Teşekkür ederim.. genel olarak sıkıntı yok uyuması dışında normal yem yemiyor dal darı yiyor kıvırcık seviyor su çok içiyor.. bir de hiç kafesinde kalmıyor sevmiyor yemini suyunu hep biz veriyoruz kafese koyduğum anda kendini ordan oraya atıyor kafesi savaş alanına çeviriyor dağıtıyor herşeyi.. yemek yerken hep ağzımızdan yemeye çalışıo alışma süreci sanırsam
1 ay boyunca yuvalıkta anneleri yem kustuğu için yem dilenebiliyor bazı kuşlar. Sizde ağzınızdan besleyince beleş yem diyip atlamış.

Kafesi benimsememiş demek ki daha. Alıştırmak için 1 ay kafeste tutulabilir ama çok da gerekli bir şey değil. Şikayetçi değilseniz ve o kafeste yem ve su olduğunu bilip gidip yiyip içiyorsa sorun olmaz. Dışarda da hep yukarılara tünüyorsa bir tane T tünek alabilirsiniz. Genelde şikayet edilen bir konuda hep yukarılara tünemesi oluyor genelde.
Siz kahvaltı yaparken ya da yemek yerken masaüzerinde takılsın istiyorsanız onu masaya alıştırın. Masanın üzerine sevdiği yemlerden koyarsanız oraya bıraktığınızda zamanla alışır. Genelde muhabbet kuşları iyice alışmadan masa üzerine, çekyata, yerlere konmaz. Yerlere konup konmamasını istemek tercih meselesi tabi. Yerlere alışan kuşlar genelde ayak altına gelip farketmeden ezilebiliyor.
O tek başına olduğunca onunla etkileşim kuracak olan sizlersiniz. Zaten ağzınızdan yem yemeye kadar düştüyse belli ki sosyal bir kuş. T tünek üzerinde veya rahat duruyorsa masa üzerinde eğitimler verebilir, onunla peçete oyunları oynayabilirsiniz.
Ya da onu yemek seçmeye alışmaması için çeşitli ikramlarla hem eğitebilir hem eğlenebilirsiniz. Mesela bir dilim elma siz yiyin bir dilim elma ona verin.
Ne olursa olsun etkileşimden yem yemeye kadar size muhtaç bir canlı. Bu yüzden 2 ay sonra sıkılıp kendi başına bırakıyor insanlar kuşları.
Kuşunuz 2 aylık olana kadar sık sık yumurta maması yaparsınız ömrünü uzatırsınız. Vaktiniz yoksa hazır mamalar da var. İlk 6 ay anne sütü almak gibi bu durum. Maşallah üreticisi çok iyi bakmış o kuşa. Siz de bunu devam ettirin bence. 2 aylıktan sonra haftada bir yumurta maması, yine haftada bir buğday filizi ona çok iyi gelir. Hem de siz bu hobinizden çok zevk alırsınız. Ben kuşlarımın bakımını eziyet olarak görmem mesela. Keyiflidir benim için. Kafamı dağıtır.
Kafesin temizliğine özellikle 6 aylık olana kadar ekstra özen gösterin. Nornal rutiinde bile hergün, olmadı 2 günde bir suyunu değiştirin. Suluk 2-3 günden sonra mikrop yuvası olur. Suluk iç yüzeyinde elinize kaygan bir yüzey gelmesin yani.
Dışkı incelemesi bizim en büyük yardımcımız takiplerde. Akşam rahat uyuyor mu, bir hastalığı var mı hep dışkıdan anlaşılır. İnternetten bu konuyu araştırmanızı tavsiye ederim. Basit bilgiler ama burdan anlatması uzun.
Kuş kumu yoksa muhakkak edinin. Petshoplarda suluk gibi kumluklar var onlardan edinin. Bunun iki faydası var. Birincisi kuşun sindirimi için opsiyonel değil şarttır. Çünkü kuşlarda mideden sonra taşlık diye bir organ vardır. İkincisi evinizin duvarları sağlam kalır. Çünkü kuş içgüdüsel olarak bünyesindeki lazım olan kumu kafeste bulamazsa duvarlara dadanır.