Muhabbet Kuşumu 3 kere veterinere götürmeme rağmen iyileşmiyor.

cicibidik

Yeni Üye
Herkese merhaba,
5 yaşında erkek bir muhabbet kuşuna sahibim. Kuşum normalinde çok hareketli ve konuşkan iken yaklaşık bir ay önce birdenbire çok yem yemeye, sürekli kendini kabartıp uyumaya başladı ve konuşmadan kesildi, birkaç gün sonra ishal de başladı. Daha önceden soğuk algınlığında da benzer belirtiler göstermişti, o dönem veterinerimizin verdiği amino asit ve vitamin kompleksini (vit-amino tonic) kullandık ancak işe yaramayınca veterinerimize gittik. Genel durumunun iyi olduğunu ve sindirim sistemi hastalığına benzediğini söyledi. Bize suya karıştırmamız için bir antibiyotik verdi ve vitamine devam etmemizi söyledi ancak buna rağmen kuşum iyileşmedi. (zaten ilaçlı ve vitaminli suları yeterli miktarda içmiyordu)
Bundan yaklaşık 1hafta sonra kuşumun poposunda kalan kurumuş dışkıyı temizlemek için elime aldığımda çok miktarda kustu. Endişelenip başka bir veterineri aradık. Bizi üniversite hastanesinin veterinerlik fakültesi hayvan hastanesine yönlendirdi. Buraya başvurduğumuzda muayene sonucu gastrit teşhisi kondu. Antibiyotik, probiyotik ve vitamın başladık. Bu sefer antibiyotiği suya karıştırarak değil direkt ağzına enjektör ile verdik. 3-4 gün sonra durumu biraz düzelir gibi olsa da yine kötüye gitmeye başladı. bir süredir uçamıyor, sürekli uyuyor, çok az ötüyor ve az yemek yiyor (yemliği kırıldığı için değiştirmek zorunda kaldık yemek yemesi bu yüzden de azalmış olabilir)
daha önce başına böyle bir şey gelen var mı yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Görseller:
Vit-amino tonic
Kusmuk görseli

Merhaba
Kusmukta veya ağız içinde kötü koku var mı ya da dışkısında?
Halen daha kusma var mı?
Kursak kısmında şişlik var mı?
Kuşun güncel videosunu ve de son yaptığı dışkısının fotosunu paylaşın.
video için streamable com veya youtubeyi kullanabilirsiniz.

cevabınız için teşekkür ederim. kusmukta çok hafif ekşi bir koku vardı ama ağız kokusu almıyorum. kursakta gözle fark edilen bir şişlik yok.
dışkı
video

Tamam.Kuşta mantar olma olasılığı var.Eczaneden Triflucan şurup alınız öncelik bu ilaç olacak.Eğer bulamazsanız Mikostatin alınız.İkisinden birini alacaksınız yani. Kuş suyundan içiyorsa 50 ml suya 6 damla ilaçtan katın.12 saatte bir kez yenileyin.10 gün devam edin aralıksız.Eğer sudan içmezse sabah 1 damla,akşam 1 damla kuşa ağızdan direkt ilacı veriniz su ile karıştırmadan.Kusabilir endişeniz olmasın korkmayın.Çünkü kusarak toksinleri atacak.Dışkı da bozulmaya başlamış.Probiyotik yok elinizde anlaşılan.Kanatlı oil prozim probiyotik alın.

Mantar kusturur sık sık.Dışkıyı da ishale çevirir.İdrar yeşil olur açık yeşil.Ağızda kötü koku olur.Ağız içinde damak gibi yerlerde lezyonlar oluşabilir pamukçuk.Mantar gaz üretir kursağı şişirir.Kuş yemek yiyemez olur ve tedavi olmazsa ölümcüldür.

Bu arada antibiyotik adı nedir ve kaç gün kullanıldı ve dozaj?

NBL probiyotik yazmışlardı 7 gündür suya karıştırarak vitaminle dönüşümlü kullanıyoruz. Antibiyotiği şırıngaya çekip verdikleri için adını bilmiyorum. İlk sefer 5+2 gün (iyileşme olmayınca veteriner 2 gün daha uzattı) 0.1 cc suya kaıştırıp, son sefer 7 gün olmak üzere 0.5 cc ağızdan verdik

İyileşme olmaz çünkü kuşta mantar var.Mantar hastalığında antibiyotik değil antifungal ilaçlar kullanılır.Kuşun durumu ağırlaşıyor.Vakit kaybetmeden tedaviye başlayın.Gastrit yok kuşta.Mantar var yüksek olasılk.
Antibiyotiği kesiniz.

