun sağlığını tehlikeye sokacak oyuncaklar kullanılmamalıdır. Biz nasıl her gün pilav yiyemiyorsak onlarda uzun süre aynı oyuncaklarla oynayamayacaktır. Bu yüzden oyuncakları değişimli olarak kullanmalıyız. Yani 4 oyuncağınız varsa bir hafta ikisi,bir hafta diğer ikisi olarak kullanmalıyız ki oyuncağını özleyip heyecanla oynasın.

Kafesin konumu : Son olarak önemli bir konuya daha değinmek istiyorum. Eğer cana yakın,kendine güvenen,cıvıl cıvıl bir muhabbet kuşu istiyorsanız kafesini ailenizin en çok kullandığı(oturma odası gibi) bir mekana sabitleyin. Unutmayın en mühimi ise kafesin yüksekliğidir. Onların kuş olduğunu ve daima yükseklerde rahat edeceklerini unutmayarak kafesi en az 160 cm yüksekliğe konumlandırın.

Bu kurallara uyarsak daha sağlıklı ve mutlu kuşlara sahip oluruz.

SICAK HAVALAR VE KLİMA KULLANIMI

Yaz günlerinde havalar çok sıcak gidiyor. Evinizde klima var ise, aşağıdaki hususlara dikkat ederek kafeslerinizi klimalı odaya alabilirsiniz,

1) Odada soğuk hava akımı olmaması için klimayı çok yüksek dereceye getirmeyiniz.

2) Klimanın üfleme yönüne dikkat ederek kafese doğru üflemesine engel olunuz.

3) Mümkünse kafesi odanın köşe kısımlarına yakın yerleştiriniz.

4) Yönü sürekli dönen bir klima ise odadaki ölü noktaları bulup kafesi oraya koyunuz, bu genellikle klimanın tam yan tarafı olabilir.

5) Kuşlarınızı dışarı saldığınızda klimayı kısınız ve mubişin klimaya doğru uçmasını da engelleyiniz.

6) Gece klimalı odada uyutmayıp kafesi evin serin bir odasına alınız.

7) Oyun köşenizin yerini klimanın konumuna göre değiştiriniz.
 
Birincisi kuşu kafese, lambayı söndürüp yakalayarak veya üzerine bişey atıp yakalayarak vb şekilde sokmayın. kuş alıştırmak sabır işidir. elinden yem yedirmeyi dene, meyve yedir çok zorlama zamanla alışır. kuşun yaşı uygun.
 
Peki tşkler bu ballı çubuklar hakkında ne düşünüyorsunuz
 
Valla ben ne zaman alsam dişi kuşum kemirme içgüdüsüyle 1 saatte un ufak etti 3-4 defa denedim bi daha almadım.
 
Geri
Üst