BeautiBird
Onursal Üye
- Katılım
- 15 Şub 2024
- Mesajlar
- 3,594
- Tepkime puanı
- 974
KUŞLAR İÇİN KEKİK ÇAYI TARİFİ
Kekik,bitkilerin yıldızı sayılan şifa deposu mükemmel bir gıdadır.
Antimikrobiyal ve antibakteriyel olduğundan antiviral özelliği sayesinde patojenlere karşı savaş verip vücuda direnç sağlar.
Antioksidan açısından çok zengin olan kekik,zararlı serbest radikallerle savaşıp hücre hasarını engellemek için tüketilecek gıdalar başında yerini alır.
Solunum yolu enfeksiyonuna,sindirim sistemine,kas ve eklem ağrılarına fayda sağlayarak sağlığa katkıda bulunur.
Kekik Çayı Nasıl Hazırlanmalıdır?
200 ml içme suyu (1 bardak)
1 çay kaşığı kurutulmuş tıbbi kekik
200 ml içme suyunu önce kaynatalım. Daha sonra ocağın altını söndürüp 2-3 dakika bekleyelim, suyun ilk sıcaklığının gitmesini sağlayalım.
2-3 dakika bekledikten sonra suyumuzun içerisine 1 çay kaşığı kekiği ekleyip ağzını kapatalım ve 5 dakika kadar demlenmeye bırakalım.
Demlendikten sonra kuşumuzun suluğunun yarısına içme suyu,yarısına da süzdürdüğümüz kekik çayını ekleyelim,hafif ılık iken servis edebiliriz. Kaynar olmamasına dikkat edelim.
%50 içme suyu,%50 kekik çayı karışımı olacak.
Kekik çayını süzmeden suluğa koymayın,kekik kuşun soluk borusuna kaçabilir.
15 günde 1 kez kekik çayı verebilirsiniz.
Oda sıcaklığına gelen kekik çayını temiz bir sprey şişesine koyarak kuşun yüzüne gelecek şekilde uzaktan 2-3 kez püskürterek solunum rahatlatma amaçlı kullanabilirsiniz.
Banyo suyuna da ekleyebilirsiniz.Mantarlı bölgeye de kekik suyunu sprey olarak kullanabilirsiniz.
Bitki kimyasına göre kekik çayı DEMLEME usulüne göre yapılır. Demlenerek yapılan kekik çayında,kekikteki etken madde kaybolmaz ve böylece kekikten daha çok faydalanılmış olunur.Doğru olan demlenerek kekik çayını hazırlamaktır. Kaynatma usulüne göre yapmak hatalı bir metottur.
Kaynamış suyu ocaktan alır almaz ilk sıcaklığının gitmesini beklemeden kekikle birleştirirsek ki bu da hatalıdır, kekikteki fenollerin büyük çoğunluğu yanar. Fenollerin yanmaması için kaynamış suyu 2-3 dakika dinlendirmek(bekletmek) daha sonra içine kekiği ekleyip demlemeye bırakmak doğru olandır.
İzinsiz kopyalanamaz
Kekik,bitkilerin yıldızı sayılan şifa deposu mükemmel bir gıdadır.
Antimikrobiyal ve antibakteriyel olduğundan antiviral özelliği sayesinde patojenlere karşı savaş verip vücuda direnç sağlar.
Antioksidan açısından çok zengin olan kekik,zararlı serbest radikallerle savaşıp hücre hasarını engellemek için tüketilecek gıdalar başında yerini alır.
Solunum yolu enfeksiyonuna,sindirim sistemine,kas ve eklem ağrılarına fayda sağlayarak sağlığa katkıda bulunur.
Kekik Çayı Nasıl Hazırlanmalıdır?
200 ml içme suyu (1 bardak)
1 çay kaşığı kurutulmuş tıbbi kekik
200 ml içme suyunu önce kaynatalım. Daha sonra ocağın altını söndürüp 2-3 dakika bekleyelim, suyun ilk sıcaklığının gitmesini sağlayalım.
2-3 dakika bekledikten sonra suyumuzun içerisine 1 çay kaşığı kekiği ekleyip ağzını kapatalım ve 5 dakika kadar demlenmeye bırakalım.
Demlendikten sonra kuşumuzun suluğunun yarısına içme suyu,yarısına da süzdürdüğümüz kekik çayını ekleyelim,hafif ılık iken servis edebiliriz. Kaynar olmamasına dikkat edelim.
%50 içme suyu,%50 kekik çayı karışımı olacak.
Kekik çayını süzmeden suluğa koymayın,kekik kuşun soluk borusuna kaçabilir.
15 günde 1 kez kekik çayı verebilirsiniz.
Oda sıcaklığına gelen kekik çayını temiz bir sprey şişesine koyarak kuşun yüzüne gelecek şekilde uzaktan 2-3 kez püskürterek solunum rahatlatma amaçlı kullanabilirsiniz.
Banyo suyuna da ekleyebilirsiniz.Mantarlı bölgeye de kekik suyunu sprey olarak kullanabilirsiniz.
Bitki kimyasına göre kekik çayı DEMLEME usulüne göre yapılır. Demlenerek yapılan kekik çayında,kekikteki etken madde kaybolmaz ve böylece kekikten daha çok faydalanılmış olunur.Doğru olan demlenerek kekik çayını hazırlamaktır. Kaynatma usulüne göre yapmak hatalı bir metottur.
Kaynamış suyu ocaktan alır almaz ilk sıcaklığının gitmesini beklemeden kekikle birleştirirsek ki bu da hatalıdır, kekikteki fenollerin büyük çoğunluğu yanar. Fenollerin yanmaması için kaynamış suyu 2-3 dakika dinlendirmek(bekletmek) daha sonra içine kekiği ekleyip demlemeye bırakmak doğru olandır.
İzinsiz kopyalanamaz