Ayrıca kuş ne kadar yem yedi bugün tahmini?Eğer yetersiz beslendiyse aç ise bilen birileri tarafından iyileşene kadar kursaktan mama ile besleme yapılması lazım.

Versele laga a 21 nutribird yavru besleme maması alınz veya başka markanın besleme mamasını. Günde 4 defa 4-5 saat aralıklarla her öğünde 1.5 ml mama verilmeli.Mama bilek yakmayacak sıcaklıkta olmalıdır.Mama birden kursağa basılmamalıdır.Petşopçu falan varsa onlardan destek alın besleme konusunda.
Kuş aç kalmamalı.Kendi yiyemez hale gelmesi büyük ihtimal eğer tedavi olmazsa.

aç olabileceğini düşünüp yemliğin kapağını açarak kafesin içine koyduktan sonra yemini yedi. normale göre az yiyor ama hiç yemedi diyemiyorum en azından el ile verince, önüne koyunca vs biraz yiyor yine de kursak beslemesi gerekli mi sizce

aç olabileceğini düşünüp yemliğin kapağını açarak kafesin içine koyduktan sonra yemini yedi. normale göre az yiyor ama hiç yemedi diyemiyorum en azından el ile verince, önüne koyunca vs biraz yiyor yine de kursak beslemesi gerekli mi sizce
Kendi yediği sürece beslemeye gerek yok fakat birkaç yem yemekle olmaz.Ayrıca yediğinden emin misiniz

Yediğinden eminim çünkü her gün takip ediyorum bu durumu.

Bu arada gün gün kuşun güncel halinin videosunu ve son yaptığı dışkıları paylaşın.İlaca başladıktan sonra da gelişmeleri yazın.

Selçuk hocayı da etiketliyorum. @Selçuk YÜKSEL

Yediğinden eminim çünkü her gün takip ediyorum bu durumu.
Bunu neden soruyorum biliyor musunuz?Çünkü hasta kuş yer gibi yapıp yemeyebilir.Yemlik başında uzun uzun durabilr sahibi yemini yiyor olarak algılayabilir.Hasta kuşlar yemek istese de iştah kaybı olduğundan yiyemezler.

Bu arada kuşun kritik süreci başlamış. Hastalık ağırlaşmaya başlamış. Mantar çok yayılırsa tedaviye cevap vermeyebilir.Hızlı olmanız lazım.

1 saat kadar önce kafesten çıkardım yemliği önüne koyup başında bekledim yediğinden eminim o yüzden. ilaçları yarın edinip başlayacağım tüm ilginiz ve hızlı cevaplarınız için çok teşekkür ediyorum.. biz de giderek ilerlemesinden ve iyileşmemesinden korkuyoruz açıkçası çünkü ilk kez bu kadar uzun süren bir hastalığı oluyor ve gittiğimiz yerlerde bir türlü teşhis edilemeyen bir durum olduğunu düşünmeye başlamıştım..

1 saat kadar önce kafesten çıkardım yemliği önüne koyup başında bekledim yediğinden eminim o yüzden. ilaçları yarın edinip başlayacağım tüm ilginiz ve hızlı cevaplarınız için çok teşekkür ediyorum.. biz de giderek ilerlemesinden ve iyileşmemesinden korkuyoruz açıkçası çünkü ilk kez bu kadar uzun süren bir hastalığı oluyor ve gittiğimiz yerlerde bir türlü teşhis edilemeyen bir durum olduğunu düşünmeye başlamıştım..
Türkiye de uzman veteriner bulmak zor ne yazıkki özellikle kanatlı alanında durumlar kısıtlı.Yanlış teşhis koyan yanlış ilaç veren çok veteriner var.Başarılı profesyonel olanları da var ama onlardan çok yok maalesef kanatlı alanında.

Hızlı olup triflucan başlayın. Yarım suluğa 6 damla.

Geri