- Katılım
- 4 Ağu 2021
- Mesajlar
- 7,961
- Tepkime puanı
- 2,343
Muhabbet Kuşlarında Tüy Döküm Dönemi
Merhabalar Muhabbet Kuşu Forumu sakinleri;Sizlere, tüy döküm dönemiyle ilgili aklınızdaki sorulara yanıt bulabileceğiniz aynı zamanda size yol göstereceğini düşündüğüm bir yazı hazırladım. Yazının sonunda yer alan görsellere de göz atmayı unutmayın lütfen
Herkese iyi okumalar dilerim
Muhabbet Kuşlarında İlk Tüy Atma ve Tüy Döküm Aralığı
Muhabbet kuşları ilk tüylerini genelde 12 haftalıkken, bazı kuşlar ise 4 aylıkken ilk tüylerini atmaya başlarlar. Bu ilk tüy dökümü genelde kısa tüylerini atmaya yönelik olur.
ilk tüy dökümlerini bitirdikten yaklaşık 3 ay sonra ikinci bir tüy döküm dönemine girerler. Bu ikinci tüyde ise genelde daha uzun tüylerini atarlar. Başlangıçta geçirdikleri iki tüy döneminden sonra artık kuşun tüy döküm aralıkları düzene girer. Yetişkinliğe adım atan muhabbet kuşlarımız yılda iki kere olmak üzere tüye girmeye başlarlar. Genelde mevsim geçişlerine bağlı olarak ara mevsimlerde tüylerini dökseler de dikkat etmeliyiz ki kuşlar da insanlar gibi birbirinden farklı özelliklere sahiptirler. Yani her kuşun tüy döküm dönemi kendine özel tarihlerde olabilir.
Bazı durumlarda ise tüye girme süresi sıklaşabilir. Örneğin;
-Stres,
-Uzun süre yalnız kalma,
-Ani hava değişimleri,
-Ortam değişikliği,
-Yem değişikliği,
-Beslenme düzeni (yem içeriğinde fazla miktarda yulaf ve nijer tohumu varsa daha sık tüye girer),
-Vitamin, takviye ve mamaların dengesiz kullanımı gibi durumlar söz konusu olduğunda kuşunuz daha sık tüye girecektir.
Tüy Döküm Süresi Ne kadar Sürer?
Her kuşun tüy döküm süresi kendine özeldir. Dolayısıyla bu sorunun net bir cevabı bulunmasa da bazen 2-3 hafta sürebilirken bazen de bu süre 10 haftaya kadar uzayabilir.
Kuşumun Tüy Döküm Döneminde Olduğunu Nasıl Anlarım?
Burada dikkat etmemiz gereken iki durum var. Birincisi kuşunuzdaki fiziksel değişimler, ikincisi ise davranış ve rutinindeki değişimler. Öncelikle tüy döküm dönemindeki kuşun fiziksel belirtilerine bir bakalım;
-Kafes tabanında kuşunuza ait bir sürü küçük büyük dökülmüş tüyler varsa,
-Kuşunuzun kafası siyah veya beyaz renkte diken diken olmuşsa,
-Cere yani burun diyebileceğimiz yerin üst kısmında dökülme kaynaklı hafif bir açıklık varsa,
-Yüz tüyleri her zamankinden daha farklı görünüyorsa,
-Göz çevresinde hafif olmak üzere bir açıklık varsa,
-Genel bir bakışta tüyleri hafif dağınık ve düzensiz görünüyorsa,
-Uçmasında yalpalanmalar oluyorsa,
-Bariz bir hastalık belirtisi olmayan dışkı değişimi (bir tık daha cıvık bir kıvam olabilir) varsa kuşunuz tüye girmiş demektir. Ancak bu belirtilerin hepsini aynı anda taşımayabilir. Bu belirtilerin bir kısmını kuşunuzda gözlemliyorsanız kuşunuz tüye girmiştir. İkinci olarak ise bu dönemde kuşunuzda görebileceğiniz bazı davranış değişiklikleri olabilir. Aşağıda bahsedeceğim değişiklikler çoğu zaman kuş sahiplerini korkutsa da tüy döküm döneminde oldukça doğal ve olağan bir durumdur. Endişelenmenizi gerektirecek bir durum değildir.
Tüydeyken görülen bazı davranışlar ise şunlardır;
-Durgunluk, iştahsızlık ya da aşırı yem tüketme (sürekli olmamak şartıyla)
-Uyuklama hali, halsiz görünüm (Sürekli olmamak şartıyla)
-Agresif hareketler, ısırma davranışı sergileme,
-Kafes içinde ani hareketlerde bulunma,
-Rahatsız edici yüksek sesle bağırmalar,
-Kafasını kafes tellerine ya da mineral bloğuna sürterek kaşımaya çalışma,
-Sık sık vücudunu kaşıma ve
-Kaşınmaya bağlı olarak burnuna kaçan tüylerden dolayı sulu olmayan tıksırmalar görülebilir.
