Yavru bakımında anneye destek?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Brichardi
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Brichardi

Yeni Üye
Merhaba, altında 5 tane yavrusu olan bir çift muhabbet kuşum var. Dişi, erkeği kesinlikle yuvaya sokmuyor. Hatta kendisi yem yerken erkeğin yuvaya yaklaşmasından bile tedirgin oluyor. Tüm gün sakallarını kabartıp, yavru kuşmuş gibi erkekten yem isteme hareketleri yapıyor ama erkek 1 günde 2-3 kere ancak besliyordur dişiyi. Hani videolarda izlediğim gibi omuzlarına kadar olmasa da yavruların kursaklarının gaga altına gelen kısımlarında genelde yemle doluluk görüyorum. Kesinlikle kursağı boş yavru olmuyor. Dişi kafesteki yemden ziyade verdiğim yumurtalı mama veya dal darı gibi şeylere iştah gösteriyor. Hafta da 2 kez yumurtalı mama (yumurtayı sebzelere karıştırmadan, ayrı olarak) veriyorum. Pazartesi ve Salı günü de dal darı verdim. Mama ve dal darı sayılarını artırmalı mıyım? Henüz anne ve babada obezite riski görmüyorum, fit duruyorlar. Elle besleme aparatı ve versele laga nın elle besleme mamasını da aldım ama acemi olduğum için müdahale etmekten çekiniyorum. Sizce böyle devam mı etsem yoksa tavsiyeleriniz olur mu?

Zorunlu olmadımça elle besleme önermem hocam. Dişi çok korumacı ve anaç bir dişi anladığım kadarıyla. Hergün yumurta maması ve çimlenmiş yem verin. Çimlenmiş yem dişinin işini kuru yeme oranla çok kokaylaştırır. Nerdeyse yer yemez yavruya kusabileceği formdadır çimlenmiş tohumlar.

Kendi yemek yiyen kuşa kursaktan besleme yapmayın. Yavrulara ise şırınganın ucuyla ağızdan mamayı verebilirsiniz

Zorunlu olmadımça elle besleme önermem hocam. Dişi çok korumacı ve anaç bir dişi anladığım kadarıyla. Hergün yumurta maması ve çimlenmiş yem verin. Çimlenmiş yem dişinin işini kuru yeme oranla çok kokaylaştırır. Nerdeyse yer yemez yavruya kusabileceği formdadır çimlenmiş tohumlar.
Hocam siz söyledikten sonra farkettim. Anne, yavrulara ön sindirimden geçmiş yada kolay sindirilebilir besinler vermek istediği için direkt yemlikten yem yiyip gidip yavrulara kusmuyor. Yemlikteki kuru tohumu erkek yedikten sonra dişiye kusarsa ister istemez bir ön sindirim safhası aşılmış oluyor. Dişi bu yüzden mama veya dal darıya iştah gösterirken, yemlikteki yemi özellikle erkekten istiyor. Bu arada erkek kuşum yem kusmaya adapte oldu. Artık günde defalarca kez dişiye yem kusuyor. Yumurta maması sıklığını artırmak da durumu çok kolaylaştırdı. Teşekkürler @Selçuk YÜKSEL @BeautiBird

Hocam siz söyledikten sonra farkettim. Anne, yavrulara ön sindirimden geçmiş yada kolay sindirilebilir besinler vermek istediği için direkt yemlikten yem yiyip gidip yavrulara kusmuyor. Yemlikteki kuru tohumu erkek yedikten sonra dişiye kusarsa ister istemez bir ön sindirim safhası aşılmış oluyor. Dişi bu yüzden mama veya dal darıya iştah gösterirken, yemlikteki yemi özellikle erkekten istiyor. Bu arada erkek kuşum yem kusmaya adapte oldu. Artık günde defalarca kez dişiye yem kusuyor. Yumurta maması sıklığını artırmak da durumu çok kolaylaştırdı. Teşekkürler @Selçuk YÜKSEL @BeautiBird
Rica ederim hocam. Biz kuşları akılsız zannediyor olsak da onların bir sistematiği var. Mesela ebeveynler yavruların çıkardığı sese göre aç olup olmadıklarını anlıyorlar. Hatta su isteyip istemediklerini bile anlıyorlar.
Ön sindirim gözleminiz çok yerinde aynen öyle işliyor süreç. Taze çim yediklerinde erkeğin dişiye kusma süresi bile kısalır. Buda yavruya daha hızlı besin aktarımı demektir ve dolayısıyla da yavruların daha hızlı ve olumlu gelişmeleri desteklenmiş olur 👍
Erkek Kuru tohum yediğinde o tohumların kursakta sadece ıslanması su çekmesi ve dolagısıyla da yumuşaması bile bir süreçtir. Tahminen 1-2 saatlik bir süreç. Uyanmış taze tohum 1-2 saatlik avantaj sağlayacaktır yiyen kuşa. 20 dakikalık avantaj sağlasa bile bu harika destektir. Bu süre özellikle yavrusu olan kuşlar ve yavruları için büyük avantajdır. Ebeveynler, hem yavru beslemek, hemde kendi beslenmeleri için zaman kazanmış olurlar. Diğer faydalarını zaten anlatmıştım daha önce. Sadece bu faydası bile çok önemli bir avantaj sağlar 👍

Son düzenleme:
Kesinlikle katılıyorum hocam. Sabah baktığımda akıllı yemliği tamamen dökmüşlerdi ve yavruların kursakları boştu. Hemen yem ve dal darı verdim. Yediler ama yavrulara anında kusamadılar elbette. Sabah, o an hazırda uyandırılmış tohumum olsaydı süper olacaktı. Yokluğunu çok hissettim .

Geri