Muhabbet Kuşu Hakkında Sorularım Var.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Hsynnml
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Hsynnml

Yeni Üye
Merhaba, daha önce babamın aldığı ve yaklaşık olarak 7- 8 sene bizimle yaşayan bir muhabbet kuşumuz vardı. Aramızdan ayrıldıktan sonra bir müddet ailem izin vermemişti ama ben sonunda yeni bir kuş aldım. Sormak istediğim birkaç husus var. Tecrübeli birisi bilgi paylaşımında bulunursa sevinirim.
Daha önceki kuşumuz bize gelmeden önce eğitimliydi ancak bu yeni aldığım kuşum erkek ve baya yavru ve sıfırdan yetiştirmem gerekiyor alalı 1 hafta oldu. Kafesinin içini aşağıda fotoğraf olarak paylaşıyorum sizce kafes yeterli mi daha büyütmek genişletmek lazım mı ? Şuan için kafesinde Yemi ,Suyu iki tane aynalı süsü ve 4 adet tahta tüneği var.Kafesin altına kağıt havlu seriyorum her 2 günde bir altını temizliyorum, suyunun içinde de kaynatılmış su artı multivitamini var.
suluğu eski olduğu için yeni suluk ve banyoluğu, Kuş kumu, Mineral bloğu, gaga taşı, kalsiyum bloğu, kalamar kemiği, uyku hamağı, yuvarlak ağaç tüneği, dinlenme yastığı ve simit salıncağı da şuan kargoda yakında geldiğinde onları da dizip fotoğrafını atarım. kafes içi eksik yaptığım ya da fazla yaptığım bir şey var mıdır ? Birde ilk geldiği zamanlar çok durgundu elime geliyordu yaklaşıp öpmeme vs izin veriyordu ve elimde sabit kalıyordu birkaç gün geçti yine elime alıyorum kaçmıyor hiç öpmeme de izin veriyor ama şuan kafesten kolay kolay çıkmıyor çıkınca da elimde fazla durmadan sürekli dolabın üstüne çıkıyor. Alışmasın diye alıyorum tekrar çıkıyor. Kafesini benimle aynı hizada olsun diye PC masasına koydum önünde de doğalgaz termostatı var 21.5 dereceye ayarlı oda sıcaklığı max 24, 25 dereceyi buluyor kuş için bu değerler nasıldır? Konuşmayı öğrensin diye youtube'da 1 saatlik aşkım diyen dişi muhabbet kuşu var öğle arası işten eve geliyorum döngüye alıyorum akşam 5 e kadar onu dinliyor bunda bir zarar var mıdır ilaveten akşam eve geldiğimde bende sürekli aşkım diyorum 3 gündür bunu yapıyorum sanki bi hafiften homurdanma var ama youtubedan kuş sesi dinletmem kuşa olumlu ya da olumsuz bir etki bırakır mı ?

Tecrübelerinize dayanarak beni yönelendirirseniz sevinirim.

Ekli dosyalar

• 9bb5aa64-e3d0-46e3-97ad-0386aaab7804.jpg
    9bb5aa64-e3d0-46e3-97ad-0386aaab7804.jpg
    219.8 KB · Görüntüleme: 59
  • 13f1bcf3-87db-4790-8237-e7b822c0dad2.jpg
    13f1bcf3-87db-4790-8237-e7b822c0dad2.jpg
    187.7 KB · Görüntüleme: 50
  • 19197b30-f118-43da-93a1-92c050497fd8.jpg
    19197b30-f118-43da-93a1-92c050497fd8.jpg
    239 KB · Görüntüleme: 59
Merhabalar hoşgeldiniz 🌸
Öncelikle yeni aile üyeniz hayırlı olsun, tüyü kadar ömrü olsun inşallah.

Kafesiniz çok kalabalık duruyor. Kuşun hareket alanı oldukça kısıtlanmış. Ayrıca kafes içinde ayna oldukça eğitmeniz zorlaşır. Üstelik plastik olduklarından o iki ürünü çıkartın. Aynı şekilde tüneklerde fazla. Birbirlerinden yükseklik farkı olacak şekilde 2 tünek ve bir oyuncak kalması yeterli. Sadece halkalar kalabilir. Hamak yastık gibi ürünlere hiç gerek yok. Ben uygun bulmuyorum. Tırnakları takılıyor ve dengesiz oluyor. Ancak dinlenme tüneği güzel olur. Kargonuz gelince birde onu takın yeterli olacaktır.
Suluk olarak benim kendi tercihim yüzeği geniş olmayan suluklardan kullanmak. Bu tarz suluklara kendilerini sokup ıslatabililiyorlar hem de yüzeği geniş olduğundan daha su daha fazla kirleniyor.
Suyu kaynatmanıza gerek yok, hazır su kullanın yeterli gelir. Kullandığınız multivitamininin markasını bilmiyorum ama gerwit multivitamini bölünmüş olarak alabilirsiniz. Kaliteli bir vitamindir. Yarım suluğa beş damla, haftada bir gün ideal kullanımdır. (8 saatten fazla sulukta kalmasın)
Kuşlarda biz insanlar gibi sürekli aynı şeyi dinlemekten sıkılır ve bıkarlar. Tavsiyem videolardan değil, direkt sizinle etkileşim kurarak, sizden duyarak öğrenmesi.
Ayrıca elinizden yem yedirme gibi şeyler uygularsanız aranızdaki bağ kuvvetlenir

Merhabalar hoşgeldiniz 🌸

Kafesiniz çok kalabalık duruyor. Kuşun hareket alanı oldukça kısıtlanmış. Ayrıca kafes içinde ayna oldukça eğitmeniz zorlaşır. Üstelik plastik olduklarından o iki ürünü çıkartın. Aynı şekilde tüneklerde fazla. Birbirlerinden yükseklik farkı olacak şekilde 2 tünek ve bir oyuncak kalması yeterli. Sadece halkalar kalabilir. Hamak yastık gibi ürünlere hiç gerek yok. Ben uygun bulmuyorum. Tırnakları takılıyor ve dengesiz oluyor. Ancak dinlenme tüneği güzel olur. Kargonuz gelince birde onu takın yeterli olacaktır.
Suluk olarak benim kendi tercihim yüzeği geniş olmayan suluklardan kullanmak. Bu tarz suluklara kendilerini sokup ıslatabililiyorlar hem de yüzeği geniş olduğundan daha su daha fazla kirleniyor.
Suyu kaynatmanıza gerek yok, hazır su kullanın yeterli gelir. Kullandığınız multivitamininin markasını bilmiyorum ama gerwit multivitamini bölünmüş olarak alabilirsiniz. Kaliteli bir vitamindir. Yarım suluğa beş damla, haftada bir gün ideal kullanımdır. (8 saatten fazla sulukta kalmasın)
Kuşlarda biz insanlar gibi sürekli aynı şeyi dinlemekten sıkılır ve bıkarlar. Tavsiyem videolardan değil, direkt sizinle etkileşim kurarak, sizden duyarak öğrenmesi.
Ayrıca elinizden yem yedirme gibi şeyler uygularsanız aranızdaki bağ kuvvetlenir
Merhaba, teşekkür ediyorum bilgilendirmeleriniz için. içim rahat etmedi kafesi genişletmek istedim bu sebeple 45-35-40 ebatlarında yeni bir kafes sparişi verdim netten. birde bu şuanki kafes de pek sağlıklı gelmedi bana boya dökülmesi var bazı yerlerde o yüzden boyasız olanını aldım. Geçen gün göğsü hafif ıslaktı demek ondan ıslatmış kendini :) Yeni kafes geldiğinde tekrar bir dizayn edip içini paylaşacağım görüşleriniz benim için mühim. Tekrardan çok teşekkür ederim.