Ancak üstte de belirttiğim gibi bu davranış değişiklikleri sadece tüy döküm döneminde normal sayılır. Tüy döküm dönemi haricinde bu belirtileri görüyorsanız bir veterinere danışmanız en doğrusu olacaktır.
Tüydeki Kuşuma Hangi Takviyeleri Vermeliyim? Ve Neler Uygulamalıyım?
Muhabbet kuşunuz tüye girdiyse ona öncelikli olarak kaliteli bir B vitamini vermeniz uygun olacaktır.
B vitamini kuşun tüyü daha kolay atlatmasına ve yeni çıkacak olan tüylerini daha sağlıklı çıkarmasına yardımcı olacaktır. Sizlere önerebileceğim Röhnfried markasına ait BT Amin Forte vitamini sizin beklentinizi karşılayacaktır. Sadece tüy döneminde kullanacağınız bu vitamini; haftanın 2 günü, yarım suluğa (50 ml) 5 damla olacak şekilde uygulayabilirsiniz. Vitaminli suyun yaz aylarında 6 saat, kış aylarında ise 8 saatten fazla sulukta kalmamasına özen göstermelisiniz. Ayrıca ikişer gün vitamin kullanımlarında arada en az bir gün kuşunuza temiz su ikram etmelisiniz.
Bu dönemde kuşunuza verebileceğiniz diğer bir takviye ise dal darıdır. Dal darı hem kuşunuzu mutlu eder hem de tüyden kaynaklı iştahsızlık, dışkı değişimleri için kuşunuza iyi gelir. Dal darıyı haftada 1 gün vermeniz yeterlidir. Fazla verdiğiniz taktirde kuşunuzda tembelliğe ve yağlanmaya yol açabilirsiniz.
Ayrıca yaz aylarında kuşunuza iyi gelecek ılık bir duş, tüyleri ıslattığından ve kaşıntılarına iyi geleceğinden tercih edebileceğiniz bir yöntemdir. Ancak kuşunuza zorla banyo yaptırmayın. Banyo yapmayı sevmeyen kuşunuz varsa, temiz bir spreyli şişeye yine temiz bir su doldurarak kafes üstünden kuşu ürkütmeyecek şekilde 5-7 fıs sıkabilirsiniz. Tüylerinin az da olsa nemlenmesi tüy diplerine iyi gelecek ve daha sağlıklı tüyler çıkartmasına yardımcı olacaktır. Fakat kuşunuza kışın banyo yaptırmanızı kesinlikle önermiyorum.
Diğer bir yapmanız gereken ise kafes temizliğidir. Tabanda biriken tüylerden dolayı kuşunuz hareket ettikçe tüyler etrafa saçılacak ve kuşunuz bu durumdan oldukça tedirgin olacaktır. Aynı zamanda tüy döneminde bağışıklıkları daha zayıf olduğu için hijyeni korumak adına kafes temizliğine bu süreçte ekstra özen göstermelisiniz.
Son olarak kuşunuz tüy döktüğünden dolayı özellikle kış aylarında daha fazla üşüyebilirler bu sebeple kuşunuzu sıcak bir ortamda tutmaya dikkat etmelisiniz.
Tüye Giren Kuşumu Kafes Dışına Çıkartabilir Miyim?
Kuşlar bu dönemlerinde çok hareketli veya belirttiğim gibi durgun, halsiz olabilirler. Araştırmalar kuşların bu dönemde karın ağrısı çektiklerini göstermektedir. Dolayısıyla kuşunuz bu dönemde çok hareketli olsa dahi kafes dışına fazla çıkartmamak en doğrusu olacaktır. Bağışıklıklarını korumaları için kafes içinde dinlenmelerine özen göstermeliyiz. Ama bu demek değildir ki kuş haftalar boyu kafes dışına çıkmayacak. Tabi ki çıkabilir ancak uçarak ya da fazla hareketli olarak efor kaybetmemesine dikkat etmelisiniz. Bu dönemde, her zamankinden daha az aralık ve sürelerde kafes dışına çıkartmalısınız. Ayrıca tüy dökme kaynaklı uçuş performansında azalmalar olabileceğinden çarpma tehlikesine karşı önlemler almayı da unutmayınız.
Son Olarak: Kuşunuzda yer yer kellikler görüyorsanız, uçamayacak kadar dökülmeler meydana geldiyse, kuyruk ve kanat tüyleri uzun süre çıkmıyorsa, tüy dökerken kanamalar olup kanlı tüy tüpleri görüyorsanız kuşunuzun hasta olma ihtimali yüksektir. Bu durumda kuşunuzu veterinere götürmeniz en doğrusu olacaktır.
NOT: Tüm yazı ve fotoğraflar, şahsıma ve muhabbetkusu.com.tr'ye aittir. Hiçbir platformda izinsiz paylaşılamaz.
Son düzenleme: