- Katılım
- 4 Ağu 2021
- Mesajlar
- 7,961
- Tepkime puanı
- 2,343
Muhabbet Kuşlarında Isırma Davranışı
Merhabalar Muhabbet Kuşu Forumu Sakinleri;
Forumda kuş sahiplerinin sıkça sorduğu ve çözüm aradıkları bir konu olan "Muhabbet Kuşunun Isırması" hakkında, size yol gösterebilecek bir makale hazırladım.
Herkese iyi okumalar dilerim
Muhabbet kuşlarımız her ne kadar şirin ve masum görünseler de bazen canımızı yakabiliyorlar. Bu yazımda kuşların ısırma davranışı sergileme nedenlerini ve bu davranışlarından nasıl vazgeçirebiliriz onlardan bahsedeceğim. Isırma davranışı içgüdüsel olduğu gibi sonradan öğrenilmiş de olabiliyor. İçgüdüsel ısırma davranışını tamamen yok edemesek de hafifletebiliriz. Ama sonradan öğrenilen ısırma davranışını tamamen ortadan kaldırmak mümkün olabilir. Çünkü psikoloji bilimi bizlere gösteriyor ki; sonradan öğrenilen her davranış aynı zamanda sönmeye uğrayabiliyor.
Muhabbet Kuşlarında Isırma Davranışının Nedenleri:
Korku: Aslında temel sebep olarak, kuşların ısırma nedenleri kendini savunma içgüdüsüne bağlı olarak korku duygusudur. Muhabbet kuşları hassas oldukları için, bir sürü şeyden korkarlar. Ortama her zamankinden farklı bir eşya gelmesi, yabancı ve kalabalık insanların ortama girmesi, yüksek ses gibi durumlarda kuşunuz korkar ve ısırma davranışında bulunur. Hatta yeni alınan muhabbet kuşlarına karşı sahibi de ilk etapta bir yabancı olduğu için, korkudan dolayı ısırması oldukça olağandır.
Kafesini, Mekanını Sahiplenme Sebebiyle: Dişi kuşlarda kafes sahiplenme, yuvalık veya yavruları sahiplenme gibi nedenlerden dolayı, ısırma davranışını sık görebiliriz. Ona dost olduğunuzu ve yuvasına, kafesine, mekanına zarar vermeyeceğinizi hissettirirseniz kuşunuzu rahatlatırsınız.
Kıskançlık: Muhabbet kuşları duygusal ve kıskanç varlıklardır. Özellikle sahiplendikleri eşyaları ve eşi gibi gördükleri oyuncaklarını yeri geldiğinde çok alışkın olduğu sahiplerinden bile kıskanırlar. Oynadığı ya da kur yaptığı oyuncağı elinden almaya çalışırsanız sizi ısırması kaçınılmaz olacaktır.
Uzun Süre Yalnız Kalma: Muhabbet kuşları sosyal canlılardır. Yalnız kaldıkları zaman agresifleşebilir. Ve uzun süre yalnız kaldıktan sonra ona yaklaşmaya çalıştığınızda ısırma davranışına şahit olabilirsiniz.
Oyun Amaçlı: Muhabbet kuşları oyuncu kuşlardır. Oyun amaçlı ısırıkları genelde acıtmaz ama yine de rahatsızlık verebilir. Isırdığında ona tepki verdiğinizi ve onunla daha çok uğraştığınızı fark ederse oyun amaçlı ısırma davranışını devam ettirecektir.
Uzun Süre Uykusuz Kalmak: Muhabbet kuşları hassas olduklarından dolayı uzun süreli uykusuzluk, gece boyu ışığa ve sese maruz kaldıklarında gün içinde huzursuz olacak ve ısırma davranışı göstereceklerdir.
İstemediği Bir Davranış Olduğunda: Örneğin ele alınmak, zorla onu sevmeye çalışmak, onu sık sık rahatsız etmek, ona bağırmak gibi davranışları gösterdiğinizde size sinirlenecek ve ısırmaya çalışacaktır.
Kemirme İhtiyaçlarını Gidermek Amacıyla: Kuşlar oldukça meraklı ve kemirgen canlılardır. Merak ettikleri eşyaları tanımak amacıyla ya da içgüdüsel olarak kemirme davranışında bulunabilirler.
Dikkat Çekme Amaçlı: Muhabbet kuşları kendileriyle ilgilenilmesini ve dikkatleri üzerine çekmeyi seven canlılardır. Isırdığında onunla ilgilenildiğini gördükçe bu davranışını sürdürecek ve dikkat çekmek için devam ettirecektir.