Son düzenleme:
Merhaba, teşekkür ediyorum bilgilendirmeleriniz için. içim rahat etmedi kafesi genişletmek istedim bu sebeple 45-35-40 ebatlarında yeni bir kafes sparişi verdim netten. birde bu şuanki kafes de pek sağlıklı gelmedi bana boya dökülmesi var bazı yerlerde o yüzden boyasız olanını aldım. Geçen gün göğsü hafif ıslaktı demek ondan ıslatmış kendini :) Yeni kafes geldiğinde tekrar bir dizayn edip içini paylaşacağım görüşleriniz benim için mühim. Tekrardan çok teşekkür ederim.
İyi yapmışsınız geniş kafes her zaman daha kullanışlıdır.
Söylediklerim yeni kafes için de geçerli ancak yine dizaynı paylaşırsanız yardımcı olmaya çalısırım :)
Rica ederim ne demek ✨

Merhabalar hoşgeldiniz 🌸

İyi yapmışsınız geniş kafes her zaman daha kullanışlıdır.
Söylediklerim yeni kafes için de geçerli ancak yine dizaynı paylaşırsanız yardımcı olmaya çalısırım :)
Rica ederim ne demek ✨
İnşallah içinden bana küfür etmiyordur pek bi mahsunlaştı aynaları alınca :)

Ekli dosyalar

• 1c12c205-94ce-4631-b62b-e07265016681.jpg
    1c12c205-94ce-4631-b62b-e07265016681.jpg
    211.1 KB · Görüntüleme: 56
İnşallah içinden bana küfür etmiyordur pek bi mahsunlaştı aynaları alınca :)
Muhtemelen sövüyordur ama yapacak bir şey yok 🥲
Sade kanatların sıkışmayacağı, rahatça dönebileceği bir salıncak asarsanız onunla da oyalanır.
Alttaki tünek çok aşağıda ve tele yakın bir tık üstte olabilir :)

Muhtemelen sövüyordur ama yapacak bir şey yok 🥲
Sade kanatların sıkışmayacağı, rahatça dönebileceği bir salıncak asarsanız onunla da oyalanır.
Alttaki tünek çok aşağıda ve tele yakın bir tık üstte olabilir :)
Şuna bak sanki anasına babasına sövdük, küstü totosunu döndü :) son raddede tüneklerin konumu böyle malzemeler geldikçe bilgilerinizden ve tecrübelerinizden yararlanmak isterim. Çok sağolun yönlendirmeleriniz için.

Ekli dosyalar

• 83057a57-1a02-455d-8f68-eb8472338169.jpg
    83057a57-1a02-455d-8f68-eb8472338169.jpg
    151.3 KB · Görüntüleme: 57
Şuna bak sanki anasına babasına sövdük, küstü totosunu döndü :) son raddede tüneklerin konumu böyle malzemeler geldikçe bilgilerinizden ve tecrübelerinizden yararlanmak isterim. Çok sağolun yönlendirmeleriniz için.
Eskisinden daha iyi olmuş şimdi. Halkanın ucundaki çıngırakla oynamayı zamanla sevecektir diye düşünüyorum. Kuşlar bayılıyor öyle çıngıraklı oyuncaklara

Eskisinden daha iyi olmuş şimdi. Halkanın ucundaki çıngırakla oynamayı zamanla sevecektir diye düşünüyorum. Kuşlar bayılıyor öyle çıngıraklı oyuncaklara
Birde son birşey sorayım size kusura bakmayın geç oldu farkındayım ama. Ben şöyle birşey yapıyorum gece 12 de uyurken kuşun kafesinin üstünü örtüyorum sabah işe gidiyorum öğle arası 12 gibi eve gelip üstünü açıyorum. Bu doğru bir davranış mı acaba tam olarak nasıl yapmmaı önerirsiniz.

Birde son birşey sorayım size kusura bakmayın geç oldu farkındayım ama. Ben şöyle birşey yapıyorum gece 12 de uyurken kuşun kafesinin üstünü örtüyorum sabah işe gidiyorum öğle arası 12 gibi eve gelip üstünü açıyorum. Bu doğru bir davranış mı acaba tam olarak nasıl yapmmaı önerirsiniz.
Ortam soğuk değilse üstünü örtmeyi önermem. Ama ev ya da oda soğuk oluyor derseniz örtebilirsiniz, yavru olduğu için alışır bu duruma. Yetişkin olsaydı kesinlikle önermezdim. Yani sadece ortam çok soğuksa uygun buluyorum. O da her yerini örtmeyecek şekilde kuş etrafı görebilmeli bence. Birde 12 de açmanıza gerek yok, sabah işe giderken açmanız yeterli. 12 ye kadar psikolojisi bozulur. Sabah saatlerinde neşeli olurlar normalde

