Karadeniz Pet

Kış Boyu Hasta Olan Kuşlar;

ADRIAN

Moderatör
Yönetici
Katılım
15 Nis 2019
Mesajlar
6,769
Tepkime puanı
3,886
Forumda kış ayları başladığı gibi açılan genel başlıklar; "Kuşum kusuyor, Kuşum kafes tabanında ve hareketsiz, kuşum kendini kabartıyor, kuşumun burnundan sıvı geliyor, kuşum hapşırıyor tıksırıyor v.b"

Bu başlıkların açılmasının elbette belirli sebepleri var biraz bunlara değinelim; Normal dönemlerde "Kuşuma vitamin, probiyotik,mama vermiyorum ve hiç bir sorunu sıkıntısı yok" diyen üyelerin genel olarak bu başlığı açıyor olmasına pek şaşırmamalı...

Muhabbet kuşları hassas canlılar olup beslenmelerinin sadece belirli bir dönemi değil yaşam ömürlerinin tamamını kapsadığını unutmamak lazım. Düzgün beslenme ile bağışık sistemi güçlü olan kuşların yaşam süreleri daha uzun ve yaşam kaliteleri daha sağlıklı olacaktır. Bu süreçte kesinlikle kuşlarınızın besin çeşitliliğini fazla tutmalı yetersiz kaldığı yerde gereken takviyelerin yapılmasını sağlamak gereklidir.

Muhabbet kuşu beslenmesinde mutlaka olması gerekenler;

✓ Yem mümkünse pelet yem kullanılmalı kuşların tüm tohumların faydalarından yararlanılmaları sağlanmalıdır.

✓ Pelet yem tüketmeyen hayvanlar için tohum seçimi iyice incelenip çeşitliliği fazla ve taze tohumların kullanılmasına özen gösterilmelidir.

✓ Mama kuşlarımızın beslenmesinde önemli bir role sahip, önceliğimiz yumurta maması olmakla birlikte çeşitliliği fazla ve içeriği onaylanmış mamaların besinlerine eklenmesi şarttır. Mama kuşlarımızın ihtiyaç duyduğu birçok besini almasını sağlarken kursağın rahatlamasını ve kursak sorunlarının oluşma riskini azaltacaktır.

✓ Sebze ve Meyve mutlaka verilmeli içerdiği vitaminlerden yararlanılmalıdır. Sebze ve meyve tüketiminde önemli olan az miktarlarda servis edilerek ishal gibi istenmeyen sorunların ortadan kaldırılmasıdır. Sebze ve meyveleri mamaya karıştırırak vermek bu soruna çözüm olacaktır.

✓ Tahıl kullanımı haftada 1 ve fazla olmayacak şekilde tahılların suda şişirildikten sonra suyunun süzülüp kuşlara verilmesidir. Azı karar çoğu zarardır dikkat edilmesi önemlidir.

✓ Vitamin takviyesi kullanımı kuşlarımızın gıdalardan elde edemedikleri vitaminlerin alınmasını sağlamaktadır ve büyük öneme sahiptir.

✓ Probiyotik takviyesi kullanımı kuşlarımızın sağlıklı sinidirim sistemi için önemlidir bu sayede aşırı dışkı anormalisi yaşanmaz ve besinlerden tam fayda alınması sağlanır.

Muhabbet kuşu bakımında olması gerekenler;

✓ Kafes ve ekipman temizliği düzenli yapılmalıdır. Birçok hastalığın kirli kafesler sebebi ile türeyip kuşlarda bulunduğu su götürmez bir gerçektir.

✓ Kuşların bakımı konusunda sıklıkla temizlenmeli ( kış ayları hariç) düzenli olarak salınmalı, strese sebep olacak etkenler uzaklaştırılmalıdır.

✓ Isı ve Hava akımı bu konuda en hassasiyet gerektiren durumdur. Özellikle kış aylarında bişey olmaz diyerek açtığınız camlar, kuşlara yetersiz ısı koşullarında duş aldırmanız, gün içerisinde ısı değişim farkının fazla olduğu yada tamamen uygunsuz ısı şartlarında bakımlarının yapılması kuşlar için kaçınılmaz hastalık ve ölüm sebebidir.


Şimdi yukarıda yazdıklarımız forumda sürekli olarak bahsettiğimiz genel kurallardır. Kuşum hastalandı dediğiniz an yukarıdaki maddelerden hangisini ihlal ettiğinize bakmanız yeterlidir.

Bu süreçte uzun zamandır kanatlı canlıların bakım ve beslenmesi ile ilgili verileri toplayıp en doğru olanları yazmaya ve anlatmaya çabaladık bu sebeple kuşlarınızın bakım ve beslenmesini doğru şekilde yaparsanız hastalıklardan korunmuş olursunuz.

Kış aylarında ortaya çıkan hastalıkların genel sebebi kuşların bağışıklık sistemlerinin zayıf olması ve etkene bağlı olarak hastalıkların ortaya çıkmasıdır. Bu sebeple kuşlarınızın her daim bakım ve beslenmesine dikkat ederek daha sağlıklı koşullarda yaşamasına özen gösteriniz ki bağışıklık sistemi güçlü olan kuşlarınız hastalıklarla daha kolay baş etsin yada hastalanmasın.
 
Geri
Üst