Dediğiniz gibi kuşu yatıralım dediler istemedim sabaha kadar oksijen vermemiz gerekebilir dediler arabaya geçtim açık klinikleri aradım şuan kuşla ilgilenen veterinerimiz yok dediler. Var diyene de durumumu anlattım şuanki klinikte sadece oksijen veriyorlar tedaviye başlanması gerekiyor dediğimde de ukala ukala cevaplar geldi zaten kuşun boğazına ilaç kaçırdıysanız oksijenden başka tedavi mi olur diye. Mecbur bırakmak zorunda kaldım sabah alırım başka veterinere götürürüm. Çıkarken baktım hala aynı kuşum dedim hemen tepki vermezler dedi. İnanın aklım o kadar orda ki bu gece uyuyamam onu bıraktığım için. Şu ana kadar 25bin tl harcadık şartları zorluyorum fakat hiçbir şey olmuyor. Bırakmakla doğru mu yaptım sizce başka seçeneğim kalmadı gibi geldi
İyot bulabilmiş olsaydınız bir ihtimal sorunu çözebilirdik ama şu an elde iyotunuz yok,imkanlar şartlar sınırlı..
Her yerde kanatlı uzmanı bulmak kolay değil ne yazık ve ve gece daha da zor olabiliyor her yer 7/24 açık değil çünkü.
Şu an oksijen alsın en azından solunum desteği olur. Kuşu sabah alınca iyotlu sudan içirin mutlaka. Bakın iyotlu suya göre yol haritası daha da belirginleşmiş olacak. Şu an kuşta guatr mı var aspirasyon pnömonisi mi var ya da patolojik hastalık kaynaklı ya da organsal bir sorun mu var bir şey diyemiyoruz. Kuşlarda solunum sorununda iyot sıklıkla işe yarayan bir üründür. O yüzden iyot mutlaka bulun. %2 lik alın. Bulamazsanız %5 lik alın. 1 su bardağına 1 damla iyot katıp suluğa koyarsınız %5 lik alırsanız.
İyot kullanınca sorun çözülürse ne âlâ..
Kullandık ama o da işe yaramazsa o zaman aspirasyon pnömonisi veyahut diğer ihtimalleri düşünürüz.
Kuşa ağızdan ilaç ve elle besleme mama verdiğiniz için aspirasyon pnömonisinden de şüpheleniyorum ben. Yani soluk borusuna kaçmış olabilir bir ihtimal. Tabii tespit için bazı şeyler yapılsa daha hızlı sonuçlar alınır,pnömoni röntgende çıkar mesela veyahut doktor kuşun göğsünü dinlese tespitlerde bulunabilir..
Biz uzaktan ancak tahmin yoluyla size yardımcı olmaya çalışabiliriz.
Toparlamak ve özetlemek gerekirse,
Öncelik iyot kullanmak
Sonra olumlu ya da etkisiz olmasına göre başka durumlar ele alınabilir.
Bu arada Uğur pet veteriner kliniği var,kuşlarla ilgilenen klinik. Orayla da bir görüşmenizi öneririm. Veterinere gitmeden önce iyotlu sudan içirmelisiniz mutlaka. Eğer etkili olursa zaten solunum problemi ortadan kalktığı için veterinere bunun için gitmeye gerek kalmaz kuş zaten düzelmiş olacak çünkü.