Ortam soğuk değilse üstünü örtmeyi önermem. Ama ev ya da oda soğuk oluyor derseniz örtebilirsiniz, yavru olduğu için alışır bu duruma. Yetişkin olsaydı kesinlikle önermezdim. Yani sadece ortam çok soğuksa uygun buluyorum. O da her yerini örtmeyecek şekilde kuş etrafı görebilmeli bence. Birde 12 de açmanıza gerek yok, sabah işe giderken açmanız yeterli. 12 ye kadar psikolojisi bozulur. Sabah saatlerinde neşeli olurlar normalde
Yok oda çok soğuk olmuyor dereceli termostat var 21,5 derecenin altına inmiyor oda sıcaklığı.

Merhaba, dün gece dediğiniz gibi yaptım ama benim kuş sürekli kafeste döndü durdu sabah saat 5 gibi kafesteki sürekli yürüme sesine uyandım. En son G şeklindeki o aynalı aparatı koydum ki uyuyabilsin. Sanırım odaya giren loş ışıktan da rahatsız olduğu için üstünü ince ama ışık geçirmez bir bezle kapattım tamamen değil tabi. birde "gerwit multivitamini bölünmüş olarak alabilirsiniz. Kaliteli bir vitamindir. Yarım suluğa beş damla, haftada bir gün ideal kullanımdır. (8 saatten fazla sulukta kalmasın)" bu cümleyi tam anlayamadım. "Gerwit" multiwitaminin markası. Bölünmüş olarka almayı anlayamadım. Birde Suluğu yarım doldurup 5 damla koyacağız ona da okey bu arada benim yeni aldığım suluğum 100 ML. Haftada 1 gün kullanımı idealdir demişsiniz ama 8 saatten fazla sulukta kalmasın demişsiniz onu da tam anlayamadım haftanın bir günü suluğa damlatıp 8 saat sonra suyu mu yenileyeceğim ? Yani haftanın 6 günü vitaminsiz mi olacak onu tam anlayamadım ?

Merhaba, dün gece dediğiniz gibi yaptım ama benim kuş sürekli kafeste döndü durdu sabah saat 5 gibi kafesteki sürekli yürüme sesine uyandım. En son G şeklindeki o aynalı aparatı koydum ki uyuyabilsin. Sanırım odaya giren loş ışıktan da rahatsız olduğu için üstünü ince ama ışık geçirmez bir bezle kapattım tamamen değil tabi. birde "gerwit multivitamini bölünmüş olarak alabilirsiniz. Kaliteli bir vitamindir. Yarım suluğa beş damla, haftada bir gün ideal kullanımdır. (8 saatten fazla sulukta kalmasın)" bu cümleyi tam anlayamadım. "Gerwit" multiwitaminin markası. Bölünmüş olarka almayı anlayamadım. Birde Suluğu yarım doldurup 5 damla koyacağız ona da okey bu arada benim yeni aldığım suluğum 100 ML. Haftada 1 gün kullanımı idealdir demişsiniz ama 8 saatten fazla sulukta kalmasın demişsiniz onu da tam anlayamadım haftanın bir günü suluğa damlatıp 8 saat sonra suyu mu yenileyeceğim ? Yani haftanın 6 günü vitaminsiz mi olacak onu tam anlayamadım ?
Dönüp dursun zamanla alışır. Her yaptığı şeye anında tepki gösterirseniz davranışını pekiştirirsiniz. Çocuk yetiştirmekle kuş yetiştirme mantığı aynı gibi düşünebilirsiniz. Her istediğini ağlamasın diye hemen yapmamak lazım :)

Röhnfried Gerwit Multivitaminin orjinal kutusu yüksek mllere satılıyor. Ayrıca fiyatıda yüksek. Üretimhaneniz yoksa bir kuş için 10-20 ml fazlasıyla yeter. Dolayısıyla bölünmüş ürün satılıyor. Satıcı bunu 10-20 ml göz damlası gibi şişelere ayırıp size yolluyor. Yani bölünmüş olarak almak hem karlı hem de zaten ihtiyacınız kadar almış oluyorsunuz.

