Karadeniz Pet

Yeni kuşumuza dair sorular

okn

Yeni Üye
Katılım
14 Tem 2023
Mesajlar
10
Tepkime puanı
1
Merhaba arkadaşlar, balkonumuza konunca evimize aldığımız, sahibi ortaya çıkan, sahibine iade ettiğimiz ama sahibi "çok huzursuz, size alışmış olmalı" dediği için sahiplendigimiz albino bir kuşumuz var. Cinsiyetinden tam emin olmamakla birlikte kızımız diyelim 😊 Yaşıyla ilgili de net bilgi edinemedik, eski sahibi olan kişilerle de direkt bir iletişiminiz yok, muhtemelen onlar da kuşu başkasından almışlardır zaten ama orada da yavru olabileceği tahminini edindik.
20230715_163343.jpg
20230715_163205.jpg


Bizim kuş sahiplenmek gibi bir fikrimiz olmadığı için elbette hiç bir hazırlığımız da bilgimiz de yok, eşim bana göre biraz daha rahat eline alıyor, sanırım onunla biraz farklı bir bağı var, balkona konunca da direkt onun parmağına konarak katıldı zaten bize.

Geçici olarak komşumuzun deposundan aldığımız döküntü bir kafesi kullanıyoruz. Yem de şimdilik ondan aldık. Ben kafes, yem vb. siparişler verdim ama henüz ulaşmadı. Şu an elimizde kalamar kemiği, ahşap tünek ve dal darı var. Kalamar kemiğini kafesine astım, henüz hiç dokunmadı, dal darıyı elimdeyken vermeye çalıştım oralı olmadı, hatta maydanoz yedirmeye çalıştım sebze tüketsin diye ama gaga bile atmadı.

Ama yemini yiyor, kakasını yapıyor ama sanırım biraz ishal durumunda. Bazı kakaları sulu, bazıları daha kuru gibi duruyor ve ayrıca yeşil renkte kaka yapıyor. Poposuna da sürekli kaka yapışıyor. Az önce eşim tuttu, ben de kulak çubuğu ile temizledim biraz ama bu durum tekrar ediyor. Ne yapmalıyım?

Suyunu her gün değiştiriyorum, hatta dün iki defa değiştirdim, suluğu yanlış yere taktığımız için içine kakası düşmüştü. Evde de kafesinin kapağını açık bırakıyoruz ama pek çıkmıyor kafesinden, çıksa da bir tur uçup kafesinin üzerine konuyor, yarım saat kadar öyle takılıp sonra içine giriyor.

Kuş konusunda herhangi bir bilgim olmadığı için hareketlerini yanlış yorumlayabilirim ama sanki her zaman titriyormuş gibi geliyor bana. Herhangi bir tüy döküntüsü yok. Ötüyor, en azından ara ara, özellikle dışarıdan kuş sesleri duyunca o da karşılık veriyor ama kafesinde neredeyse hep sabit, tüner durumda etrafı izliyor. Kafesinden en fazla perdeye konuyor hatta perdenin en üst kısmına konup biraz oradan bizi izleyip sonra yine kafesin üzerinde takılıyor ve sonunda da kafesine giriyor.

Eski evinden kaçtığında nerelere sığındıysa tüylerinde biraz kir gibi izler vardı, eşim de alıp ılık suda yarım dakika kadar yıkadı ve küçük bir havluyla kuruladı. Popo kısmını yıkayamadık çok debelendiği için ama orayı da pamuk çubukla mümkün olduğunca temizledik. Fakat bu popoya kaka yapışma durumunu araştırınca ishal olma durumu biraz korkuttu açıkçası, kuş bu sıcakta üşütmüş olabilir mi, kötü mü ettik bir de suya sokmakla? Ne önerirsiniz?

Bu arada ben versele-laga yem siparişi verdim, şu anda da yeminine dal darı koydum, henüz yemedi...
 

Ekli dosyalar

  • 20230714_085029.jpg
    20230714_085029.jpg
    428.3 KB · Görüntüleme: 9
Kuş yeni ortama giriyor ve dışarda neler yaşadığı da belli değil. Ceresinden anladığım kadarıyla yavru erkek bir muhabbet kuşu. Yeni ortamda sulu dışkı normal ama tüylerine yapışması her zaman sıkıntılı bir durumdur o yüzden iyi bakım yapmalısınız. Yem kafesten önce geralt w multivitaminini temin edin kuş için gerekli bağışıklığı sağlar. Çok ürkütmeyin, ortama alıştıktan sonra banyo yapması daha doğru olurdu ama böyle de bir sorun olmaz o yüzden biraz yalnız bırakıp ortama adapte olmasını sağlayın.
 
