Busrakundakci
Yeni Üye
Merhaba üç yaşında dişi bir sultan papağanım var. 16 Ağustosta ses değişikliği ve pıskırma sorunu başladı. Adana da veterinere götürdüm. Kakasına bakıp candida, parazit ve bakteri üremesi var dedi. Parazit için ense damlası yaptı. Mikostatin ve Enrofloxasin verdi. Röntgende ise akciğerlerinin sağ tarafı puslu dedi. Enfeksiyon var dedi. Enrofloxasini sekiz gün kullandım ama kuşun hırıltısı ve pıskırması daha da arttı kilo kaybetmeye başladı. Kaka analizi yaptırdım. Kaka analizinin sonucunu beklerken kuşun hırıltısı geçti kendi kendine. Kakasında candida ve streptococcus bakteri artışı çıktı. Doksisiklin içerikli bir ilaç kullan dedi. Vmd doxy aldım. 1 ml izotonik 1 ml vmd doxy olacak şekilde kuşa 0.05 ml verdim. Bu ilacı da on gün kullandık. Tekrar adanaya gidemediğim için bulunduğum yerde röntgen çektirdim. Akciğerlerine iyi dedi. Fakat kuştaki ses değişikliği ve sürekli pıskırma devam etti. Uçtuğu zaman öksürerek nefes alıyordu. Kuyruğu her zaman atmıyor pıskırması çok fazla olduğu zamanlar oluyordu sadece. Daha sonra eskişehirde kuştan anlayan bir veterinerle görüştüm. Kendisi ilaç değil ama ilaç gibi çalışan kendi yapımı bir şey yolladı. İki tane beş ml lik. Kuşum bu ikisi ile güzel kilo aldı ama hırıltı, pıskırma, ses değişikliği devam etti. Yaklaşık üç hafta sonra kakası bozulmaya başladı. Bir kuşçu ceva sulphamezathine verdi. Üç gün onu kullandım ve kuşun kakası toparladı, hırıltısı gitti, pıskırma gitti. Kakasının etrafında leke kalmaya devam ediyordu ama. Yine Eskişehirdeki veterinerle konuştum kendisi bana organik asit yolladı. Bir gün suyuna koyup, beş gün bekle sonra bir hafta probiyotik ver dedi. Organik asidi verir vermez ertesi gün kuşta hırıltı, pıskırma geri başladı. Kakasının beyaz olması gereken kısmı limon sarısına döndü. Dediği gibi yapıp beş gün bekleyip bir hafta entrobac verdim. Kakası yinede düzelmedi. Tenis topu sarısı gibi beyaz olması gereken kısım. Ceva sulphamezathine iyi geldi diye beş gün kadar tekrar kullandım ama kakası yine de düzelmedi. Hırıltı ve pıskırma ise ağustostan beri aralıklı olarak devam ediyor. Sizce kuşumun sorunu ne olabilir? Hırıltıyı geçtim şimdi kakası da bozuk bazen sadece sıvı yapıyor ve limon sarısı gibi oluyor.