Evet,haftanın 1 günü kullanıp(diğer 6 gün vitaminsiz). 8 saatte bir 2 kere suluğu yenilemek yeterli. 100 ml suluğun yarısına yani 50 ml'e su doldurup 5 damla vitamin ekleyin.

Vitamin yanında probiyotik kullanabilirsiniz. Entrobac Probiyotik, 20 gramı yeter. O da haftada bir gün aynı şekilde. Yarım suluğa mercimek tanesi yani çay kaşığının arka ucuyla eklemeniz yeterli olur.

Dönüp dursun zamanla alışır. Her yaptığı şeye anında tepki gösterirseniz davranışını pekiştirirsiniz. Çocuk yetiştirmekle kuş yetiştirme mantığı aynı gibi düşünebilirsiniz. Her istediğini ağlamasın diye hemen yapmamak lazım :)

Röhnfried Gerwit Multivitaminin orjinal kutusu yüksek mllere satılıyor. Ayrıca fiyatıda yüksek. Üretimhaneniz yoksa bir kuş için 10-20 ml fazlasıyla yeter. Dolayısıyla bölünmüş ürün satılıyor. Satıcı bunu 10-20 ml göz damlası gibi şişelere ayırıp size yolluyor. Yani bölünmüş olarak almak hem karlı hem de zaten ihtiyacınız kadar almış oluyorsunuz.

Evet,haftanın 1 günü kullanıp(diğer 6 gün vitaminsiz). 8 saatte bir 2 kere suluğu yenilemek yeterli. 100 ml suluğun yarısına yani 50 ml'e su doldurup 5 damla vitamin ekleyin.

Vitamin yanında probiyotik kullanabilirsiniz. Entrobac Probiyotik, 20 gramı yeter. O da haftada bir gün aynı şekilde. Yarım suluğa mercimek tanesi yani çay kaşığının arka ucuyla eklemeniz yeterli olur.
Anladım hocam vitamini nasıl kullanacağım ve probiyorik konusundaki bilgilendirmeleriniz için teşekkürler. Yani kafesin içinde üşümez mi ben sabah kalktığımda odada 21,5 derecede üşüdüm artı dışardan giren ışık hüzmesi ve kafeste tutunacak yeri olmamasına rağmen alışır mı diyorsunuz. Valla evcil hayvanım ilk defa oluyor daha önceki genel olarak babam aldığı için ailece ilgileniyorduk ama bunda tek başıma bütün sorumluluğunu üstlendiğim için evladım gibi geliyor kıyamıyorum. Bugün gelen oyuncaklarını da takayım şu ağaç düz zemin tüneği falan vardı. Zamanla üstü açık olup o aynalı aparatlar olmadan uyumaya alışır diyorsunuz yani.

Oda sıcak demiştiniz. Çok soğuk olmadıkça üşümez. Işık da odayı tamamen aydınlık yapmıyorsa loş gibiyse yine uyur. Ama zifiri karanlık da daha güzel ve verimli uyurlar.
Kafeste tutunacak yeri yok derken anlamadımç tüneği varsa tünekte uyuması yeterli zaten. Ayrıca salıncağı varsa (aynasız) uyumak
istediğinde oraya geçme olasılığı yüksek.

Evet zamanla alışır merak etmeyin.

Tünekleri var da işte insan kıyamıyor küçücük olunca :) Bugün akşam kargosu gelecek 1 tane aynasız salınca, 1 tane düz zemin tahta tünek, 1 tane uyku hamağı, 1 tan de kuş yatağı aldım. petshoptan alırken birtane multivitamin de almıştım ama sanırım sizin dediğinz marka daha iyi baya araştırdım onu. Kafesi de yolda şuan tek eksiği gervit multivitamin ile probiyotik onları da aldıktan sonra yeni kafesine de yerleştirince herşeyi tas tamam olacak:)

Geri