  • Beğen
Tepkiler: okn
Merhabalar, kuşun size gelmesi çok iyi olmuş. Gerçekten kuşunu seven bir aile asla kimseye vermezdi çünkü🌷
Sizdeyken çok daha mutlu olacağı daha olağan.
Ben size genel bakım ve olması gerekeni yazayım biraz uzun olacak.
Öncelikle zaten yeni malzeme ve ekipman söylemişsiniz. Bu açıdan güzel olur. Kafesi aslında fena durmuyor ama suluk kesinlikle yenilenmeli. Çünkü hiç temiz durmuyor ve suluk agzı gagalı suluk diye geçenlerden tavsiye ederim. Yani yüzey alanı daha dar olanlardan. Ayrıca albino kuşlar hastalıklara karşı diğer kuşlara göre bir tık daha dirençsizdir o yüzden hijyenine ekstra dikkat etseniz iyi olacaktır.
Tünekler mutlaka kalın tahta tünek olmalı. Ayak yaralanmaları, deri problemleri vs olmaması açısından. Salıncak çok severler bir adet salıncak ve iki adet tünek yeterli olur. Kafes alanını daraltmayacak çıngıraklı anahtarlık boyutunda bir oyuncak da asarsanız oynar. Kafes içinde aynalı oyuncak ya da aynalı salıncaklardan uzak durunuz.
Kafes tülü kullanmayınız. Tırnakları takılıp kanama ve ayak kırıklarına sebep olabiliyorlar. Yem kabukları biriktiğinden maksimum iki güne bir yemlik üflenmeli. Günde çok kez üfleyende var ama onu önermiyorum çünkü kuş tembelliğe alışmasın, yem aramayı öğrensin.
Kafesinde mutlaka; kalamar kemiği, gritli kuş kumu (gardenmix marka olabilir) ve mineral blok olmalı. Haftada bir, bir adet dal darı verebilirsiniz. Fazlası yağlanma yapar ve kendi yemine karşı isteksizlik yaratabilir. O yüzden haftada bir gün idealidir. İsterseniz haftada bir gün haşlanmış yumurta maması verebilirsiniz. Mamalar 3 saatten fazla kafeste kalmamalı. Meyve sebzelerde aynı şekilde 3 saati geçmesin. Kesme şeker boyutunda haftada 1-2 gün yiyebilir. Aşağıya kullansanız çok güzel olacağı vitamin ve probiyotik tablosu ekleyeceğim, her sağlıklı kuşa kullanılan güzel ürünlerdir. Tablodaki miktarlar kadar kullanabilirsiniz. Bağışıklığına, tüylerine, stresine iyi gelir. Ve uzun vadede kuşunuzu çok iyi destekler.
Eğitim konusu da; çocuk nasıl eğitiyorsanız kuşu da aynı eğiteceksiniz :)
Akşam 9'dan sonra uyuyabilirse çok güzel olur. Tüy döküm dönemleri var. Tüy döküm dönemine dair bilgileri de yine sabit konulardan bulabilirsiniz. Ama genel olarak o zamanda b vitamini, dal darı verip kafes dışına çok çıkartmamanız gerekecek. Çünkü o dönemde hem karın ağrısı çekerler hem de bağışıklıkları çok düşük olur. Bunları yaptıktan sonra sıkıntı yaşamazsınız.
Başka sorunuz ya da aklınıza takılan olursa çekinmeden sorabilirsiniz ✨
IMG_20230428_030934.jpg
 
Kuş yeni ortama giriyor ve dışarda neler yaşadığı da belli değil. Ceresinden anladığım kadarıyla yavru erkek bir muhabbet kuşu. Yeni ortamda sulu dışkı normal ama tüylerine yapışması her zaman sıkıntılı bir durumdur o yüzden iyi bakım yapmalısınız. Yem kafesten önce geralt w multivitaminini temin edin kuş için gerekli bağışıklığı sağlar. Çok ürkütmeyin, ortama alıştıktan sonra banyo yapması daha doğru olurdu ama böyle de bir sorun olmaz o yüzden biraz yalnız bırakıp ortama adapte olmasını sağlayın.
Forumda dişi olma ihtimali daha yüksek denmişti ama anladığım kadarıyla albinolarda bunu bilmek çok kolay değil. Bu konuda büyüdükçe ayırt edici başka fiziksel belirtiler oluyor mu?

Bilgiler için teşekkürler, multivitamin temin edeceğim.
 
Forumda dişi olma ihtimali daha yüksek denmişti ama anladığım kadarıyla albinolarda bunu bilmek çok kolay değil. Bu konuda büyüdükçe ayırt edici başka fiziksel belirtiler oluyor mu?

Bilgiler için teşekkürler, multivitamin temin edeceğim.
Diğer dişi kuşlar nasılsa o da aynı belirtileri gösterir. Aslında genelleme yapmak doğru olmaz ama dişi kuşlar bir tık daha korumacı veya ısırmaya daha eğilimli olabiliyor. Daha az konuşma haznesine sahipler. Kızgınlık yumurtası da yapabilir tabi, o zaman kesin dişi olduğu anlarsınız.
 
  • Beğen
Tepkiler: okn
Merhaba, kuşumuz bir süredir bizimle, yemini suyunu içiyor, keyifli ötüyor ama elimizden bir şey yemiyor hatta yemliğine bıraksak bile oralı olmuyor. Sadece yemini yiyor ve suyunu içiyor. Sebze yediremiyoruz, dal darı çok severlermiş ama bizimki hiç ilgilenmiyor. Yanına gidince titriyor bile.

Güven sorunumuz var sanırım 😅 Nasıl aşabiliriz bunu?
 
Geri
Üst