Karadeniz Pet

Muhabbet Kuşu için Kuş kumu kullanımı gerekli mi? (Bilimsel Cevaplar)

Bir çok insanın bildiği şekliyle Kum ve çakıl zararlıdır.Kedi kumu,Akvaryum kumu,İnşaat kumu v.b gibi.
Bir Atasözü var. Her gördüğün sakallıyı deden sanma. Her gördüğümüz kumun da kuşlara verilebilir olduğunu düşünmemeliyiz.
Ülkemiz deprem bölgesi.Bina analizlerinde hep ne denir ? Bu bina riskli deniz kumu kullanılmış.Peki deniz kumunun ne zararı var.Tabii ki içinde bulunan deniz canlılarının fosil kabukları.Bu kabuklar betonun tamamen, bir birine tutunmasını engelledikleri ve betonun içinde eridikleri için.Binanın yıkılma riski arttırırlar.
Fakat bu deniz canlılarının ( midye,istiridye,deniz salyangozu gibi ) kabuklarından oluşan Grit kumun içindeki mineraller ,kuşlar için çok faydalıdır.


Bilmeyenler için yazıyorum.Kuş kumunun İngilizcesi : Bird sand , Grit sand şeklinde yazılır.Bu şekilde google da arama yaparsak bir çok ülkede kuş kumunun satıldığını göreceğiz...Tabii ki kuşlar için olan.
 
Fakat bu deniz canlılarının ( midye,istiridye,deniz salyangozu gibi ) kabuklarından oluşan Grit kumun içindeki mineraller ,kuşlar için çok faydalıdır.

Bilmeyenler için yazıyorum.Kuş kumunun İngilizcesi : Bird sand , Grit sand şeklinde yazılır.Bu şekilde google da arama yaparsak bir çok ülkede kuş kumunun satıldığını göreceğiz...Tabii ki kuşlar için olan.
Grit kuş kumlarını verebilir miyiz yani Melih hocam? Ayrı bir yemlikte sabit olarak mı, yoksa sebze diyetlerinin içine mi katılmalı?
0013844_versele-laga-grit-kus-kumu-25-kg.jpeg

Görseldeki kumu kullanıyordum, içerik olarak söylediğiniz faydalı içerikleri sağlıyor mu?
 
Grit kuş kumlarını verebilir miyiz yani Melih hocam? Ayrı bir yemlikte sabit olarak mı, yoksa sebze diyetlerinin içine mi katılmalı?
Ekli dosyayı görüntüle 50301
Görseldeki kumu kullanıyordum, içerik olarak söylediğiniz faydalı içerikleri sağlıyor mu?
Bu Grit kumdan hiç kullanmadım.Ben Rotipet Grit kum kullanıyorum.İçeriğine bir büyüteç yardım ile bakmak gerek.
Her türlü ürünü kullanırken kuşlarımızın karakterini tanımamız lazım.Forumda görüyoruz bir çok kişi yazıyor.Kuşum çok kum tüketiyor.Böyle durumlarda yem veya mama kabına kum koyarak vermek yerine.Küçük parmak bal kapları var.İçine haftada 2-3 kum tanesi atmak yeterli olacaktır.

Bir salma kafes düşünelim.İçinde 10 tane muhabbet kuşu var.Yeşilliklerden bir tabak hazırladık ve kafese koyduk.9 muhabbet kuşu bu yeşilliklerden az miktarda tüketiyor.Bir tanesi çok fazla tüketiyor ve ishal oluyor.Bir kuş yeşilliği fazla tüketiyor ve ishal oluyor diye kuşlara yeşillik vermememiz mi gerekiyor? Diğer 9 kuşun suçu ne ?..... Yeşillik üzerinden örnek verdim.Bu her türlü ürün için geçerli olabilir.
 
Çok bir üretim deneyimim olmamasına rağmen bende görüşlerimi belirtmek isterim. İlk muhabbet kuşu beslediğimde 1 tane kuşum vardı 5 yıl benimle birlikte yaşadı. O süreç zarfında hiç kum koymadım. Sağlığında da en ufak bişey yoktu en son ishalden öldü 5 yaşında. Şu anda 4 çift kuşum var kum var önlerinde ama ne faydasını ne zararını görmedim. Bence büyük üretici ustaların bu konudaki fikirleri ve tartışmaları önemli. Bizler gibi çok deneyimi olmayan insanlar için bu konunun açığa kavuşması gerekiyor. Kuşlarımıza faydalı olsun diye zarar vermemeliyiz. Teşekkürler
 
Bende burada ve birkaç farklı yerde okumuştum gerek olmadığına dair yazılar. İzmir'de sadece kuşlara bakam bir hekime gidiyordum, ona söyledim. Kesinlikle gerekli dedi o da. Kafam çok karışmıştı.
 