Uzun Süre Kafes Dışına Çıkmamak: Eğer kuşunuzun bir rutini varsa ve düzenli olarak kafes dışına çıkartıyorsanız, birden bire kafesten çıkartmamaya başladığınızda kuşunuz bu duruma sinirlenecek ve sizden hırsını almak isteyecektir.
Yolculuğa Çıkma: Muhabbet kuşları yolculuk esnasında strese girebilirler. Ortamın değişikliği sebebiyle yolculuk esnasında geçici olarak ısırma davranışı gösterebilirler.
Kızgınlık (Üreme) Dönemlerinde: Muhabbet kuşlarında bu dönemde çeşitli davranış değişiklikleri görülebilir. Bunlardan biri de ısırma davranışıdır. Geçici bir durumdur.
Tüy Döküm Dönemlerinde: Muhabbet kuşları için özel ve sancılı bir dönem olan tüy döküm döneminde kuşunuz geçici olarak agresifleşir ve ısırma davranışı gösterebilir.
Isıran Muhabbet Kuşuma Nasıl Yaklaşmalıyım? ve Neler Yapmalıyım?
Bu durumda öncelikli olarak yapmanız gereken en önemli şey; her ne kadar çoğu zaman zor olsa da, kuşunuz ısırdığında ona tepki vermemek ve elinizi geri çekmemek olacaktır. Eğer kuşunuza canınızın acıdığı belli ederseniz bu durumda ısırmasının işe yaradığını fark edecek ve sizi ısırmaya devam edecektir. Fakat ona korku tepkisi vermediğinizde ısırmasının bir anlamı olmadığını dolayısıyla yaptığının işe yaramadığını anlayacaktır. Ancak çok korkutmadan sert bir ses tonunla ona ismiyle hitap ederek örneğin: "Limon Hayır!" gibi cümleler kurabilirsiniz. Bu şekilde sizin ona kızdığınızı ama ondan korkmadığınızı da belirtmiş olursunuz.
Üstte de bahsettiğim gibi bazı durumlarda geçici ısırma davranışı olabiliyor. Tüy döküm döneminde, üreme dönemlerinde, yolculuklarda vs. gibi durumlardaki ısırma davranışları geçicidir. Bu sebeplerden kaynaklanan geçici ısırma davranışlarına karşı anlayışlı olmamız gerekir. Geçici olarak sergilediği bu davranışını bir problem haline getirip kuşunuzun üzerine giderseniz bu davranışı kalıcı hale getirebilirsiniz.
Ya da bazı kuş sahipleri kuşun oyuncaklarını elinden alarak inadına kızdırabiliyorlar yine bu tarz davranışlar kuşun agresifliğini kalıcı hale getirmektedir.
Muhabbet kuşunuza ceza vermeyin. Örneğin; onu kafes içine koyarak terbiye etmeye çalışmak kuşunuzun üzülmesine ve onu daha da agresif hale getirmenize sebebiyet verecektir. Ceza vermek yerine kuşunuzun olumlu ve istenen davranışını pekiştirin. Örneğin: elinize gelip ısırmadan öylece durduğunda ona dal darı ya da sevdiği bir oyuncağı verebilirsiniz. Yine oyun amaçlı ısıran muhabbet kuşlarında işe yarayan bir yöntemdir. Oyun oynarken ısırdığında ondan nazikçe uzaklaşın ve ısırmadan oyun oynadığında onu ödüllendirin.
Dikkat etmemiz gereken diğer bir nokta da kuşunuzun uyku saatlerini düzenlemek olacaktır. Çünkü üstte de belirttiğim gibi gece uykusunu iyi alamamış, sürekli geç saatlerde uyuyan, sürekli gürültülü ortamlarda yaşayan muhabbet kuşları gün içinde huzursuz olacak ve ısırma davranışı gösterecektir. Bu durumda en iyi seçenek kuşunuza akşam 21.00'den sonra karanlık ve gürültüsüz bir ortam sunmak olacaktır.
Ayrıca kemirme amaçlı ısırma davranışı gösteren muhabbet kuşlarının kafeslerine mineral blok, kalamar kemiği ve kemirilmeye uygun olan oyuncak temin etmeniz faydalı olacaktır. Son olarak rutinlerini bozmamak, onunla ilgilenmek, alçak ses tonuyla konuşmak ve kuşunuzla inatlaşmamak, onunla dost olup size güven duymasına sebebiyet vereceğinden ısırma davranışını daha az sergileyecektir.
NOT: Tüm yazı ve fotoğraflar, şahsıma ve muhabbetkusu.com.tr'ye aittir. Hiçbir platformda izinsiz paylaşılamaz.