Uzun zamandır Muhabbet Kuşları, Papağanlar, İspinozlar ve doğada yaşayan diğer kuşlar için bilimsel araştırmalar ve makaleleri toparlayıp derliyorum bu süreçte kendi derlediğim bilimsel araştırmalara dayalı bilgileri, yanlış bildiklerimizi düzelterek ilerliyoruz.

Kuşumun çakıl veya kuma ihtiyacı var mı?


Kum, kelimenin tam anlamıyla küçük çakıl veya kaya parçalarıdır. Kum ve kuşların kullanımı, her şey bilim adamları güvercinlerin beslenme şekillerini izlediklerinde başladı ve güvercinlerin tohumları yediğini, sonra da küçük kumlar, çakıllar yediğini fark etti. Güvercinlerin midelerinde çakılların ve kumların 'döndüğünü' ve yiyeceklerin ezilmesine yardımcı olduğunu keşfettiler. TÜM kuşların yiyeceklerini sindirmek için kaya yemeleri gerektiğine karar verdiler ve kısa süre sonra insanlar muhabbet kuşlarına vermek için kum satın alıyor ya da muhabbet kuşlarının kafeslerine çakıl zemin kağıdı koyuyorlardı.

Yıllar geçtikçe muhabbet kuşlarının diyetlerinde kum / çakıl ihtiyacı olup olmadığı konusunda oldukça büyük bir tartışma oldu. Bu konuda son 3 yılda veterinerler muhabbet kuşları için kumun gerekli OLMADIĞINI tamamen kabul ediyor.

Muhabbet kuşlarının çakıl veya çakıla ihtiyacı yoktur çünkü çekirdeği yemeden önce tohumun dış kabuğunu çıkarırlar. Önceleri, taşlıktaki gıdanın mekanik olarak parçalanması için sindirime yardımcı olması için kumun gerekli olduğuna inanılıyordu. Ancak, artık sadece dış kabuğunu çıkarmadan tohumları bir bütün olarak tüketen güvercin ve güvercin gibi kuşların sindirimlerine yardımcı olmak için çakıllara ihtiyaç duyduklarını biliyoruz. Aslında bazı muhabbet kuşları, sunulduğunda aşırı kum tüketecek ve potansiyel olarak yaşamı tehdit eden mide-bağırsak yolu tıkanıklıkları geliştirecektir. Bu nedenle muhabbet kuşlarına kum ve çakıl verilmemelidir.


Bilgi için teşekkürler hocam.
Ben de bir ara yabancı kuş forumuna kumun gerekli olup olmadığını sormuştum. Bana birden fazla kişi cevap verdi, birisi şöyle yazmıştı çevirisini paylaşıyorum:

"Tavuklar, kanaryalar ve ispinozlar gibi tohumları bütün olarak yutan kuşların kuma ihtiyacı vardır. Kum, tohumların kabuklarını kuşun taşlığı içinde parçalar. İlginç bir şekilde, bazı dinozor türlerinin de muhtemelen benzer nedenlerle taş (gastrolit adı verilen) tükettiğine dair bazı kanıtlar vardır.

Papağanlar tohumların kabuklarını soyar, yani gagalarıyla kabuklarını soyarlar. Sadece çekirdeği tüketirler. Bu nedenle, kuşun taşlık içindeki tohum kabuğunu kırmak için kum tüketmesine gerek yoktur, çünkü kabuk ilk etapta tüketilmemiştir.

Papağanların kum tüketmesinin bir dezavantajı vardır: Bu, mahsulde veya taşlıkta sıkışmaya yol açabilir. Bu nedenle, papağan biraz tüketirse zarar görmeyeceği varsayımıyla sunulması gereken bir şey değildir."

Ve ayrıca iki türlü kumun olduğu söylendi,çözünebilir ve çözünmeyen kum. İstidirye kabuğu, mürekkep balığı kemiğinden üretilmiş çözülebilir kumlardan sayılıyormuş.Çakıl taşı olarak da adlandırılan küçük taşların yani çözünmeyen kumların ise verilmesinin uygun olmadığı söylendi.

Evet birçoğumuz grit kum tavsiye ediyoruz fakat her grit kum ismiyle satılanı da incelemeden almamak lazım,alacak arkadaşların ürünün içeriğini kontrol etmesi gerektiğini de tavsiye ile yazmak lazım. Bu yazımla beraber konunuzu canlandırıyorum.

Bu arada muhabbet kuşları da papağan türlerinden sayılır. Çözünmeyen kumlar muhabbet kuşlarına da verilmemelidir. Papağanla muhabbet kuşu ne alaka diyen olursa diye yazmak istedim.

😊✨
 
Son düzenleme:
Geri
Üst